ВІДПОВІДЬ НА ПОТРЕБИ РИНКУ
Звичайно, використаний у Epson SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L принцип нанесення чорнил близький до інших розробок, представлених на ринку. Проте у принтерах новітньої лінійки реалізовано чимало фірмових технологій, які високо цінують власники принтерів Epson по всьому світу.
Epson SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L надають своїм власникам масу переваг:
• поєднують сильні сторони водних, сольвентних та УФ-чорнил – екологічність і відсутність запаху;
• забезпечують високу швидкість сушіння відбитка та його миттєву готовність до післядрукарської обробки або відвантаження замовнику;
• дають змогу отримувати міцний фарбовий шар, стійкий до механічного й атмосферного впливу, й це дає змогу використовувати відбитки як в приміщеннях, так і на вулиці;
високоякісний друк на широкому спектрі глянсових та матових матеріалів;
Всеїдність – одна з визначальних рис принтерів новітньої лінійки: можна без попереднього праймування задруковувати вініл, банер, різні плівки, в т.ч. з липким шаром, полотна, шпалери та інші популярні в рекламному виробництві матеріали з покриттям і без нього.
Отже галузі застосування принтерів SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L:
• інтер’єрна та вулична реклама;
• інтер’єрний декор для дому, офісу, готелів і т.п.;
• шпалери;
• виставкова графіка;
• матеріали для автостайлінгу;
• реклама на текстилі тощо.
Дві моделі новітньої лінійки Epson мають власне лише одну суттєву відмінність.
У Epson SureColor SC-R5010 використовуються чорнила й оптимізатор у пакетах великої ємності (1,5 л). У цій моделі використано 8 лотків (CMYK + Light Cyan, Light Magenta + Optimiser).
У принтері Epson SureColor SC-R5010L пропонується по два пакети кожного кольору (2х1,5), а також можливість їх заміни в процесі роботи без зупинки принтера.
Пристрої друкують з досить високою роздільною здатністю – 1200х2400 dpi, якої вистачає для більшості завдань.
Продуктивність принтерів сягає 116 м2 на годину. А реальна робоча швидкість – 30 м2/год та нижче залежно від типу завдань.
Можливі діаметри рулону – 200 та 250 мм. Вага рулону – 45 кг.
Epson SC-R5010/SureColor SC-R5010L важать в межах 400 кг, що свідчить про промисловий характер цих принтерів.

ТЕХНОЛОГІЯ ДРУКУ НА ОСНОВІ ЧОРНИЛ ULTRACHROME RS
Розробники Epson SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L сфокусувалися на максимальній якості відбитку в рамках новітньої технології друку з використанням чорнил на водній
основі з полімерним зв’язуючим та пігментом UltraChrome RS.
Чорнила UltraChromeRS представлені в шестиколірній палітрі (CMYK + Light Cyan, Light Magenta) + Optimiser. За допомогою Optimiser, який наноситься попередньо під кольорові чорнила або разом з чорнилами, виробник мінімізує розтікання краплі на матеріалі та пов’язане з цим погіршення якості друку.
Важливо, що інженери Epson реалізували можливість перемикання режиму нанесення оптимізатору задля досягнення оптимального результату.
Чорнила UltraChrome RS розроблені компанією безпосередньо для SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L. Заявлено про відсутність запаху у чорнилах, а також високу стійкість відбитків до механічного та атмосферного впливів (волога, сонячне світло), що дає змогу використовувати принтери для друку як інтер’єрної графіки, так і зовнішньої реклами.
Чорнила UltraChromeRS відрізняються універсальністю та дають змогу друкувати на досить широкому спектрі матеріалів.
У екосольвентній лінійці принтерів Epson для рекламного ринку для подачі чорнил використовувалися картриджі. Натомість, у Epson SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L виробник запропонував окремо розташовану станцію, в яку завантажуються пакети з чорнилами. Це досить зручне рішення: станція не виступає за межі принтера, й у ній є індикація стану кожного кольору. Станція включає новітній блок промивки, де чорнила та оптимізатор подаються окремо для виключення змішування.
Також збільшено до 4 л обсяг ємностей відпрацьованих чорнил та оптимізатора: таких ємностей дві, й їх обладнано датчиками заповнення.
У SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L використовується термальне закріплення чорнил, тому за стабільність відтінку у накладі відповідає не лише друкуюча голова, але й система підтримки заданої температури в трьох незалежних зонах (попереднього нагрівання, нагрівання друкарського столу, фінішної сушки). Температура на кожному етапі регулюється індивідуально в залежності від використовуваного носія і швидкості друку!
На першому етапі матеріал, що задруковується, попередньо нагрівається в окремому блоці за температури 30-55о С. На другому – розігрівається стіл в зоні друку (30-50о С). Цей стіл розділено на чотири зони з незалежним контролем температури, що дає змогу отримати стабільний прогрів по всій ширині матеріалу (це мінімізує термальний вплив) та забезпечити стабільну якість друку та передбачувану геометрію відбитків. Саме на цьому етапі відбувається випаровування води з нанесених на матеріал чорнил. Й, нарешті, фінальне закріплення чорнил відбувається за температури 40-110о С. Тут крім нагрівача використовується і обдув повітрям, що дає змогу знизити тепловий вплив на матеріал.
Звичайно, робота з матеріалами, чутливими до нагрівання (тонкі й такі, що тягнуться) потребує певної уваги, проте діапазон робочих температур у нашого нового принтера дуже широкий і користувач може підлаштувати температурні режими для кожного конкретного матеріалу. При цьому можливість сушити відбитки за температури навіть 30о С дає змогу працювати з матеріалами, чутливими до перегрівання.
Після завершення процесу друку продукцію можна одразу передати клієнту або на післядрукарську обробку.

