Серед встановлених машин як ЦДМ для однобічного друку паковання S10, так і дуплексні S10P для комерційної поліграфії. За словами Ланди, середній обсяг друку комерційних машин S10P наблизився до 1,3 млн відб. на місяць, тоді як користувачі пакувальних машин S10 друкують близько 1 млн.

Машини Landa друкують наразі зі швидкістю 6500 відб. або 3250 двобічних відбитків, що не відповідає спочатку заявленій швидкості 13 000 відб./год.

18 січня 2024 року компанія Landa запросила потенційних покупців до друкарні групи Prenant під Парижем, де два роки тому було запущено семиколірну машину S10P ф. B1, спочатку в чотириколірній конфігурації. У березні 2021 р. вона вже друкувала колекційний (900 екз.) випуск Elle Décoration обсягом 260 сторінок. Компанія виграла це замовлення, запропонувавши на чверть меншу ціну порівняно з традиційним офсетним друком. Під час друку були дотримані всі високі колориметричні вимоги замовника при друкуванні на стандартному для цього журналу папері Magno Star Silk 115 гр/м².

Серед гостей був відомий експерт Ральф Шльоцер, який поділився з колегами враженнями та спостереженнями про еволюцію Landa. Він зазначив, що зміни торкнулися не лише машин, а й самої компанії — сьогодні вона на 46% належить німецькій підприємниці Сюзанні Клаттен. У компанії працюють 550 співробітників, 250 з яких зайняті в НДДКР, при тому, що багато компонентів, таких як системи транспортування листів та контролю якості, закуповуються.

Французька Groupe Prenant — це велика комерційна друкарня з кількома підприємствами, більш ніж 400 співробітниками та річним обігом у €65 млн. На підприємстві працюють шість офсетних машин B1. Як і багато поліграфічних компаній, друкарня в останні роки зіткнулася з тим, що наклади значно скоротилися, тому більшість обсягів, що виконуються на ЦДМ Landa, перенесені з офсетного друку. Також друкарська машина Landa використовується для гібридних робіт та друку робіт зі змінними даними, які становлять близько 15% всього обсягу друку.

Groupe Prenant поділилася цікавою інформацією про межі рентабельності ЦДМ Landa порівняно з офсетним друком. Компанія встановила вододіл для 16-сторінкової роботи (ф. B1) на рівні 1500 аркушів із задруковуванням близько 40%. При більшому покритті рентабельність знижується.

Це пов’язано з бізнес-моделлю ЦДМ Landa, яка включає фіксовану вартість обслуговування, і вартість чорнил, що оплачується відповідно до витрат. Оскільки офсетний та струменевий друк надто різні технології, відмінності у зовнішньому вигляді відбитків неминучі, зазначає Ральф Шльоцер.

Groupe Prenant вважає, що якість друку машини Landa має деякі переваги в порівнянні з офсетом — ширший колірний діапазон, відсутність проблем з муаром, добра повторюваність кольору від аркуша до аркуша.

Лише окремі клієнти друкарні наполягали на офсетному друці, тоді для більшості технологія друку не була визначальним фактором, а деякі замовники відзначали, що якість друку Landa краща.

Майже всі поліграфічні експерти, які брали участь у заході, погодилися з тим, що якість друку Landa є достатньою або навіть більш ніж достатньою для типових виробничих потреб.

За словами Groupe Prenant, семифарбовий процес зажадав чималої роботи зі створення профілів. Друкарня визнала факт, що більшу частину часу роботи машини на виробничому майданчику працюють два інженери Landa. Це допомогло суттєво покращити якість друку та експлуатаційну готовність машини з моменту встановлення.

Машина використовується для постійного доопрацювання технології та навчання інженерів. Landa запевняє, що на більшості підприємств, де встановлені машини компанії, постійно працює менше інженерів Landa або їх немає взагалі, і що компанія таким чином просто прагне підтримувати своїх клієнтів.

Найважливішим компонентом технології Landa Nanographic є ремінь перенесення — полотнище, на яке у струменевий спосіб наноситься відбиток для перенесення на папір. Ця закільцьована стрічка забезпечує безперервний непрямий друк на носії, даючи змогу використовувати великий діапазон підкладок.

Система контролю якості зображення постійно контролює приведення, щільність, стан полотнища та сопел струменевих голівок. Сканер із роздільною здатністю 300 dpi сканує кожен відбиток, дозволяючи автоматично коригувати проблеми з форсунками та рухом полотнища. Однак, стрічка природно схильна до деградації в процесі експлуатації і може вважатися витратним матеріалом. Контрактом передбачено регулярні заміни та технічне обслуговування.

Наразі полотнище розраховане на 100-150 тис. відб. залежно від паперу, але Ланда розраховує значно збільшити цей показник. Час заміни полотнища займає до трьох годин або трохи менше за наявності навченої бригади. Також розробники заявили, що Landa зосередилася на покращенні якості та надійності двох існуючих моделей, замість того, щоб прагнути до обіцяної колись швидкості 13000 аркушів на годину або випуску моделей з рулонною подачею.

Незважаючи на деякі вади, Groupe Prenant робить ставку на технологію Landa та планує встановити друку машину S10P. Втім, про це генеральний директор групи Лоран Пренан говорив і 2021 року. Найбільшою проблемою, робить висновок Ральф Шльоцер, залишається пошук достатньої кількості замовлень для підтримки ефективного завантаження машини.