Ми поспілкувалися з двома власниками принтерів цієї лінійки. Один з них (виробник систем рекуперації – ТЗОВ «ЕЙЧКЕЙ ІНВЕНТ») не є поліграфічним підприємством в звичному розумінні цього слова й виготовляє на Epson SureColor SC-S40610 здебільшого наліпки для власного використання та вже надає аналогічні послуги колегам з інших промислових підприємств. Замислюється виробник з Західної України й над диверсифікацією бізнесу, виходом на ринки інтер’єрної графіки та зовнішньої реклами.

А от Маріупольська Hi-Tech друкарня надала перевагу топовому пристрою лінійки – десятифарбовому Epson SureColor SC-S80610 з білим коліром та можливістю друку металіками. Лідер ринку рекламної поліграфії Маріуполя свідомо купує унікальне для ринку устаткування, щоб мати змогу виготовляти дійсно якісну продукцію, продавати її дорого й бути недосяжним для конкурентів.

 

Від вирішення власних потреб – до самодостатнього бізнесу

Відомий виробник вентиляційних систем з Західної України HK «Інвент» має досить широкий асортимент продукції, яку постачає не лише в Україну, але й на ринки інших країн світу. Компанія щомісяця потребує понад 50 різновидів наклейок загальною кількістю понад 10 тис., що відрізняються за розміром та формою, мають неоднакові наклади й здебільшого додруковуються за потребою. Раніше весь цей асортимент  замовляли на стороні, відповідно, виникали постійні непорозуміння з підрядниками та значні складнощі з задоволенням попиту на наклейки. Отже організація власної ділянки з друку наклейок та іншої продукції була на часі.

 

Про підприємство

ТЗОВ «ЕЙЧКЕЙ ІНВЕНТ» працює на ринку з 2007 р. й виготовляє промислове холодильне та вентиляційне устаткування: рекуператори для побутових та промислових приміщень, лікарень, шкіл. Компанія постачає продукцію не лише в Україну, а також до країн СНД, деяких європейських країн. У цих країнах працюють різні регламенти з використання рекуператорів, їхні мешканці користуються різними мовами.

 

Проблема

Отже, «Інвентові» для власних потреб потрібно щонайменше 10 тис. наклейок на місяць. І це асортимент з понад 50 різних найменувань: від маленьких до ф. А3. Звичайно, самими лише наклейками потреби підприємства у друкованій продукції не вичерпуються. Це ще й технологічні інструкції, гарантійні талони, різна технічна документація схеми приладів, внутрішні регламенти, рекламна поліграфія тощо.

Раніше друковану продукцію для власних потреб компанія замовляла на стороні. Це викликало певні проблеми – виробники поліграфії не встигали, траплялися помилки, доводилося замовляти великі партії наклейок та іншої продукції, які не були потрібні компанії. Будь-яка зміна в асортименті або в регламентах потребувала внесення змін до макетів. А на складі зберігалися ще попередні запаси продукції, які втрачали актуальність. Їх доводилося утилізувати.

Висновок напрошувався цілком логічний. Компанії варто було подбати про друк саме такої кількості продукції, скільки вона використає найближчим (тиждень-два) часом, з мінімальним запасом.

На більший період друкувати наклейки жодного сенсу немає, бо у будь-який момент можуть бути введені нові регламенти. Й тоді виготовлена продукція втрачає актуальність.

В «Інвенті» вирішили придбати власний комплекс устаткування для задоволення потреб у друці.

 

Вирішення

Отже підприємству треба було створити власну друкарську ділянку, яка б задовольнила всі потреби у друкованій продукції.

Для друку технологічних інструкцій, гарантійних талонів, брошурок, внутрішніх регламентів та іншої подібної продукції було інстальовано повноколірну ЦДМ із фінішером для друку техпаспортів, брошурок, гарантійних талонів, ця система виконує фальцювання, скріплення та обрізку продукції з трьох боків. Крім того, в компанії інстальоване деяке післядрукарське устаткування: гільйотини для порізки наклейок, утримувачі рулонів, перемотувальні пристрої тощо. 

