4D-друк (чотиривимірний друк) додає до процесу 3D-друку вимірювання трансформації у часі. 4D-друк, дає змогу провайдерам 3D-друку змінювати форму під впливом вологи, тепла або інших зовнішніх факторів.

Очікується, що в майбутньому зниження витрат на виробництво відіграватиме значну роль у стимулюванні зростання світового ринку 4D-друку. Заснована на технології 3D-друку, технологія 4D пропонує нову бізнес-модель, що відповідає потребам сучасного ринку.

Сьогодні різні технології поєднуються, щоб покращити характеристики матеріалів для 4D-друку. За допомогою цих можливостей чимало матеріалів можуть бути повністю запрограмовані на зміну їхнього зовнішнього вигляду, форми або інших атрибутів відповідно до потреб.

До матеріалів, що дають змогу досягати раніше небаченого самоперетворення матеріалів і предметів, належать вуглецеве волокно, текстильні композити та ін. Ринок програмованого вуглецевого волокна незабаром зробить найбільший внесок у галузь, склавши 2030 р. 62% від загального обсягу ринку.

Світовий ринок 4D-друку обслуговує автомобільну, швейну, аерокосмічну галузі, оборонну промисловість, будівництво, охорону здоров’я.