Графічний дизайн (напис, логотип або картинка) здатний перетворити будь-який виріб з тканини на унікальний продукт. За експер­тними оцінками, сьогодні лише 5% від загальної кількості футболок декорується цифровим способом, що говорить про великі можливості для зростання та розвитку цього напрямку. Компанія Ricoh, яка вже тривалий час цікавиться ринком устаткування для прямого друку на готових текстильних виро­бах, нещодавно анонсувала вихід Ricoh Ri 2000, чергового принтера популярної лінійки Ricoh Ri - до­сить популярної на ринку.

 

ПЕРЕДІСТОРІЯ ПОЯВИ

На drupa 2016 на стенді Ricoh демонструвався принтер mPower mP10i, американської компанії AnaJet (Ricoh придбала цю компанію за кілька місяців до виставки).

За рік вдосконалена версія mPower mP10i була представлена як Ricoh Ri 6000 (разом з повільнішою конфігурацією - Ri 3000).

На початку 2018 р. було оголошено про випуск нового DTG- принтера Ricoh Ri 100 [1, 2] для масового користувача. Восени 2018 р. Ricoh анонсувала появу ще одного нового DTG-принтера - Ri 1000. Ця модель зайняла середнє місце в лінійці Ricoh Ri (між Ri 100 і Ri 6000) та замінила Ricoh Ri 3000.

Й нарешті в листопаді компанія Ricoh оголосила про за­пуск нового текстильного принтера Ricoh Ri 2000 [3] для рин­ку персоналізованого друку на текстилі, який наразі динамічно розвивається. Завдяки наявності білих чорнил принтер друкує на чорній і кольоровій тканині. Новий додатковий праймер для попе­реднього просочування тканини дає змогу друкувати на світлих матеріалах з 100% поліестеру.

На ринку декорування одягу вже багато років трафарет­ний друк використовується найчастіше. Втім, його застосування пов’язане зі складним робочим процесом і проблемами довкілля.

Водночас попит на недорогу рекламну продукцію знижується, а на більш дорогу персоналізовану продукцію, навпаки, підвищується. З 2013 р. ринок рекламних товарів зростав в серед­ньому лише на 2% в рік, проте сегмент персоналізованих товарів - на 10% щорічно.

Зростання електронної комерції - ще один фактор, який впливає на зміну споживчого попиту. Отже, постачальники по­слуг друку прагнуть постійно підвищувати ефективність обладнан­ня та робочих процесів. У компанії Ricoh вважають, що Direct-to­Garment (прямий друк на готових текстильних виробах) - найбільш гнучке цифрове рішення для задоволення потреб сьогодення. При друкуванні коротких накладів та персоналізованої продукції прямий друк на одязі більш прибутковий і є високоякісною альтер­нативою, яка дозволяє комерційним друкарням друкувати яскраву графіку на широкому спектрі предметів одягу та текстилю.

У новому Ri 2000 є кілька чудових функцій, які допоможуть в повсякденній роботі та прискорять зростання бізнесу, надаю­чи можливість друкувати на вимогу і пропонувати індивідуальний одяг.

Ricoh Ri 2000 досить простий у використанні. Це впливає на собівартість виробництва, бо дає змогу економити на персоналі. Машина не вимагає як таких пуско-налагоджувальних робіт, для кінцевого користувача це надає певну перевагу.

ОСОБЛИВОСТІ ПРИСТРОЮ

Ricoh Ri 2000 має відносно невеликі габарити - 864x1660x520 мм. Виріб з тканини фіксується на спеціальному друкарському столі (бувають трьох розмірів - великий, малий і середній), який в процесі друку переміщається перпендикулярно напрямку руху друкувальних головок. У комплекті з Ricoh Ri 2000 постачається середній стіл з полем друку 32х45,7 см, якого достатньо для ро­боти з футболками звичайних розмірів. Область друку двох інших столів - 26х33 см і 40,6х49,8 см, їх можна придбати додатково. Також опціонально користувачі можуть придбати стіл для взуття з областю друку 406х498 мм, стіл для рукавів (100х450 мм), стіл для бейсболок (150х80 мм).

Принтер Ricoh Ri 2000 здатний працювати з матеріалами за­втовшки до 3 см, що дає змогу, наприклад, друкувати на полот­нищах з товстим підрамником. Магнітний механізм зміни робочого столу і автоматичне регулювання його висоти прискорюють і спро­щують процес підготовки до різних технологічних операцій.

Для зміни товщини матеріалу регулюють висоту друкарського столу, для цього можна використовувати оптичну систему виявлен­ня перешкод в зоні друку.

