У Canon VarioPrint 6000 TITAN, що в усьому світі вважається стандартом високоякісного та надзвичайно швидкого друку, насамперед, книжкової продукції у промислових масштабах та книжок на вимогу, застосовано низку унікальних технологій – основні з яких Oce Copy Press (пов’язана з використанням тонеру з низькою температурою плавлення, папір не деформується під час друку, текст виходить більш природній та зручний для читання, а озону виділяється мінімальна кількість) та Gemini (уможливлює суміщення двох друкувальних модулів у одному блоці, що, власне, дає змогу наносити зображення одночасно з двох боків з безпрецедентною для сегмента швидкістю). 

Не дивно, що цьому рішенню надають перевагу книжкові друкарні в усьому світі. Наприклад, гігант електронної комерції Amazon має в обоймі понад сто Canon VarioPrint.

ВЕРШИНА ІНЖЕНЕРНОЇ ДУМКИ

Отже, найшвидший монохромний принтер у своєму сегменті Canon VarioPrint 6000 TITAN (до 328 А4/хв.) сама компанія Canon позиціонує як пристрій, спеціально розроблений для цифрового друку книжок. Наш співрозмовник, директор компанії «Постайл Системc», Сергій Алекумов добре знайомий з Canon VarioPrint 6000 TITAN, яку вперше побачив у Центрі науково-технічних розробок Canon у місті Венло, Нідерланди. Він і досі вважає її вершиною інженерної принтерної думки, бо у цій ЦДМ інтегровано насправді унікальні інженерні технології, завдяки яким вона легко інтегрується у мінливе середовище книжкового виробництва та є важливою складовою успіху друкарень різного масштабу багатьох країн світу.

Це не лише найшвидша ЦДМ у сегменті. Вона ще й забезпечує чудову реєстрацію лиця та звороту завдяки можливості одночасно друкувати зображення у дуплексі з двох боків аркушу, може працювати без відмови більший термін за інші ЦДМ сегменту, в т.ч. на легких паперах (від 45 г/м2). 

Надійний процес друку забезпечують технології Oce Copy Press та Gemini. Іншими складовими високої швидкості є короткий шлях проходження паперу, велика ємність модулів для подавання паперу (з вакуумною сепарацією та функцією виявлення двійників) та стекерів, надійна металева конструкція.

ПРОВІДНІ ТЕХНОЛОГІЇ OCE COPY PRESS ТА GEMINI

В основі технології Oce Copy Press (мал. 1) – низькотемпературне запікання тонера – цей процес компанія використовує вже тривалий час (ще з 90-х років). Ефект «вдавлювання» тонера в папір забезпечує:

  • кращу адгезію тонера з папером, завдяки чому він не осипається;
  • можливість застосовувати широкий діапазон паперів, включаючи фактурні;
  • «офсетоподібну» якість друку (матове та плоске зображення);
  • більш сіре зображення на виході, що з т.з. ергономіки корисніше для очей (низький контраст менше псує зір);
  • екологічність процесу (мінімальне виділення озону, тому не потрібні потужні витяжки, відсутність відходів тонера та девелопера).

Чудовим доповненням Oce Copy Press є технологія Gemini, яка уможливлює суміщення двох друкарських модулів в одному друкарському блоці. Відповідно, друк на лиці та звороті паперу відбувається одночасно, без додаткових направляючих, перехоплень аркуша, функціональних модулів, що дають змогу перегортати папір у машині. Це:

  • сприяє ідеальному суміщенню лиця та звороту;
  • суттєво спрощує конструкцію ЦДМ, забезпечує її надійну та безперебійну роботу;
  • зменшує енергоспоживання (конкурентні ЦДМ споживають у 1,5-2 рази більше енергії).

Малюнок 1. Порівняння звичайного електрографічного процесу та технології Oce Copy Press

УНІКАЛЬНИЙ ФОРМАТ ДРУКУ

Canon VarioPrint 6000 TITAN має унікальний для ЦДМ формат – В3 (350х500 мм – при замовленні опционального модуля подачі паперу Flex Paper), що створює певні преференції для друку деяких післяобрізних розмірів блоків книжок. Canon VarioPrint 6000 TITAN фактично замінює офсетну друкарську машину, яка друкує у форматі В3. Зокрема, В3 відповідає ф. 70х100/16 (застосовується для виготовлення книжок з післяобрізним форматом блоку 170×240 мм) та дає змогу друкувати восьмисторінковими спусками (розкладати з кожного боку аркуша по 4 сторінки книжкових видань цього популярного розміру).