А от для виготовлення етикеткової продукції на липких матеріалах співвласник компанії Орест Хомин надав перевагу рішенню від компанії Epson – чотирифарбовому Epson SureColor SC-S40610 (у комплексі з ним встановлено різальний плоттер Graphtec для наскрізної висічки етикеток та надсічки, який може висікати вироби як з листів, так і з рулонів — залежно від розміру етикетки).

Орестові була добре відома торговельна марка Epson: ще на початку двотисячних років він мав досвід експлуатації фотопринтеру цієї компанії, який забезпечував високу якість друку. Й, зрозумівши, що компанія має лінійку принтерів, цілком здатних задовольнити потреби підприємства, він підібрав зразки наліпок, які планував виготовляти, й домовився про зустріч з фахівцями компанії Epson.

Основна вимога під час вибору принтера – це потреба щодня друкувати 5-6 різних видів етикеток, стійких до кліматичних впливів, з яскравим зображенням. А найважливішим фактором, звичайно, була висока якість друку.

Рішенням, яке мало повністю закрити спектр вимог виробничого підприємства, у підсумку став саме принтер Epson SureColor SC-S40610. Роботу принтера фахівцеві продемонстрували в демозалі партнера та в декількох друкарнях. Спочатку Ореста дещо засмутила ширина друку пристрою – 1,626 м, але він вирішив, що така можливість в майбутньому згодиться для друку різних носіїв для зовнішньої реклами, бо вже тоді розмірковував про диверсифікацію бізнесу.

 

Ефективний інструмент

Інсталяція Epson SureColor SC-S40610 виконувалася в березні, коли саме починався карантин. Підприємство під час карантину не запинялося, щоправда, працювало за скороченим графіком, через тиждень. Відповідно, коли скінчилися запаси етикеток, їх друкували вже на власному обладнанні.

Чимало питань представникам «Інвенту» довелося з’ясовувати в телефонному режимі з фахівцями представництва Epson та авторизованого партнера компанії Epson «РПК Сьоме небо». Й відтоді фахівці по пристроям Epson надають «Інвент» постійну підтримку щодо експлуатації пристрою.

З іншого боку, під час карантину у фахівців «Інвенту» було більше часу навчитися працювати з пристроєм, опанувати роботу з дизайнерськими пакетами. Варто було увесь асортимент наклейок адаптувати для роботи з власним друкарським устаткуванням, створити зручні шаблони для друку, які б охоплювали весь асортимент продукції, потрібних підприємству. Залежно від типу етикетки та пріоритетів її подальшої обробки на різальному плоттері створюються шаблони в листах або рулонах.

Цікаво, що компанія багато етикеток друкує за назвами, а не за площами – справжній друк на потребу. Відповідно, хоча Epson SureColor SC-S40610 працює на підприємстві щодня, за час його експлуатації ще жодного разу не відбувалася заміна картриджів.

 

За межі власних потреб

Наявність власної ділянки з різноманітним устаткуванням та, головне, набутий досвід дали змогу компанії «Інвент» надавати послуги з друку іншим промисловим підприємствам. Як зазначає Орест Хомін, флексодрук становить конкуренцію широкоформатному друкові на накладах від 3-5 тис. етикеток. За широкого асортименту й коротких накладів наклейок флексодрук взагалі неконкурентний – якщо виявлено помилку, треба перероблювати кліше, приладжуватися.

Якщо промисловому підприємству треба 5 тис. різних наклейок на місяць різного формату, оптимальне рішення саме Epson SureColor SC-S40610, що забезпечує друк високоякісної та доступної за ціною етикеткової продукції.

