ЗМІНА ПАРАДИГМИ

За скорочення накладів у Side by Side зросла клієнтська база, й у напрямку її розширення компанія працює і надалі. У нашій минулій розмові ми багато говорили з подружжям про їхнє розуміння поняття «клієнтський сервіс». «Оперативність, насамперед, адекватність комунікації менеджера з клієнтом, можливо, «дорозуміння» того, що клієнт не розуміє (всі хочуть, щоб заних щось придумали, щось зробили)», – пояснює Ольга. Отже, у друкарні прагнуть зрозуміти, чого хоче клієнт.

Також у компанії розвинули внутрішню систему комунікації між менеджерами та працівниками друкарні: формулювання «казав/не казав» та усні поправки виведено з обігу, все спілкування відбувається лише в електронній формі. Коли роботи більшає, людський фактор може стати «вузьким» місцем. Тому технічні завдання роздруковуються на принтері, паралельно зберігаються в електронному вигляді.

У Side by Side декілька активних векторів діяльності: рекламнокомерційна продукція, багатосторінкові видання, паковання та етикетка, рекламно-сувенірна продукція. Завдяки можливості надавати комплексні послуги компанія може виготовляти елітні вироби, для створення яких застосовується одразу декілька поліграфічних технологій: і цифровий друк, і різноманітний постпрес, і ошляхетнення виробів лаком.

Активно розвивається напрямок друку етикеткової продукції на прозорих плівках, з друком білим. З іншого боку, через зрозумілі причини менше стає продукції, яку замовляють представники торговельних мереж, що частково переносять активність в онлайн та змінюють кон’юнктуру замовлень (їх цікавлять картки на знижку, матеріали промоакцій, але періодичність таких замовлень змінилася не на кращий бік).

Таблиця 1. Технічні характеристики ЦДМ Ricoh ProTM 8300s

ПЕРЕДУМОВИ ПОДАЛЬШОГО ПЕРЕОСНАЩЕННЯ

Після певного падіння обсягів у липні 2020 р. (період відпусток) кількість замовлень у луцькій друкарні лише зростала. Ольга Шевчук відзначає: попри те, що Луцьк – відносно невелике місто, тут чимало крафтових виробників (продуктів харчування, косметики тощо), тому зростає попит на етикетки. Традиційно значні обсяги поліграфії замовляють і деякі бюджетні організації, особливо наприкінці року.

Сталим залишається попит на послуги Side by Side у середовищі видавців. Щоправда, дається взнаки підвищення вартості офсетного паперу, основної сировини для виготовлення книжок, але друкарня завжди шукає компромісу з видавцями щодо вартості виготовлення замовлень та знаходить їх.

Отже, планове оновлення монохромної ЦДМ було на часі. Вже тривалий час друкарня Side by Side планувала замінити свою Konica Minolta bizhub Pro 1050 на Konica Minolta bizhub PRO 1100. Здавалося б, компанія довіряє бренду Konica Minolta – має кольорову та монохромну ЦДМ цього виробника.

ВИБІР ТА ПРИДБАННЯ УСТАТКУВАННЯ

Друкарня з Луцька постійно перебуває у комунікації з провідними дистрибуторами ЦДМ на ринку України. Наприклад, компанія вела перемовини із компанією «Мегатрейд» щодо придбання кольорової ЦДМ Ricoh ProTM C7200sx.

Але тоді кращі умови запропонувала Konica Minolta Ukraine, й Side by Side придбала Konica Minolta AccurioPress с6085. Від демонстрації можливостей друку Ricoh ProTM C7200sx з використанням додаткових кольорів на «Фастпринт» представники Side by

Side були у захваті, втім, на той момент потягнути придбання Ricoh ProTM C7200sx друкарня з Волині не змогла. Але відтоді між постачальником ЦДМ Ricoh та друкарнею збереглися добрі стосунки, а такі аргументи як ставлення й прийнятна вартість устаткування, а, головне, його можливості мали додаткову перевагу. Side by Side обирала ЦДМ з прийнятною вартістю та широкими можливостями по роботі з паперами. Ricoh ProTM 8300s навіть використання звичайних фрикційних лотків дає змогу друкувати на самоклейних матеріалах та крейдованих паперах. Це критично для друкарні з Луцька. Водночас, за словами Романа Ващука, Konica Minolta bizhub PRO 1100 не друкує на крейдованих паперах, певні проблеми виникають і при друці на самоклейних матеріалах.

