«Спільна розробка батареї з Northvolt — крок на нашому шляху до обслуговування ринку батарей, що швидко зростає, за допомогою анодних матеріалів, виготовлених з дерев. Графіт на основі лігніну, Lignode від Stora Enso, забезпечить стратегічне постачання анодної сировини до Європи, задовольняючи потреби у стійких батареях для застосування в різних галузях — від забезпечення мобільності до стаціонарного зберігання енергії», — каже виконавчий віце-президент з біоматеріалів Stora Enso Йоханна Хагельберг.

Stora Enso надасть свій анодний матеріал Lignode на основі лігніну, що отримується із стійко керованих лісів, а Northvolt розроблятиме дизайн чарунок, виробничий процес і масштабуватиме технологію.

Лігнін — це полімер рослинного походження, що міститься у стінках клітин сухих рослин. Дерева складаються з лігніну на 20-30%. Це одне із найбільших відновлюваних джерел вуглецю.

Завод Stora Enso з виробництва вуглецевих матеріалів на біооснові розташований на виробничому майданчику Sunila у Фінляндії, де лігнін виробляється у промислових масштабах з 2015 року. Річна потужність виробництва лігніну становить 50 000 тонн, що робить Stora Enso найбільшим виробником сульфатного лігніну у світі.