Все, що робить японська компанія Epson, так чи інакше впливає на індустрію струменевого друку. Компанія самостійно створює та випускає різноманітні пристрої – від домашніх та офісних до етикеткових рулонних та широкоформатних принтерів.

Майже все друкуюче обладнання Epson базується на славнозвісній технології Epson Micro PiezoTM, що надає бренду конкурентних переваг у продуктивності, надійності та уможливлює використання у різноманітних сферах бізнесу.

До того ж компанія Epson є єдиним виробником та власником п’єзоструменевих друкуючих голів, а головний принцип розробника полягає у виготовленні комплексного рішення (принтер, витратні матеріали), що підтримується гарантією та сервісним обслуговуванням. Такі «рішення під ключ», безперечно, є найбільшою вигодою для кінцевих замовників.

 Основні характеристики Epson SureColor SC-V7000

  • Технологія друку – п’єзоструменева, з УФ-затверджуваним чорнилом
  • Тип УФ-сушарок – світлодіодні
  • Макс. швидкість друку – 43 м2/год
  • Колірна конфігурація – CMYKLcLmGy + Red + White + Varnish
  • Макс. формат друку – 2500×1250 мм
  • Макс. товщина матеріалу – 80 мм
  • Макс. питома маса матеріалу – 50 кг/м2
  • Макс. роздільна здатність друку – 720×1440 dpi
  • Мін. розмір краплі – 3,5 пл

ПЕРШИЙ І ТАКИЙ РІШУЧИЙ КРОК

І от компанія зробила перший, але одразу досить рішучий, крок з розробки УФ-широкоформатного планшетного плоскодрукарського принтера Epson SureColor SC-V7000. Розробники втілили у цьому принтері все найкраще, чого чекає ринок від подібних пристроїв, і реалізували унікальну для принтерів у цій ціновій категорії можливість друку з розширеним колірним охопленням, додавши червоне чорнило.

УФ-принтерів у асортименті Epson не було досить тривалий час, водночас конкурентні компанії пропонували подібні пристрої на будь-який смак, від сувенірних настільних моделей до широкоформатних рулонних і планшетних принтерів.

А тим часом компанія Epson нагромадила солідний досвід випуску промислових друкарських пристроїв, у тому числі з УФ-чорнилами – вже не перший рік у її асортименті етикеткові пристрої Epson SurePress L-6534VW. Тож секретів у сегменті УФ-друку для компанії немає.

Що ж до успішного виходу на висококонкурентні ринки у компанії є теж вдалий досвід. Згадаймо знамениту серію Epson SureColor SC-S30610/60610/80610, яку компанія свого часу випустила на ринок екосольвентного друку, де раніше не мала потужних позицій. Ці «проривні» моделі наробили галасу й відвоювали свій сегмент ринку у компаній, які тривалий час виготовляли обладнання саме для високоякісного екосольвентного друку.

Тепер зустрічайте Epson SureColor SC-V7000 – надрішення як для дебютного апарату на ринку УФ-друку. Виробник пропонує плоскодрукарський принтер з досить чималим розміром робочого столу (2,5х1,25 м). Це універсальний розмір, який перекриває левову частину основних завдань, що можуть бути у друці з фотоякістю.

До речі, компанія Epson залишається вірною своїй стратегії створювати максимальне кольорове охоплення. У Epson SureColor SC-V7000 для друку використовується 10 кольорів. Крім традиційного CMYK, це білий для роботи з прозорими та кольоровими матеріалами, лак – для створення унікальних текстур, світлоблакитний, світло-пурпуровий для якісного вітворення напівтонів та тонових переходів, червоний – для збільшення кольорового охоплення та повторення фірмових кольорів, сірий).

Значний плюс, що Epson не використовує у принтері можливість друку металіками, яка не знайшла поки що особливого поширення на ринку фотодруку. З цими фарбами працювати важко, вони суттево збільшують собівартість відбитку.

Зважаючи на низку деталей, Epson SureColor SC-V7000 – це просто «монстр» (мал. 1).

Малюнок 1. Особливості Epson SureColor SC-V7000

ДРУКУЮЧІ ГОЛОВИ

У принтері використовується 8 друкуючих голів Epson Micro PiezoTM шириною 25,4 мм, по 1440 дюз у кожній (8 рядів × 180 дюз). Вони друкують із змінним розміром краплі від 3,5 пл. По дві голови виділені для друку білим кольором та лаком. Чотири розподілених голови друкують вісьмома кольорами (CMYK та світло-блакитний, світло-пурпуровий, червоний, сірий): для нанесення CMYK та до даткових кольорів задіяно по дві голови.

І саме таке задіяння друкуючих голів свідчить про те, що пріоритет Epson – якість.

Зазначимо, що конкуренти, які виготовляють принтери, представлені у цьому ж середньому ціновому діапазоні (Mimaki, Mutoh, Roland) зазвичай для нанесення білого кольору використовують одну друкуючу голову, або навіть половину голови (решта використовується для нанесення лаку), що обмежує можливості принтера.

Але завданням Epson є насамперед якість, саме тому дві друкуючі голови у Epson SureColor SC-V7000 можуть використовуватися одночасно й наносити товстий шар білого (тобто це не той випадок, коли одна друкує підложку, а друга – білий на CMYK). Така можливість принтера стає у нагоді при виготовленні просвітних вивісок. Унікальна технологія нанесення білого дає змогу легко задруковувати з винятковою щільністю плашки або навіть матеріали зі складною поверхнею, після чого легко накладати CMYK.

Також у Epson SureColor SC-V7000 дві друкуючі голови використовуються для друку прозорим лаком. Вони теж працюють синхронно, тому щоб нанести прозорі чорнила як підкладку та на видрукуване зображення, треба зробити два прогони. 

