Нещодавно компанія представила гібридний принтер Epson SureColor F2200 на базі Epson SureColor F2100, але апдейтом у повному розумінні цього слова оновлений принтер ми б не на­звали. Проте відмінностей вистачає...

Epson SureColor F2200 для друку середніх обсягів одягу компанія Epson вперше представила на травневій Fespa 2023 у Берлині, а згодом на червневій ITMA у Мілані. За словами виробника, на цих форумах було важливо продемонструвати, як цифрова технологія прямого друку на готових текстильних виробах за запитом може поєднуватися з переробленими матеріалами та екологічно чистими чорнилами, використовуючи набагато менше води порівняно з аналоговими методами, для виробництва набагато більш екологічних продуктів.

ПОЗИЦІОНУВАННЯ ТА ПЕРЕВАГИ
Epson SureColor F2200, зі слів компанії, дає змогу зміцнити позиції у сегменті прямого друку на готових текстильних виробах (DTG), де Epson донедавна представляла популярні рішення Epson SureColor F2100 (напевно, за кількістю інсталяцій – безумовний лідер ринку України у своєму класі). Але чи не найважливіше у цій історії те, що за допомогою спеціального ПЗ принтер може друкувати і на плівках, а отже застосовуватися й у технології Direct-to-Film (DTF), тиск з боку якої відчувають сьогодні провайдери прямого друку на тканині.
Отже, Epson SureColor F2200 розроблений для компаній, які потребують точності, швидкості та здатності друкувати складний дизайн клієнтів на різних виробах із тканини, із застосуванням декількох технологій друку.
Власне, новий Epson SureColor F2200 виробник позиціонує для компаній-початківців або підприємств із середніми обсягами замовлень, яким потрібен високий рівень гнучкості та точності зі швидким часом виконання замовлень.
Принтер Epson SureColor F2200 пропонує широкий спектр можливостей для друку безпосередньо на тканині та забезпечуючи компаніям гнучкість і масштабованість.


Малюнок 1. Epson SureColor F2200

Це гібридне рішення включає принтер, друкувальну голівку, чорнила та програмне забезпечення.
Epson SureColor F2200 призначений для створення складних малюнків на різноманітних предметах одягу. Як і в багатьох інших провідних рішеннях Epson, у SureColor F2200 використано вдосконалену технологію фірмової друкувальної голівки PrecisionCore MicroTFP від Epson (з технологією перевірки сопел для оптиміза- ції продуктивності).


ПОКРАЩЕННЯ
Зі слів виробника, продуктивність нової моделі (порівняно з Epson SureColor F2100) збільшено на 25%1 за збережен- ня надзвичайно високої якості друку. За окремих умов швид- кість Epson SureColor F2200 навіть на 35% більша, ніж в Epson SureColor F2100 (зокрема, компанія проводила власні тес- ти з друку, розмір зображення у тесті становив 348х408 мм, друк відбувався у W+CMYK й дещо відрізнялися роздільна здатність та кількість прогонів, порівняно з тестами на Epson SureColor F2100).
Виробники досить добре попрацювали над ергономікою Epson SureColor F2200: принаймні зовнішній вигляд його відрізняється від Epson SureColor F2100 (мал. 2). По суті, розробники наголошують, що Epson SureColor F2100 не можна встановити впритул до стіни, що впливає на корисну площу інсталяції.

Малюнок 2. Зовнішній вигляд Epson SureColor F2200 відрізняється від Epson SureColor F2100


Малюнок 3. Epson SureColor F2200 можна розташувати навіть у кутку приміщення завдяки вдалій конструкції

Натомість новий Epson SureColor F2200 має значно кращу ергономіку і може бути розміщений навіть у кутку приміщення (мал. 3). Ця компактність має ще одну важливу складову: виробник радить одразу подбати про масштабування виробництва на декілька одиниць (мал. 4).

Малюнок 4. Epson SureColor F2200 має вдалу ергономіку і є компактним: виробник радить одразу подбати про масштабування виробництва на декілька одиниць

Але не лише компактні конструкція з плоским верхом, яка дає змогу легко встановлювати Epson SureColor F2200 у невеликих приміщеннях належить до чеснот нового принтера.
Згадаймо і про чарівне програмне забезпечення Epson GarmentCreator2 (мал. 5), яке не лише дає змогу друкувати як за технологією DTG, так і на DTF (плівки), але й допомагає максимально просто та швидко завантажувати файли для друку, забезпечує швидку обробку даних та можливість вносити коригування у зображення та розраховувати орієнтовну собівартість друку кожного зображення, покращує якість тонких ліній і дрібного тексту.
Замість картриджів у Epson SureColor F2200 використовують нові чорнильні пакети UltraChrome DG2 (мал. 6), які зменшують вартість володіння пристроєм (фактично, йдеться не лише про ємність, більшу на 33%, але й про більш ніж 70% зменшення простору та ваги порожнього паковання).
Epson додатково пояснює, що чорнильні пакети об’ємом 800 мл (у Epson SureColor F2100 – 600 мл) – це менша частота заміни та суттєве зменшення втрат з точки зору простору та ваги порівняно з чорнильними картриджами.