«Інвент» особливо не рекламує можливість друкувати наклейки для інших споживачів, не шукає клієнтів, але колеги за друком наклейок звертаються дедалі частіше. Їм відомо, що в «Інвенті» вже опанували технологію друку, розуміють, як робити етикетки, адже проблеми по роботі з друкарнями у всіх виробників спільні (етикетки потрібні вже, а обіцяють за тиждень). Відповідно, в «Інвенті» адаптують файли замовників-промислових підприємств під готові шаблони й друкують для них етикетки.

 

Операція — диверсифікація

Отже, вже можна сказати, що напрямок друку для компанії «Інвент» не допоміжний, а один з основних, бо наявний парк друкарського устаткування створює чимало можливостей. У компанії постійно з’являються нові завдання з друку на екосольвентному принтері Epson SureColor SC-S40610. Їх опановують, а набутий досвід дає змогу виходити за межі друку промислових етикеток для себе та колег.

Орест Хомин підкреслює, що Epson SureColor SC-S40610 має безліч застосувань. У «Інвенті» друкують картини, кінематичні схеми, плани виробничих приміщень, навчальні матеріали, агітаційні матеріали 1х2 м, електричні схеми приладів, придивляються до ринків зовнішньої реклами, інтер’єрної графіки.

Замислюються на підприємстві й про друк етикеток на плівці для термотрансферного перенесення для створення спецодягу для власних працівників.

 

Особливості Epson SureColor SC-S40610:

Екосольвентний чотирикольоровий принтер з шириною друку до 162,6 м, для друку постерів, покажчиків, банерів, виставкових панелей, POS-матеріалів для зовнішнього та інтер’єрного використання. Забезпечує низьку вартість володіння та високу швидкість друку.
Гарантія високого результату — інноваційна друкувальна голівка Epson PrecisionCore та фірмові екосольвентні чорнила Epson UltraChrome GS3 (формула жовтих і пурпурних чорнил, завдяки чому досягається найширше колірне охоплення). Принтер гарантує точне опрацювання деталей і плавні градації кольорів для отримання вражаючих відбитків. Чорнила постачаються в картриджах ємністю 700 мл, що суттєво знижує собівартість друку.
Конструкція Epson SureColor SC-S40610 продумана до дрібниць: для встановлення або зміни носія досить одного оператора, а спеціальні притискні ролики, розташовані по всій ширині друку, полегшують завантаження носіїв різного формату.
Система натягу носія в Epson SureColor SC-S40610 повністю автоматизована. Контроль і коригування натягу здійснюються безпосередньо під час процесу друку.
Принтер вимагає мінімального щоденного обслуговування завдяки автоматичній системі механічного очищення друкувальної голови та пристрою для видалення чорнильною пилу.

 

Таблиця 1. Основні технічні характеристики Epson SureColor SC-S40610

Параметр

Значення

Ширина друку

1626 мм

Макс. швидкість друку

58,4 м2 на год.

Друкувальна голівка

Epson PrecisionCore TFP

Роздільна здатність

1440x1440 dpi

Мінімальний обсяг краплі, пк

4,2

Кількість кольорів

4

Ширина рулонного носія

300-1626 мм

Параметри рулону

Мін. довжина – 279 мм, мін. товщина – 0,1 мм, макс. вага – 45 кг

Габарити

2620х1090х1338 мм

Вага

279 кг

 

Epson SureColor SC-S80610 — втілення філософії розвитку Приазовської Hi-Tech друкарні

Для Приазовської Hi-Tech друкарні, що є лідером власного регіону в рекламному бізнесі, важливо завжди перебувати на крок попереду конкурентів. Тому власник друкарні – відомий підприємець Ярослав Кільдішов – постійно інвестує у високотехнологічне устаткування, подеколи унікальне не лише для рекламно-поліграфічного ринку регіону, але й всієї України. Друкарня тривалий час системно співпрацює з компанією Epson й побудувала навколо пристроїв японського виробника ефективні сегменти бізнесу з друку на тканині та виготовлення рекламно-комерційної продукції. Останнє придбання маріупольців – унікальний десятифарбовий екосольвентний принтер Epson SureColor SC-S80610 — має наблизити власника підприємство до здійснення мрії: зробити Маріуполь центром рекламного бізнесу України!

