Компанія Epson має, напевно, найповнішу лінійку продуктів для текстильного друку: японський виробник пропонує промислові рішення та принтери для малого й середнього бізнесу для сегментів Direct-to-Fabric і Direct-to-Garment, приділяє увагу новітнім напрямкам на кшталт Direct-to-Film і вже тривалий час є законодавцем мод та лідером ринку сублімаційних принтерів. Отже, компанія може задовольнити всі потреби підприємців з індустрій текстилю та моди, зацікавлених в цифровому друці.

У цьому матеріалі детальніше зупинимося на рішеннях Epson для сублімаційного друку й, зокрема, анонсованій нещодавно лінійці принтерів Epson SureColor SC-F6400/6400H з шириною друку 44″ (1118 мм).

 

Сублімація в тренді

Щороку популярність сублімаційного друку підвищується. Цифрова сублімація дає змогу отримати яскраві, контрастні персоналізовані зображення на широкому асортименті виробів: одязі для спортсменів, купальниках, аксесуарах (рукавички, капелюхи, парасольки тощо), інтер’єрних виробах, меблях, рекламній, сувенірній продукції тощо.

Сублімаційний друк дозволяє відтворювати не лише яскраві плашкові кольори, але й чудові градієнтні переходи: а це (в поєднанні з флуоресцентними кольорами) можливість задовольнити будь-який дизайнерський задум, який може спасти на думку.

Зображення, видрукувані у сублімаційний спосіб, мають чимало переваг:

  • висока стійкість до забруднень, подряпин (зображення не дряпаються, не тріскаються, не пошкоджуються навіть після множинних прань і прасувань);
  • не вицвітають (під час введення всередину волокон синтетичних тканин фарби в газоподібному вигляді, утворюється стійка хімічна сполука, яка захищає зображення від вицвітання);
  • на готовий виріб можна без проблем додати нові елементи дизайну (вишивку, фольгування, флокування, пришити паєтки або стрази).

Цифровий сублімаційний друк дає змогу створити вироби у більш короткі терміни, ніж будь-який аналоговий спосіб, незалежно від того, йдеться про великі наклади чи індивідуальні замовлення. До того ж найчастіше цифровий сублімаційний друк дешевше, ніж нанесення зображень звичайними, загальноприйнятими методами.

Навіть принтери з невеликою шириною друку дають змогу підприємцям ефективно розробляти та виконувати завдання друку за вимогою. Більше того, такі принтери дружні до довкілля: мають невелике споживання енергії, економлять воду, підтримують екологічний процес друку.

 

Epson на ринку сублімації

Epson став однією з перших компаній, що звернула пильну увагу на цифрову сублімацію. У пристроях компанії використовується ефективний та економічний п’єзоелектричний друк.

Розглянемо еволюцію шеститисячної лінійки сублімаційних принтерів Epson.

У 2012 р. компанія представила Epson SC-F6000 — перше сублімаційне рішення, повністю розроблене та створене компанією Epson: для створення зображень для тканини, спортивного одягу, банерів, прапорів та рекламної продукції, кружок, мишачіх килимків, брелоків, чохлів для телефонів.

Відтоді ринок друку на текстилі постійно перебуває у зоні пильної уваги Epson. Сьогодні  у серії сублімаційних принтерів Epson SC-F представлено вже 10 моделей для обслуговування текстильної, рекламної промисловості. Це принтери у форматі A4, а також з шириною друку 610 мм (SC-F500), 1118 мм (SC-F6Х00), 1626 мм (SC-F7Х00, SC-F9Х00) і навіть 1930 мм (SC-F10Х00).

Але повернемося до розвитку шеститисячної серії.

У 2015 р. компанія вивела на ринок оновлену модель — Epson SC-F6200, продемонструвавши його на кількох галузевих заходах. Зокрема, на виставці Heimtextil наголошувалося, що SC-F6200 здатний виробляти не лише широкий спектр високоякісних друкованих виробів домашнього текстилю, а також ідеально підходить для сублімації на твердих субстратах, таких як стільниці, кухлі, столові прилади, вази та підставки.

У 2018 р. з’явилося чергове оновлення — серія сублімаційних принтерів Epson SC-F6300 з можливістю друку у CMYK на матеріалах завширшки до 1118 мм з роздільною здатністю до 720 dpi та зі швидкістю до 63 м²/год.

Підвищення продуктивності SC-F6300 та скорочення часу простоювання стало можливим за рахунок легшого доступу до друкувальної голівки для обслуговування та комплекту ПЗ (Edge Print RIP, Edge Dashboard Support та LFP Accounting Tool), які дають змогу компаніям працювати більш ефективно та краще аналізувати вартість та рентабельність замовлень.