Працювати з цими матеріалами безболісно дає змогу більш дороге устаткування виробника, яке втім і коштує майже вдвічі більше, ніж Ricoh ProTM 8300s. Але наразі такий період, коли вартість устаткування для друкарень є критичним параметром, тож вони змушені обирати доступні за вартістю ЦДМ з більш широкими можливостями. Крім того, більш високої продуктивності, ніж у Ricoh ProTM 8300s (136 стор./хв.), Side by Side власне і не потребувала, бо у Луцьку складно завантажити монохромну ЦДМ довгими накладами на системній основі.

Виробниче приміщення Side by Side – досить мале за площею, і фактично Ricoh ProTM 8300s стала достеменнісенько так, як планувалося. Ну й нарешті, Ricoh ProTM 8300s має досить низький рівень шуму. Ricoh ProTM 8300s встановлено на умовах контрактного обслуговування. За словами Романа Ващука, Ricoh ProTM 8300s – безвідмовна ЦДМ, що працює як «автомат Калашникова». А сам виробник каже про Ricoh ProTM 8300s: «Якщо хочете, щоб ця ЦДМ друкувала швидше, друкуйте у дві зміни, не зупиняючись».

Перш ніж придбати монохромну ЦДМ, фахівець додатково вивчав пропозиції з ринку устаткування, що було у вжитку, і не знайшов на ньому пропозицій з Ricoh ProTM 8300s.

Тому той факт, що у Луцьку чи навколишніх містах немає сервісного інженеру з обслуговування Ricoh ProTM 8300s, керівників друкарні не лякає.

Важливим фактором для подальшої співпраці Side by Side та «Мегатрейд» стала інсталяція у луцькій друкарні ріжучого плотера iEcho PK 0604 Plus. Після того, як «Мегатрейд» став дистрибутором виробника цих плотерів в Україні, їхня вартість знизилася. Крім того, «Мегатрейд» запропонував зручні фінансові умови.

Керівникам Side by Side сподобалося ставлення «Мегатрейд» під час інсталяції плотера та навчання роботі з ним. iEcho PK 0604 Plus з’явилася у друкарні досить вчасно: якраз були великі замовлення на плотерну порізку.

Відповідно, початок співпраці між «Мегатрейд» та Side by Side у майбутньому позитивно вплинув на вартість Ricoh ProTM 8300s. А додаткової впевненості надає той факт, що коли сталася НП з iEcho PK 0604 Plus і його варто було швидко переналаштувати для виготовлення термінового накладу, всі проблеми було миттєво усунуто постачальником (замінено системний блок, через віддалений доступ налаштовано та встановлено драйвери).

На виставці RemaDays Kyiv Владислав Швецов та менеджер з експорту
компанії Tauler Нестор Порта розповідають Романові Ващуку про можливості
ламінатора Tauler Smart B3 Matic

ПЕРШИЙ ДОСВІД І ПОДАЛЬШІ ПЛАНИ

«Нова ЦДМ будь-якого виробника – це нова ЦДМ, вона дуже класно друкує», – говорить Роман Ващук про Ricoh ProTM 8300s.

Чимало замовників книжок та іншої багатосторінкової продукції надають перевагу саме крейдованим паперам. Тому найближчим часом Side by Side планує придбати вакуумний лоток, і це дасть змогу краще працювати з крейдованими паперами (хоча і без нього ЦДМ порається з такими матеріалами).

Як кажуть представники Side by Side, Ricoh ProTM 8300s чудово друкує плашки, траплялися у практиці друкарні випадки, коли клієнти замовляли стовідсоткову заливку аркуша для проведення тесту, та їх цілком влаштувала якість.

Співпраця «Мегатрейд» та Side by Side триватиме й надалі. Зокрема, Романові Ващуку сподобався ламінатор Tauler Smart B3 Matic, що його «Мегатрейд» демонстрував на RemaDays Kyiv. Звичайно, подобається лучанам і ЦДМ Ricoh ProTM C7200sx з п’ятою робочою станцією. У друкарні бачать перспективи з друку додатковими кольорами на цифровій електрографічній ЦДМ. Наразі додаткові кольори (білий та прозорий) Side by Side наносить на УФ-принтері Mimaki UJF-6042 MkII – це повільно та недешево. Але база клієнтів розширяється.

Власники друкарні бачать, що треба шукати більш дешеві альтернативи з друку додатковими кольорами, у якому клієнти компанії зацікавлені. ЦДМ Ricoh ProTM C7200sx надасть змогу розширити портфель пропозицій, швидше, якісніше та дешевше друкувати, приміром, наліпки на прозорій плівці. Наприклад, один лист SRA3 друкується на Mimaki UJF-6042 MkII шість хвилин. А якщо замовник потребує сто листів, і сьогодні на вечір? Сьогодні Ricoh ProTM C7200sx – є чи не найкращім вирішенням такої проблеми на ринку.