ІНШІ СКЛАДОВІ ВИСОКОЯКІСНОГО ДРУКУ
За якість друку у принтерах SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L відповідають найновіша голова PrecisionCore Micro TFP та програмно-апаратний комплекс Epson Precision Dot.
У принтерах лінійки використовується лише одна п’єзоелектрична друкуюча голова PrecisionCore Micro TFP (ця потужна голова має ширину прольоту 2,6" за один прохід, що
дає змогу досягати високої продуктивності). Голови генерують краплі перемінного розміру від 4,9 пк та підтримують функцію автоматичної компенсації непрацюючих дюз.
Варто зауважити, що друкуюча голова PrecisionCore Micro TFP не є витратним матеріалом, розрахована на весь термін служби принтера й забезпечує стабільно високу якість дру-
ку впродовж усього терміну експлуатації. В голові додатково не використовується нагрів, саме тому вона слугує більш тривалий термін та не потребує регулярної заміни. Але принтери хоча й розраховані на високу продуктивність, позаштатні ситуації з виходом голови з ладу можуть бути викликані впливом декількох факторів: варіативністю матеріалів з різною та інколи навіть абразивною фактурою (тут треба взяти до уваги, що компанія не обмежує замовника видами матеріалів), інтенсивністю робіт.
Стандартно принтер постачається з річною гарантією, якщо ж власник оцінює ступінь навантаження на обладнання як надвисокий і захоче отримати гарантію на більш тривалий термін – варто розглянути сервісний контракт Cover Plus, що може подовжити термін гарантії на 3-5 років.
Для найвибагливіших замовників, з великим поточним виробництвом, коли затримки у роботі принтеру через технічні негаразди можуть спричинити великі втрати, й за умови, якщо власний технічний персонал добре розуміється на роботі струменевих широкоформатних пристроїв – варто розглянути нову версію сервісного контракту Cover Plus Self Repair.
Він передбачає самостійне обслуговування пристрою безпосередньо оператором, у тому числі можливість самостійно замінювати друкуючу голову. Для таких контрактів додаткова друкуюча голова постачається у комплекті з принтером. Процедура заміни друкуючої голови підготовленим оператором займає в середньому не більше години.
Компанія Epson використовує програмно-апаратний комплекс Epson Precision Dot у багатьох принтерах – у випадку з Epson SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L можливості Epson Precision Dot оптимізовано до використання чорнил UltraChrome RS.
Epson Precision Dot включає модулі багатошарового напівтонування Halftone, LuT для максимально якісного кольоровідтворення та Micro Weave для безшовного з’єднання полос, що наносяться друкуючою головою, без суттєвого зниження швидкості друку.

Пакети з чорнилами – більш економічне паковання, ніж картриджі, як за обсягом, так і з огляду на вартість самого паковання. Й утилізувати пакети значно простіше


Новітній модуль растрування, реалізований у Epson Precision Dot, забезпечує точний механізм кольоропередачі та гнучкий алгоритм роботи з оптимізатором.
Epson Precision Dot підтримує друкарські профілі, які можна завантажити та отримати готові дані для друку на найбільш популярних носіях. Разом з принтером покупець отримує встановлену базу протестованих матеріалів, для яких виробник вже підібрав оптимальні поєднання кількості проходів, швидкості друку та параметрів сушіння.
Втім, ніщо не заважає оператору спробувати й інші матеріали, але параметри роботи в цьому випадку доведеться підбирати експериментальним шляхом або будувати колірні профілі за допомогою додаткового ПЗ.

Завдяки реалізованій у Epson SureColor SC-R5010/SureColor SCR5010L автоматизованій системі контролю натягу полотна Advanced Auto Tension Control користувачі пристроїв можуть бути впевненими в винятковій геометрії відбитків – це важливо, коли треба забезпечити точне сполучення зображень та уникнути видимого зсуву між частинами цілого зображення (наприклад, при друці шпалер або інших великоформатних робіт, що складаються з декількох частин).