Разом з моделлю пропонувався опціональний намотувач, недоступний у попередній моделі SC-F6200, який забезпечував якісне намотування матеріалу без потреби постійного контролю з боку оператора.

 

Нове бачення

Наразі чимало представників покоління Z (народилися з 1997 по 2012 рр.) починають власний бізнес: на авансцену виходять молоді дизайнери, щодня з’являються нові виробники футболок і текстильних виробів преміум-класу.

Epson приділяє пильну увагу поведінці та інтересам підприємців, у компанії добре знають, що покоління Y (1981-1996 р.н.) і Z звертають велику увагу на інноваційні можливості пристроїв та екологічність. А сублімаційні рішення Epson, виведені на ринок наприкінці 2022 р., якраз і пропонують як можливості для бізнесу, так і екологічність завдяки енергоефективності та зменшенню виробничих відходів. Тому, у компанії були впевнені – оновлені принтери шеститисячної F-серії точно сподобаються підприємцям нового покоління.

Отже, наприкінці 2022 р. Epson реагує на бум цифрового друку в текстильній та модній індустрії та зміцнює свій статус лідера на ринку, випустивши два нових принтериEpson SC-F6400 та SC-F6400H, що відкривають нові можливості для друку на вимогу текстилю, спортивного одягу, модних товарів, предметів домашнього декору, сувенірів, вивісок і високоякісних фотографій.

Принтери серії Epson SC-F6400 та SC-F6400H призначені для малих та середніх підприємств текстильної та швейної промисловості, виробників продукції преміум-класу, фотомагазинів, виробників прапорів, вивісок, а також модних стартапів. 

Яскравий спортивний одяг: для друку використаний додатковий помаранчевий колір

Для друку сукні застосовано додатковий фіолетовий колір

 

Нові можливості друку. Але цього разу йдеться не лише про друк у CMYK.

У чотири кольори (з підвищеною на 20% продуктивністю за рахунок використання нових друкувальних голівок Micro TFP PrecisionCore, розмір — 3,38 см, 3200 сопел) друкує модель Epson SC-F6400.

В іншому пристрої лінійки (SC-F6400H) додатково до стандартних C/M/Y/HDK можна використовувати (на вибір) комбінації кольорів Fluo Pink/Fluo Yellow (флуоресцентні рожевий та жовтий), Orange/Violet, Light Cyan/Light Magenta.

 

Epson SC-F6400 друкує у CMYK. Натомість у SC-F6400H додатково до стандартних C/M/Y/HDK можна використовувати (на вибір) комбінації кольорів Fluo Pink/Fluo Yellow (флуоресцентні рожевий та жовтий), Orange/Violet, Light Cyan/Light Magenta

 

Світло-блакитний та світло-пурпуровий кольори роблять SC-F6400H ідеальним рішенням для виготовлення фотопанелей, прапорів і банерів із можливістю задовольнити вимоги до кольору корпоративних клієнтів і відкривають можливості для друкарень на ринку високоякісного сублімаційного друку

 

Шестикольорова модель сублімаційного принтера SC-F6400H допомагає підприємцям виходити на нові ринки, оскільки розширені набори чорнил дають змогу досягати ширшої колірної гами з помаранчевим і фіолетовим, зменшувати зернистість за допомогою світло-блакитного та світло-пурпурового або друкувати справжні флуоресцентні кольори за допомогою флуоресцентного рожевого та жовтого.

Користувачі SureColor SC-F6400H можуть обрати будь-які два додаткові кольори залежно від потреб використання та бізнесу:

  • флуоресцентний рожевий та флуоресцентний жовтий — для виготовлення одягу, спортивного спорядження або вивісок, які мають привернути увагу людей навіть на великій відстані. Бо зображення, видрукувані з використанням флуоресцентних кольорів, по-справжньому глибокі та насичені, виглядають дуже оригінально;
  • світло-блакитний і світло-пурпуровий — для завдань друку, які потребують градацій, більш плавних напівтонів для покращення якості, наприклад фотографій, шпалер, штор і простирадл, а також носіїв зовнішньої реклами — фотопанелей, прапорів і банерів;
  • помаранчевий і фіолетовий, які додані під час запуску продукту, розширюють межі цифрового текстильного друку — зображення стають більш реалістичними, яскравими та барвистими, що покращує якісний кінцевий результат, щоб виправдати очікування дизайнерів, які створюють модний одяг та подарунки.