У оператора Ricoh Ri 2000 є швидкий доступ до всіх основ­них функцій пристрою, а також можливість отримувати оператив­ну інформацію про стан принтера і витраті чорнила. Ri 1000 ос­нащений вбудованими термометром і гігрометром, що надають оператору дані про температуру і вологість повітря. Підтримка ре­комендованих умов (t ~ 15-32 ° С, RH ~ 45 80%) для струминного друку по тканинах важлива не менше, ніж при виробництві будь- якої іншої друкованої продукції.

Друк на темних виробах відбувається за один прохід: один ком­плект друкувальних голів укладає білу нижню «підкладку», після чого відразу ж здійснюється нанесення кольорового зображен­ня. Чотири картриджі використовуються для подачі чорнил CMYK, інші два - для білих чорнил, що застосовуються як грунт при друці на темних матеріалах. Обсяг кожного картриджа становить 200 мл.

Ricoh Ri 2000 забезпечує надзвичайно високу швидкість друку. Він обладнаний системою подвійних кареток, кожна з яких містить чотири друкувальні голівки GH2220, чотири з яких відповідають за друк кольорового зображення (CMYK), а чоти­ри інші - за нанесення білил. Кожна голівка складається з двох каналів, що містять по 192 дюзи.

Одна каретка призначена для друку білим кольором, друга ка­ретка друкує кольори CMYK, забезпечуючи підвищену швидкість друку та швидке виконання завдань.

Ricoh Ri 2000 друкує з роздільною здатністю 1200x1200 dpi на широкому асортименті текстильних виробів: футболках, сумках, взутті, бейсболках, товстівках тощо. Принтер може застосовувати­ся великими друкарнями, фотосалонами, рекламними агенціями, текстильними виробництвами.

Таблиця 1. Технічні характеристики Ricoh Ri 2000

Параметр Значення Параметр Значення
Тип принтеру Для прямого друку на тканинах Регулювання висоти столу Автоматичне
Технологія П’єзоелектрична струменева система Ricoh Drop on Demand Обслуговування Вимірювання температури та вологості, попере-дження про технічне обслуговування, автома-тичне очищеннядрукувальної голівки, точний контроль чорнил
Тип голови Друкувальна голівка Ricoh, 8 шт. (16 каналів) Чорнила

Пігментні на водній основі, CMYK + білі.Картридж і насосна система циркуляції білих чорнил

Роздільна здатність 1200x1200 dpi Опції Маленький стіл - 266х330 мм
Середній стіл - 320х457 мм
Великий стіл - 406х498 мм
Стіл для взуття - 406х498 мм
Стіл для рукавів - 100х450 мм
Стіл для бейсболок - 150х80 мм
Швидкість друку Швидкий режим - 33 сек. Якісний режим - 48 сек (254x203 мм, світлий одяг). Макс. - 406x498 мм. Умови експлуатації Температура - 15-32°C Відносна вологість - 45-80% RH
Матеріали для друку 100% бавовна, бавовняні суміші з 50% бавовни, 100% легкий поліестер Габарити 864x1660x520 мм
Вироби Футболки, сумки, товстівки, сорочки поло, чохли, наволочки тощо Вага 140 кг
Товщина тканини До 30 мм
Пристрій сертифіковано за стандартами ISO 9001 і ISO 14001

Ricoh Ri 2000 використовує практично необмежений діапазон кольорів та здатний відтворити навіть найскладніші напівтони: від витонченого блиску тілесних тонів до сміливих, драматичних відтінків.

На 7-дюймовій кольоровій сенсорній панелі управління з інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом відображаються нагадуван­ня про обслуговування та інструкції до операцій, які виконують­ся вручну.

Сучасне програмне рішення Textile Productionserver від ColorGATE забезпечує стабільне відтворення кольорів і створен­ня білого шару для друку на темній тканині.

Воно дає змогу автоматизувати робочий процес у мережі принтерів (відповідно, власники інших принтерів виробництва Ricoh зможуть зв’язати їх в рамках однієї мережі з Ricoh Ri 2000).

ВИКОРИСТАННЯ

На відміну від Ricoh Ri 1000, Ricoh Ri 2000 друкує зображення на темних тканинах за один прогін. Максимальна деталізація зо­бражень досягається за роздільної здатності 1200х1200 dpi за 16 проходів головок.

Програмне рішення Textile Productionserver від ColorGATE забезпечує стабільне відтворення кольорів, автоматизацію робо­чих процесів і створення білого шару для друку на темній тканині.