В3 є похідним від найбільш поширеного на ринку формату 700х1000 мм. Сьогодні, внаслідок порушення логістичних зв’язків та постійного підвищення цін на певні компоненти, які потрібні для виробництва паперу через події, спричинені COVID 19, папір весь час дорожчає. Можливість розрізати вихідні аркуші поширеного формату без додаткових відходів на чотири частини – це значна економія на папері.

Малюнок 2. Gemini – унікальна технологія суміщення двох друкувальних модулів в одному друкарському блоці

«KEEP IT GREEN» – РОБОТА БЕЗ ЗУПИНОК.

Як ми вже з’ясували, Canon VarioPrint 6000 TITAN – найбільш продуктивна ЦДМ на ринку у своєму сегменті. За задумом розробників Canon VarioPrint 6000 TITAN, цю її особливість уособлює принцип Keep it Green, що розкриває складові продуктивності (швидкість друку, ємність лотків подачі паперу та вивідних лотків, механізм подачі тонеру та безвідмовність устаткування).

Взагалі то концепція Keep it Green відповідає слогану «Тримай зелене світло завжди ввімкненим». На Canon VarioPrint 6000 TITAN встановлено лампу, яка має три градації: зелений, помаранчевий, червоний.

ЦДМ самостійно аналізує, чи вистачить паперу (на вході та на виході) або тонеру для друку поточного завдання. Якщо паперу або тонеру не вистачає, ЦДМ вмикає помаранчевий колір – це сигнал оператору, що треба підкласти папір або заправити тонер (без зупинки друку). Помаранчеве світло вмикається й коли стекер заповнюється до критичної межі – у цьому випадку треба частину стека звільнити від паперу.

У ЦДМ можна встановити до трьох модулів подачі паперу. Кожен модуль має чотири лотки (два з них ємністю по 1700 арк., а два – по 600; і це може бути як А4, так і А3, від 203х203 до 350х500 мм). Тобто, фактично за використання трьох модулів подачі паперу сумарна ємність лотків становитиме 24 тис. аркушів А4 (за рахунок опції подвійних лотків)!

Оскільки продуктивність визначається не лише швидкістю, але й друком без зупинки, Canon VarioPrint 6000 TITAN – дійсно найбільш продуктивний принтер у сегменті Heavy Production.

У ЦДМ використовується папір щільністю 45-300 г/м2. Для друку на легкому папері потрібен опціональний модуль light weight media kit (LWMK), а максимальний формат друку (B3) можливий за умови встановлення опціонального модуля Flex Paper.

Малюнок 3. Можливості технології Gemini доповнює модуль реєстрації зображення, який додатково вирівнює папір та запобігає його перекошуванню

ДОДАТКОВІ ТЕХНОЛОГІЇ

Oce Copy Press та Gemini – базові технології для Canon VarioPrint 6000 TITAN. Крім того, у ЦДМ реалізовано декілька інших унікальних технологій та інновацій. Зокрема, додатковий модуль LWM kit для роботи з легкими паперами – від 45 г/м2, про який ми згадували вище, встановлюється між друкувальними модулями і за рахунок подачі повітря дає змогу паперу більш «ніжно» проходити через тракт перенесення зображення (мал. 4).

Робота з легкими паперами – значна проблема у випадку збільшістю конкурентних ЦДМ сегменту Heavy Production, до якого належить Canon VarioPrint 6000 TITAN. За великої швидкості друку (нагадаємо, у Canon VarioPrint 6000 TITAN – максимум становить 338 А4/хв.) під час проходження легкого паперу за рахунок недостатньої жорсткості (а в окремих випадках і чутливості до вологи) він зазвичай заминається.

На думку Сергія Алекумова, на ринку взагалі не представлено жодного робочого рішення, яке б ефективно працювало з настільки легкими паперами без додаткового спорядження за збереження багатьох інших переваг (діапазон паперу, точність суміщення, швидкість друку тощо).

Тепер ще раз щодо якості друку. Крім технології Gemini, на неї впливають технології покращення якості зображення ScreenPoint та SuperCell (вони забезпечують роздільну здатність 600x1200 dpi за лініатури 180 lpi, чіткість тонких ліній та плавність відтворення напівтонів). 