Покращені у гібридному Epson SureColor F2200 й самі чорнила. Принаймні виробник зазначає, що чорнила Epson DG2 зменшують розмиття між жовтим і чорним, що важливо для таких речей, як світлі футболки, і зберігають узгодженість кольорів із чорнила- ми DG. Йдеться про технологію покращення друку POL (Part Over Lap – часткове перекриття), яка зменшує смугастість.
У оновленому принтері Epson SureColor F2200 використано низку додаткових функцій, розроблених, щоб покращити ергономіку, зробити використання пристрою ще простішим і дати змогу компаніям-власникам підтримувати високий рівень виробництва та якості без потреби залучати операторів високої кваліфікації.
Наприклад, прозора кришка та внутрішня лампочка допомага- ють легко перевіряти стан друку, а інтуїтивно зрозумілий 4,3″ сен- сорний екран ще більше пришвидшує та спрощує роботу принтера.
Завдяки автоматичному регулюванню висоти каретки Epson SureColor F2200 стабільно працює із мінімальним втручанням опе- ратора, а додаткові робочі столи можна легко зняти та прикріпити вручну, що робить налаштування для друку різних предметів одя- гу швидким і простим.

Малюнок 5. Epson GarmentCreator2 

Малюнок 6. Чорнильні пакети об’ємом 800 мл (у Epson SureColor F2100 чор- нильні картриджи у 600 мл) – це менша частота заміни та суттєве зменшення втрат з точки зору простору та ваги порівняно з чорнильними картриджами


ГІБРИДНИЙ ПРИНТЕР – КОМПРОМІС
Хезер Кендл, менеджер з управління продуктами, комерційно-промислового відділу Epson Europe зазначає, що ринок DTG відчуває додатковий тиск з боку технології DTF (Direct-to-Film), проте Epson SureColor F2200, який компанія позиціонує власно як гібридний принтер – це компромісне рішення, високорентабельний і гнучкий варіант для стартапів, та середніх виробників, які швидше за все вже мають додаткове обладнання для реалізації технології DTF або ресурси, щоб його придбати.
Фахівчиня називає Epson SureColor F2200 рішенням, яке за- безпечує виняткову якість і може бути легко масштабовано для задоволення майбутніх потреб.

Основні особливості Epson SureColor F2200

Підвищена продуктивність. Продуктивність зросла на 25% при друці на світлому одязі (за окремих умов — на 35%) та на 15% — на темному одязі.

Ергономічний дизайн. Компактна конструкція з плоскою верхньою частиною дає змогу легко встановлювати принтер у невеликих приміщеннях.

Простота використання. Проста конструкція із сенсорним екраном з інтуїтивним управлінням


ГОТОВЕ ДЛЯ РОБОТИ РІШЕННЯ
Власне, індивідуальні вироби, виготовлені за технологією DTG, розкривають одну з доктрин компанії Epson: показати як за допо- могою технології цифрового друку створювати красиві, індивіду- альні продукти, які покращують наше життя. «Чимало малих і середніх підприємств використовують техно- логію цифрового друку Epson, щоб виробляти та продавати вроз- дріб унікальні, дуже бажані, персоналізовані товари», — пояснює Хезер Кендл.
Важливе зауваження! Epson SureColor F2200 цілком відображає концепцію компанії Epson і повністю виготовлений на власних виробничих потужностях із компонентів власного виробництва.
Пристрій легко та швидко налаштовується і постачається з пакетом витратних матеріалів, обов’язковими гарантією, обслуговуван- ням та підтримкою.

Таблиця 1. Технічні характеристики Epson SureColor SC-F2200

Параметр

Значення

 

406x508 мм (з використанням опціонального збіль­

Площа друку

шеного робочого столу)

Середній робочий стіл (356x406 мм), малий (254x305 мм), Sleeve (101x101 мм)

Друкувальна голівка

PrecisionCore® MicroTFP

Конфігурація

400 сопел x 8 лінійок

Макс. роздільна здатність

1200x1200 dpi

Мін. розмір краплі

12,8 пл

Чорнила

Epson Ultrachrome® DG2, пігментні CMYK + W

Технологія

Direct-to-Garment (з підтримкою Direct-to-Film)

Ємність

Чорнила - 6x800 мл (+ очищувальна рідина)

Технічна рідина - 1x800 мл

 

Стандартно - 5 кольорів: CYMKWW + Ml (з автома­

Конфігурації

тичною рециркуляцією білого)

Опціонально - 4 кольори: CCYMMK + Ml

 

Швидкий режим: 28 сек. (лише кольорове зобра­ження), 52 сек. (лише білий), 89 сек. (білий + кольо­рове зображення).

Стандартна

Виробничий: 43 сек. (лише кольорове зображен­

комплектація

ня), 86 сек. (лише білий), 142 сек. (білий + кольоро­ве зображення)

Якісний: 128 сек. (лише кольорове зображення), 213 сек.

(лише білий), 321 сек. (білий + кольорове зображення)

Габарити, вага

981x1448x796 мм, 94,5 кг