Для більш коректної передачі кольору слід вибрати колірний простір CMYK, а для більш передбачуваного формування білого каналу - застосовувати ефекти растрової прозорості. На етапі об­робки завдання у оператора також є можливість впливати на колір зображення та вибирати області, які будуть друкуватися білим.

Найкраща якість друку на Ricoh Ri 2000 досягається за викори­стання тканин з високим вмістом бавовни. Втім, можна отримувати якісні відбитки й на світлих тканинах зі 100% вмістом поліефірного волокна або на темних матеріалах із вмістом синтетики до 50%, якщо обробити їх спеціальним праймером. Така обробка потрібна й для бавовняних тканин, якщо друк на них виконується з викори­станням білил. Праймер утримує шар білого чорнила від «провалю­вання» в волокна тканини, що істотно підвищує якість результату.

Після завершення друку чорнило потрібно закріпити на тканині шляхом термальної обробки: світлу продукцію (де використовують­ся лише тріадні чорнила) треба помістити в термопрес.

БЕЗПРОБЛЕМНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

Принтер Ricoh Ri 2000 оснащено системою перемішування білих чорнил, які містять діоксид титану та більш схильні до форму­вання осаду. Рішення, що застосовується в Ri 2000, зводиться до прокачування чорнила вперед-назад по трубках системи подачі. Цього досить, щоб підтримувати рідина в русі і не давати білилам випадати в осад.

Також для білих чорнил раз на 3 години, а для кольорових - раз в 12 годин проводиться прочищення сопел друкувальних голівок (витрата чорнил для цієї операції становить 0,5 мл на кожен колір).

Оскільки просте відключення живлення принтера - не найвдаліший варіант (знадобиться докласти чимало зусиль для по­вернення пристрою до працездатного стану), для таких випадків передбачено спеціальну процедуру, за якої у систему друку замість чорнила закачується спеціальна промивна рідина. Виконувати цю операцію рекомендується або за тривалого зберігання принтера, або при його транспортуванні.

Промивною рідиною можна замінювати як всі чорнила одно­часно, так і окремі з них. Зокрема, якщо принтер тривалий час не буде використовуватися для друку робіт з білилами, тракт подачі білих чорнил можна законсервувати шляхом закачування в нього промивної рідини.

Раз на тиждень варто робити інспекцію й очищення друкуваль­них голівок Ricoh Ri 2000. Пристрій надає оператору посильну допо­могу у виконанні процедур зі струшування картриджів з білими чор­нилами (раз на 12 годин їх треба виймати та струшувати). Інша система нагадувань допомагає оператору не забути вчасно поміняти частини принтера, що є витратними матеріалами (фільтр вентиляційної систе­ми, контейнер для збору відпрацьованих чорнил).

  • • •

Ricoh Ri 2000 розраховано на серйозні обсяги друку складних видів продукції. Втім, Ricoh відносне простий в обслуговуванні та зручний у використанні пристрій.

Ricoh Ri 2000 можна замовити в Україні вже сьогодні!

Скачайте брошуру з детальним оглядом Ricoh Ri 2000 за по­силанням [4].

Звертайтеся:

«Мегатрейд», БЦ Compass FM, Київ, вул. Смоленська, 31-33

Тел.: +380 44 538-00-06 (офіс)

E-mail: ricohsales@megatrade.ua

https://www.megatrade.ua

 

Джерела:

  1. «Стартап без додаткових виплат!» - міні-фабрика друку Ricoh Ri 100[Електронний ресурс] // Портал Соціальная мережа поліграфістів - Режим доступу до ресурсу: https://printus.com.ua/ article/read/4232
  2. Прямий друк на тканинах. Стартап без додаткових витрат! [Електронний ресурс] // Портал Соціальная мережа поліграфістів - Режим доступу до ресурсу: https://printus.com.ua/article/ read/4196
  3. Текстильний принтер Ricoh нового покоління Ricoh Ri 2000 - високий стандарт продуктивності і ефективності [Електронний ресурс] // Портал компанії «Мегатрейд» - Режим доступу до ресурсу: https://www.megatrade.ua/news/producers_news/tekstilniy_printer_ricoh_novogo_pokolinnya_ricoh_ ri_2000_visokiy_standart_produktivnosti_i_efektivno/
  4. Брошура з детальним оглядом Ricoh Ri 2000 [Електронний ресурс] // Портал компанії «Мегатрейд» - Режим доступу до ресурсу: https://www.megatrade.ua/upload/iblock/a18/Brochure_ Ri-2000_web_ua.pdf