Технологія ScreenPoint, частина апаратного контролера PRISMASYNC, дає змогу виконувати досить складні завдання з переведення кольорових зображень у монохромні, забезпечуючи плавні переходи відтінків сірого, високу роздільну здатність,насичені чорні заливки та точні чіткі лінії. Крім того, оператор може управляти яскравістю та контрастністю зображення, не нехтуючи деталями.

Також відзначимо технологію SuperCell. Це інтелектуальний алгоритм напівтонування, який згладжує напівтони та дає змогу відтворювати до 200 градацій сірого з лініатурою до 200 lpi, а це відповідає роздільній здатності 4800 dpi. Й відбитки набувають фотореалістичного, офсетоподібного вигляду. Зазвичай Canon VarioPrint 6000 TITAN оснащується контролером PRISMASYNC, який забезпечує:

  • до 8 годин безперервної роботи;
  • віддалені доступ та управління, моніторинг із будь-якої робочої станції або мобільного пристрою мережі, централізоване оброблення та редагування завдань для друку;
  • повну інтеграцію з ПЗ PRISMAprepare (допомагає готувати комплексні документи для друку книг та брошур з різними компоновками для різних палітурок, а також візитівки, буклети та інші завдання оперативної поліграфії).

Малюнок 4. В основі роботи додаткового модуля LWM kit для роботи з легкими паперами, від 45 г/м2, повітряні направляючі, що встановлюються безпосередньо у принтер

ЕФЕКТИВНЕ РІШЕННЯ ДЛЯ ДРУКУ КНИЖОК

Звичайно, Canon VarioPrint 6000 TITAN створювалася, насамперед, як ефективне рішення для друку книжок. Чому працюючим книжковим друкарням варто надати перевагу Canon VarioPrint 6000 TITAN?

По-перше, це найбільш продуктивний монохромний принтер у сегменті. За дослідженням агенції BLA, середній проміжок між збоями у Canon VarioPrint 6000 TITAN становить 650 тис. відбитків! Відповідно, у максимальній конфігурації (три подавальні модулі на вході та три стекери на виході) можлива чотиригодинна робота без зупинки без участі оператора.

Є також суто технологічні переваги при застосуванні Canon VarioPrint 6000 TITAN у книжковому виробництві, основні з яких:

  • унікальний формат 350х500 мм;
  • офсетна якість друку (матовий друк з великою кількістю градацій сірого);
  • ідеальна реєстрація лиця та звороту (як ми вже з’ясували, крім технології Gemini на це впливає додатковий модуль, що стежить за реєстрацією лиця та звороту, його синхронізовано зі швидкістю друку, за рахунок чого і досягається суміщення 0,3 мм, він вирівнює як зображення, так і лист паперу);
  • підвищена відмовостійкість (усі деталі залізні, вага – понад тонну);
  • друк без зупинок (філософія «Keep it Green», низькотемпературний тонер, технологія Gemini, модуль реєстрації зображень, велика ємність подавальних лотків та стекерів та можливість вчасно поновити запас паперу, про що попереджає ЦДМ, тощо);
  • вакуумна подача;
  • формат В3 та щільність паперу 45 г/м2;
  • найбільш екологічна ЦДМ у своєму сегменті (Canon VarioPrint 6000 TITAN споживає електроенергії на 50-100% менше, ніж конкурентні моделі, відповідно, виділяє менше тепла, і немає потреби це тепло відводити, виділяє мінімальну кількість озону та має вкрай низький рівень шуму).

Canon VarioPrint 6000 TITAN має чотири варіанти швидкості (182/97 А4/А3/хв., 221/118 А4/А3/хв., 272/146 А4/А3/хв., 328/171 А4/А3/ хв., відповідно). Споживач може обрати потрібну йому швидкість на початковому етапі, а за потреби придбати ліцензію та збільшити швидкість без внесення апаратних змін.

Canon VarioPrint 6000 TITAN має модульну масштабовану конструкцію (мал. 5).

Чимало користувачів починають з мінімальної швидкості та конфігурації (наприклад, один податчик, друкувальний модуль та стекер). В цілому у Canon VarioPrint 6000 TITAN можна встановлювати до трьох податчиків (по чотири лотки у кожному – папір від 283х283 мм до 320х488 мм, в базі та 350х500 мм, опціонально), щоразу збільшуючи продуктивність ЦДМ.