Resin inks vs екосольвент
Якщо порівнювати з традиційним екосольвентним обладнанням Epson для рекламного ринку, у принтері SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L зберіга-
ється можливість друкувати майже на всьому спектрі матеріалів, доступних в екосольвентному друці.
Проте одна з найважливіших переваг технології друку, реалізованій у SureColor SC-R5010/SureColor SCR5010L – це екологічність. Безпека друку підтверджується сертифікатами GreenGuard Gold, AgBB і French-VOC.
На принтері SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L (на відміну від екосольвентних пристроїв) можна друкувати продукцію для інтер’єрного використання, в т.ч.
для дитячих садків, шкіл, медичних та інших установ, де діють найсуворіші вимоги до друкованої продукції.
Ще одна перевага – можливість сушити відбитки за температури навіть 30о С. Це дає змогу працювати з матеріалами, чутливими до перегрівання (тонкими й такими, що тягнуться), а отже розширює межі застосування принтерів.
Щоправда, принтери Epson SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L друкують у шість кольорів й можуть поступатися деяким екосольвентним принтерам Epson (напр., десятиколірному SureColor SCS80610 за кольоровим охопленням), певні обмеження при роботі з темними матеріалами створює й відсутність білого кольору.

НАДІЙНІСТЬ
На роботу будь-якого струменевого принтера негативно впливають пил, бруд та можливі пошкодження друкуючої голови.
Відповідно, у SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L встановлено вловлювачі пилу, а щоб мінімізувати вплив пилу, принтер додатково продувається очищеним відфільтрованим
повітрям. Також використовується спеціальна система очищення полотна. За допомогою цих можливостей усувається понад 90% пилу.
Поверхню друкуючої голови PrecisionCore Micro TFP від можливого контакту з матеріалом для друку захищає ультразвуковий датчик. Це усуває ризики потрапляння повітря у голову або механічного ушкодження її поверхні.
Для забезпечення надійної та безперервної роботи виробник забезпечив SureColor SC-R5010 системою автоматичної компенсації непрацюючих дюз під час друку (зупинка принтера та/або втручання оператора при цьому не потрібні), а також системою автоматичного очищення голів.

ЗРУЧНІСТЬ
Принтери SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L мають ергономічний дизайн. Доступ до всіх вузлів досить легкий. Кут нахилу захисного скла підібрано таким чином, що чудово видно, що відбувається в принтері. Цікавою можливістю є й світлодіодне підсвічування зони друку.
На принтері встановлено сенсорну панель управління 4,3", яка значно зручніша за стандартного кнопкового варіанту. На основний екран сенсорної панелі виведено практично всі основні дані з управління принтером. З неї ж виконується виклик всіх потрібних налаштувань.
Потужне світлодіодне підсвічування дає змогу бачити зону друку, станція подавання чорнил досить зручна для оператора (пакет з чорнилами замінювати досить легко), а принтер SureColor SCR5010 з індексом L самостійно переходить з пакету чорнил, що закінчився, на новий без зупинки принтеру.
У SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L використовується індикатор відображення статусу («світлофор»), який дає змогу операторові здалека бачити поточний статус пристрою (зелений – нормальний стан, жовтий – неможливо почати роботу, червоний – непоправні помилки в роботі).
Очищення друкуючої голови виконується в автоматичному режимі, але при виникненні нештатної ситуації з друкуючою головою повідомлення про це з’явиться на панелі управління. А з щоденних процедур обслуговування принтера вдаються лише до протирання робочого столу ганчіркою.

Кожен власник принтера Epson SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L може підключитися до Epson Production Monitor та безкоштовно отримати крос-платформенну утиліту для віддаленого моніторинга

УПРАВЛІННЯ ПРИСТРОЄМ Й ДОДАТКОВІ МОЖЛИВОСТІ
Стандартно принтер постачається у комплекті з RIP Epson Edge Print з повноцінною системою управління кольором, але без можливості самостійної побудови профілів. За потреби побудувати профіль друку можна скористатися спектрофотометром (напр., X-Rite iOne) та софтом для побудови профілів (напр., iOne Profiler). А якщо принтер треба інтегрувати у діючу інфраструктуру друку, можна використати альтернативний RIP (Caldera, Onyx, Ergosoft).
Цього року компанія Epson запустила нову хмарну платформу моніторинга друку з декількома додатками. Один з цих додатків – Epson Production Monitor – безкоштовний. Кожен
власник принтера Epson SureColor SC-R5010/SureColor SC-R5010L може підключитися до Epson Production Monitor (яке входить до хмарної платформи) Epson PORT та безкоштовно отримати крос-платформенну утиліту для віддаленого моніторинга. За допомогою цієї утіліти можна, використавши гаджет, підключитися до принтера з будь-якої точки світу та оцінити технічний стан пристрою, які завдання надруковані, завантаження принтера, стан витратних матеріалів та ефективність його використання на виробництві.
Для отримання індивідуальної консультації та інформації, переходьте за посиланням: https://epson.ua/catalog/surecolor-r/