Звичайно, при задіянні всіх кольорових каналів та грамотно підготовленому макеті на виході можна отримати не просто тактильну структуру, а візуально тактильний, преміальний та привабливий відбиток.

Покупці Epson SureColor SC-V7000 також придбають обов’язковий пакет CoverPlus тривалістю від 1 до 5 років. Кожен пакет CoverPlus Plus включає заміну до 8 друкуючих голів за рік.

Малюнок 2. Розташування друкуючих голів у Epson SureColor SC-V7000

Малюнок 3. Швидкість друку Epson SureColor SC-V7000 у різних режимах, м2/год

ШВИДКІСТЬ РОБОТИ

Epson SureColor SC-V7000 – це пристрій з реалістичними характеристиками швидкості.

У виробничому режимі швидкість роботи принтера Epson SureColor SC-V7000 – 15,1 м2/год., з найбільш доцільних є ще «Якісний» – 10,5 м2/год та «Високоякісний» режими – 4,8 м2/год. Останній режим використовується для друку зразків або виробів з унікальним рельєфом. Для окремих матеріалів, можливо, варто занижувати швидкість, щоб обмеження матеріалів не настільки впливали на загальну якість виробу.

Загалом високоякісний друк зі швидкістю 10-15 м2/год – це ніша, де за сукупністю факторів (згадаймо принаймні кольорове охоплення, розмір робочого столу та можливість створювати унікальні текстури) Epson SureColor SC-V7000 не матиме конкуренції з боку сторонніх виробників.

Швидкість друку у різних режимах, включаючи «Високошвидкісний» та «Швидкісний» показано на мал. 2.

Розташовані голови за цікавою схемою (мал. 3), що дає змогу за один прохід наносити три шари чорнил – білі, кольорові та лак.

З ТУРБОТОЮ ПРО ЯКІСТЬ ДРУКУ...

Для Epson завжди основним пріоритетом була якість друку, саме тому компанія намагалася контролювати весь процес виготовлення власних пристроїв та друку (йдеться про замкнений цикл виробництва та випуск матеріалів для друку під власною торговельною маркою, щоб забезпечити контрольований процес друку фотозображень з суперякістю). Відповідно, якісний та фотореалістичний друк – одна з визначальних рис і Epson SureColor SC-V7000.

Різні інноваційні технології (можливість регулювати положення друкуючої голови, автоматичне визначення та налаштування на товщину матеріалу, чотиризонна система вакуумного притиску, датчики зминання та наближення тощо) є важливими складовими Epson SureColor SC-V7000 апріорі.

Функція компенсації забитих дюз знижує ймовірність заміни друкуючої голови при дюзах, що засмітилися. Це скорочує вартість володіння впродовж усього терміну експлуатації принтера. За потреби можна у ручному режимі надрукувати тест дюз і перевірити, чи немає засмічених. Можна вказати обсяг компенсації для кожної дюзи.

Малюнок 4. Тест дюз

ПОЗИЦІОНУВАННЯ

Epson дедалі більше «захоплює» ринок широкоформатно- го друку, і Epson SureColor SC-V7000, не виключено, далеко не останній принтер в УФ-лінійці компанії.

Зауважимо, що більшість виробників випускає обладнання середнього рівня, яке перекриває велику масу завдань. Натомість Epson досить чітко сегментує обладнання й якщо заходить у певний сегмент, то конкурентам стає важко. Epson SureColor SC-V7000 саме і є прикладом устаткування з чітким позиціонуванням – високоякісний друк різноманітної продукції.

Тож поступово Epson «приватизує» ринок широкоформатного друку. Звичайно, і конкуренти не дріматимуть, можливо з’являтимуться «репліки» на Epson SureColor SC-V7000, але це тривалий процес.

Тому в Epson є чимало часу, щоб користуватися преференціями на ринку. А власники Epson SureColor SC-V7000, відповідно, матимуть змогу заробляти з його допомогою значні кошти.

ЕКОНОМІКА

Орієнтовна вартість Epson SureColor SC-V7000 – у межах $100 тисяч. І це за пристрій з робочим столом 2,5х1,25 м, з якістю, яка на голову вища, ніж в конкурентів, і, вірогідно, лишатиметься вищою у найближчій перспективі. Та й загалом вартість у цілому прийнятна, адже конкурентні принтери коштують подеколи і дорожче, маючи гірші конфігурації.

Заявлена вартість літра оригінальних чорнил – близько $200 (в середньому дорожче, ніж в конкурентів, але не у всіх). Але варто розуміти, що чорнила – є важливою та не єдиною складовою собівартості, бо Epson SureColor SC-V7000 може друкувати на досить широкому спектрі матеріалів – акрилі, полікарбонаті, ПВХ, алюмінію, металі, поліестері, пінопласті, стиролі, дереві та камені. Й загальна собівартість продукції у більшості випадків вже не досить то й залежить від чорнил. Адже перевага пристрою – друк з безкомпромісною якістю.

ПЕРСПЕКТИВИ

У майбутньому від Epson можна очікувати швидкого виробництва сегментальних видів устаткування для вузьких ринкових ніш, де компанія буде закріплюватися та сперечатися за технологічне лідерство.

І як комплексному постачальнику обладнання для середніх виробництв для виконання різних нішових завдань (швидкісний друк, фотодрук, плоскодрукарські/рулонні пристрої, екосольвентний, УФ-друк тощо) компанії Epson не буде конкуренції. Жоден інший виробник не розвиває сьогодні ринок такими темпами та не «випромінює» таку впевненість у своїх діях, як Epson.