Відповідно, у найпростішій конфігурації на виході встановлюється стекер на 6 тис. аркушів, у максимальній комплектації – три укладальники аркушів, і, відповідно, вивантаження відбитків відбувається без зупинки друку. Коли стекер заповнюється відбитками (стос – 30 см виїжджає, і принтердодруковує ще 30 см).

Серед «фінішних» можливостей – підключення онлайн-буклетмейкерів (BLM 200, BLM 550), які дають змогу робити брошури з квадратним корінцем та скріпленням на скобу й підрізкою (мал. 6) обсягом до 100 та 200 сторінок. Можна також підключити термобіндер BGB 3202 зі стандартними для онлайн можливостями (книжки до 350 стор.). Хоча термобіндер у випадку беззупинкової роботи краще використовувати офлайн.

Можлива також конфігурація з рулоном на вході. У цьому випадку після рулону розташовано гільйотину, відповідно, варіант можна розглядати як альтернативу чотирьом податчикам на вході. Друк, у будь-якому разі, відбувається на вже порізаних аркушах.

Малюнок 5. Конструкція Canon VarioPrint 6000 TITAN



Малюнок 6. Онлайн-буклетмейкер BLM 200

ІНШІ ПОЗИЦІОНУВАННЯ

Крім сегменту друку книг на вимогу (Print-on-Demand), Canon VarioPrint 6000 TITAN може розглядатися й для використання у транзакційному друці – є відповідна конфігурація ЦДМ, з контролером під транзакційний друк з можливістю використовувати певні шаблони. Інші ефективні застосування Canon VarioPrint 6000 TITAN – друк відомчих інструкцій, інструкцій для лікарських засобів, архівних документів, методичних матеріалів для ВНЗ, та, фактично, CRD-центри великих державних структур, де друкуються книжки, брошури, інструкції, методичні матеріали.

ЕКОНОМІКА

Зрозуміло, що низка переваг Canon VarioPrint 6000 TITAN (високоякісний та безперебійний друк з найкращою швидкістю на ринку, найбільший час безвідмовної роботи у сегменті, мінімальне споживання електроенергії та виділення озону) – теж складові економічної успішності пристрою.

З іншого боку, Сергій Алєкумов підкреслює, що собівартість друку на Canon VarioPrint 6000 TITAN – на рівні конкуруючого обладнання у своєму сегменті.

Звичайно, є дешевші рішення, але йдеться про обладнання нижче класом.

Виробники книжок та компанії транзакційного друку щодня стикаються з проблемами, пов’язаними із дотриманням термінів виконання варіативних завдань та ще й за прийнятною вартістю. Вони прагнуть вкластися в найстисліші терміни, зберігаючи можливість диференціюватися на ринку. Canon VarioPrint 6000 TITAN допомагає заощаджувати час і гроші та водночас забезпечувати високу якість продукції, що продається завдяки своїй надзвичайній надійності та високій продуктивності, а також високій якості відбитка.

ОТЖЕ, ЧОМУ Ж CANON VARIOPRINT 6000 TITAN – ТАКА «НЕПЕРЕВЕРШЕНА»?

Це найшвидші монохромні листові ЦДМ з навантаженням до 10 млн. відбитків на місяць, надійні та безвідмовні пристрої. Вони забезпечують виняткову реєстрацію лиця та звороту, надійний друк на легкому папері й тому є найкращим рішенням для сегменту Book on Demand («Книги на вимогу»). 

Важливо, що дві ЦДМ Canon VarioPrint 6000 TITAN вже тривалий час працюють в Україні в одній з відомчих організацій. Швидкість цих ЦДМ – 272 А4/146 А3/хв. В одному з апаратів встановлено два вхідні модулі для подачі паперу, в іншому – один, на виході кожного – один стекер та буклетмейкер.

Це устаткування використовується для друку брошур з мінімальним браком та мінімальними зупинками устаткування, має вбудовані буклетмейкери – відповідно, на виході друкарня отримує брошури з перемінною кількістю аркушів в режимі онлайн, зі скріпленням на скобу, з можливістю виготовлення квадратного корінця та обрізкою.

Для цього замовника компанія «Постайл Системс» створила склад ресурсних запчастин та витратних матеріалів, а обслуговування ЦДМ відбувається на умовах стандартного сервісного контракту.

Малюнок 7. Неперевершений інструмент для книжкового виробництва