Художниця Тесс Кессіді з Саут-Бенду (центр округа Сент-Джозеф в США, штат Індіана) надіслала гроші двоюрідній сестрі матері, 80-річній жінці з України, закликаючи її використати їх на власні потреби. Але один з її родичів жваво відповів ламаною англійською: «Добре, я прямую до лікарні з ліками та їжею». Тобто допомога від Тесс пішла на допомогу українцям, які тікають від російської агресії, щоб перетнути кордон сусідньої Польщі.

Кессіді була розчарована, але швидко зрозуміла: її велика родина у західному місті Львові залишається на місці. Як і багато західних українців, вони «націоналісти». Зухвало так! Таким чином, вони використовують долари, які Кессіді зібрала, і утримують кілька сімей біженців. Тесс заробила близько $10 тис. лише за три дні від продажу простого художнього відбитка зі святим Архангелом Михаїлом, по $10 доларів за кожний відбиток.

 

Відбитки Святого Архангела Михаїла, у домашній студії Тесс Кессіді в Саут-Бенді. Вона продає їх, аби зібрати гроші, щоб допомогти людям евакуюватися з України, та координує зусилля з родичами, які живуть у Львові

 

Кількість замовлень перевищила 700 відбитків. Кессіді, яка викладає мистецтво неповний робочий день в Greenlawn School у Трініті, розмірковує про довгі години, які знадобляться, щоб вручну створити відбитки. Приблизно п’ять хвилин на відбиток плюс кожен п’ятий зазвичай потрібно переробляти через чорнильні плями. І це заняття її тішить.

32-річна Кессіді народилася в США. Її мати Дар’я Годфрі з Саут-Бенду також народилася тут у батьків, які щойно втекли від радянських військ з України під час Другої світової війни. А в 2013 р. Кесседі разом із чоловіком поїхала до Львова, щоб нарешті побачити маминих тіток та їхніх дітей. Вона чула історії про діда, який приховав татуювання в концтаборі, боячись, що совєти можуть повернутися і знайти його. Вона познайомилася з 85-річною двоюродною тіткою, яка в підлітковому віці була осліплена кислотою на все життя, оскільки відмовилася надавати інформацію органам. Тож Кессіді чудово розуміє, чому українці сьогодні такі «зухвалі».

Тесс Кессіді робить відбиток Святого Архангела Михаїла у своїй домашній студії в Саут-Бенді

 

Вона бачила Львів — місто, мабуть, романтичніше, ніж Париж, з різноманітною середньовічною архітектурою, просякнуте культурою та історією, у якому досі є пам’ятники війни російським воїнам біля стін із кульовими отворами, де розстрілювали українців.

Тесс відчула величезну щедрість українців, які вважають за честь нагодувати гостя у своїй хаті, й частують його «до пуза». Кілька тижнів тому, за словами Кессаді, вона та її родичі почали спілкуватися про те, як підтримати людей, які залишають Україну.

Кессіді має ступінь бакалавра мистецтва в Університеті Індіани і на замовлення створює деякі твори мистецтва, зокрема ікони для візантійських церков, розп’яття та твори для інших християнських церков.

Тесс створила образи святого Михаїла, покровителя Києва, а також його тезки Святого Михаїла (місткиня є парафіянкою Української католицької церкви візантійського обряду в Мішаваці). Щоб зробити форму для відбитка, вона витравлювала кліше на гумовому лінолеумі, що давало змогу мати таке фізичне втілення, яке їй особисто було потрібне. «Я реагувала на чимало емоцій, які відчувала, — каже Кессіді, яка насолоджується своїм українським корінням і готує українську їжу для свого чоловіка та їхніх трьох маленьких дітей раз на тиждень – «Це спосіб вгамувати мої емоції».

 

Тесс Кессіді знімає відбиток Святого Архангела Михаїла. Святий Михаїл є покровителем Києва, але також є тезкою Святого Михаїла Української католицької церкви візантійського обряду в Мішаваці, де вона є парафіянкою

 

Спочатку Тесс Кессіді разом із родичами у Львові планувала допомогти 10 родинам, переважно жінкам та дітям. Але перша публікація в соціальних мережах, за її словами, «вибухнула», та знайшла відгуків набагато більше, ніж вона спочатку уявляла. Тепер Тесс зібрала вдвічі більше грошей, ніж планувала, тож вони, ймовірно, допоможуть ширшому колу людей. Деякі покупці додали пожертвування до своїх замовлень на друк.

«Чимало людей зв’язувалися зі мною та питали, як мені допомогти», – сказала вона.

Коли Тесс Кессіді обгрунтовувала проєкт, 1st Source Bank відмовився від комісії та прискорив перший грошовий переказ впродовж 24 годин. Співробітник банку також приєднався до справи.