 

Флуоресцентний рожевий та флуоресцентний жовтий можуть застосовуватися для виготовлення ефектного одягу та спортивного спорядження

 

Яскраві насичені кольори чорнил UltraChrome DS/DS6 відкривають нові можливості для друку. А чорні чорнила UltraChrome DS високої щільності Epson забезпечують чіткі та різкі лінії.

Найкраща роздільна здатність пристроїв становить 600×1200 dpi, а максимальна швидкість друку — 78,3 м²/год.

Зручність користування. Важливою зміною у принтерах новітньої серії порівняно з принтерами серії Epson SC-F6300 є підвищена зручність користування. Наприклад, йдеться про використання чорнильних пакетів високої ємності (1,6 л, на 45% більші за обсягом, ніж в попередній серії): можна не так часто змінювати чорнила та скоротити час простоювання, та й паковання треба утилізувати не настільки часто.

 

SC-F6400 та SC-F6400H мають чорнильні пакети збільшеної ємності (1,6 л), на 45% більшого об’єму, ніж в попередньої моделі Epson SC-F6300

 

Пакети для чорнил також мають покращений дизайн із кращим захистом друкувальної голівки від пилу. Саме тому останні мають довший термін служби.

 

Замінювати картриджі досить легко: ємності для чорнил зручно вбудовані у корпус принтерів

 

Замінювати картриджі досить легко: ємності для чорнил вбудовані у корпус принтерів, тому процес їхньої заміни не брудний (пакети з чорнилами потрібно лише струсити та вставити), й можна легко відслідковувати споживання чорнил.

 

Сублімаційні принтери оновленої серії мають великий сенсорний екран: легко обслуговувати та контролювати кількість чорнил, що лишилися

 

Сублімаційні принтери серії мають великий сенсорний екран – це робить роботу оператора зручною та комфортною, підвищує продуктивність, ефективність і допомагає скоротити час простоювання принтера.

Безперервну роботу пристрою забезпечує автонамотувальник (входить до комплекту постачання SC-F6400H, а для SC-F6400 є додаткової опцією).

 

До комплекту постачання SC-F6400H входить автоматичний намотувальний пристрій, що забезпечує безпереревну роботу пристрою

 

Принтери серії SC-F6400/SC-F6400H досить легко обслуговувати: процес полегшує широкий отвір у корпусі пристроїв, а за QR-кодом можна перейти на відеоінструкцію з обслуговування.

 

Область обслуговування принтерів SC-F6400/SC-F6400H збільшено на 120%, що полегшило та пришвидшило технічне обслуговування, зменшивши час простоювання

 

Стан роботи принтера можна контролювати онлайн. Слідкувати за станом принтерів віддалено дає змогу Epson Cloud Solution Port.

Принтери серії SC-F6400 та SC-F6400H оснащені простим у використанні фірмовим RIP Epson Edge Print PRO, зручний інтерфейс якого спрощує процес друку, дає змогу користувачам працювати швидше та з більшою зручністю.

Прихильність до сталого розвитку. SC-F6400 та SC-F6400H також підкреслюють прихильність Epson до сталого розвитку. Йдеться, наприклад, про згадані вище чорнильні пакети більшої ємності: принтери не лише можуть безперервно працювати впродовж більш тривалого часу, але й зменшується кількість відходів від спожитого паковання.

Натомість, чорнила UltraChrome DS не містять небезпечних хімічних речовин, що підтверджено екологічним паспортом сертифікації Oeko-Tex®. Тому вони безпечні навіть для дітей і немовлят. Ці чорнила є екологічно чистими і мають сертифікат bluesign® на основі європейського стандарту догляду за довкіллям.

 

***

Отже, у серії серії сублімаційних принтерів SC-F6400/SC-F6400H компанія Epson пропонує споживачам комплексне рішення: від апаратного та програмного забезпечення, намотувального пристрою (у SC-F6400H) до друкувальних голівок, чорнил та гарантії.

 

Таблица 1. Технічні характеристики Epson SC-F6400 та SC-F6400H

 

Параметр

Значення

Макс. швидкість друку

78 м²/год.

Кольори

C/M/Y/HDK у Epson SC-F6400; C/M/Y/HDK + комбінація кольорів Fluo Pink/Fluo Yellow (флуоресцентні розовий та жовтий), Orange/Violet, Light Cyan/Light Magenta у SC-F6400H

Друкувальна голівка

Epson PrecisionCore MicroTFP

Конфігурація дюз

800x4

Роздільна здатність

600x1200 dpi

Мін. об’єм краплі

3,6 пк

Макс. діаметр рулонного носія

150 мм

Ширина рулонного носія

254-1118 мм

Товщина рулонного носія

0,08-0,5 мм

Об’єм контейнеров

1600 мл

Габарити, вага

1608х745х1128 мм, 120 кг