 

Розвиток як відображення філософії власника

Приазовська Hi-Tech друкарня виникла на базі компанії «Маріупольський сувенірний дім», що працює на ринку близько 14 років (основними напрямками роботи підприємства були виробництво друкованої та сувенірної продукції, футболок та кепок). Цю компанію чотири роки тому придбав підприємець Ярослав Кільдішов та почав виводити її на новий рівень.

Галузь реклами цікавила Ярослава ще змалку. Із часом прийшло розуміння: щоб розвивати напрямок реклами якісно та нарощувати обсяги, треба будувати власне виробництво. Починала Hi-Tech друкарня з двох кабінетів радянського типу, з тріщинами на шпалерах та штукатуркою, що осипалася зі стелі. З оснащення в компанії були один компютер, різограф, ручний різак та плоттер.

У перший місяць роботи чистий прибуток становив 2 тис. грн, й Ярослав навіть вагався, чи продовжувати займатися цією справою. Але врешті-решт вирішив, що добре роби — добре й буде.  

Певний розвиток Приазовської Hi-Tech друкарні розпочався після придбання продуктивних лазерних рішень та деякого додаткового післядрукарського устаткування. Також Ярослав інвестував кошти в обладнання для прямого друку на готових текстильних виробах Epson SureColor SC-F2100 та тампонне устаткування для друку на сувенірній продукції.

Відповідно, сьогодні основними напрямками діяльності Приазовської Hi-Tech друкарні є поліграфія, виробництво сувенірної продукції й, після придбання Epson SureColor SC-S80610, почався розвиток напрямку зовнішньої реклами (лайтбоксів, вивісок, банерів тощо) у компанії, крім обладнання для друку, є фрезерне та лазерне устаткування.

Також Приазовська Hi-Tech друкарня має два ресурси для продажу друкованих холстів через Інтернет http://popartbox.com.ua  та http://holstbox.com.ua/.

Філософія власника підприємства: купувати інноваційне устаткування, якого або зовсім немає на ринку, або немає на ринку Маріуполя. Як зазначає Ярослав, він не прагнув інвестувати у китайський принтер та друкувати китайськими чорнилами, бо його цікавив преміум-сегмент, відповідно, кошти було інвестовано у Epson SureColor SC-80610, якого на той момент ще не було в Україні. Й тепер, якщо стоїть питання друкувати якісно, дорого та цікаво, цей пристрій повністю відповідає цьому завданню та своєму призначенню. Важливим аспектом та справжньою конкурентною перевагою Ярослав називає наявність білого коліру.

 

Співпраця з Epson

Власник Приазовської Hi-Tech друкарні має досвід тривалої співпраці з фахівцями компанії Epson, а більш тісна співпраця розпочалася, коли друкарня придбала Epson SureColor SC-F2100 для друку на готових текстильних виробах.

Згодом в Приазовській Hi-Tech друкарні інстальовано високопродуктивний струменевий багатофункціональний пристрій

Epson WorkForce Enterprise WF-C20590D4TWF зі швидкістю друку до 100 стор./хв., який використовується як додатковий пристрій для виконання замовлень монохромних та – іноді – повноколірних замовлень цифрового друку: для виготовлення внутрішніх блоків блокнотів, об’яв, іноді — листівок, буклетів, брошур на офсетному папері. Як зазначає Ярослав, якість друку кольору на Epson WorkForce Enterprise WF-C20590D4TWF  цілком задовольняє багатьох клієнтів друкарні. А продати в цьому світі можна все, аби техніка була надійною.

 

Конкурентні переваги

Рівень конкуренції у тих нішах, де працює Приазовська Hi-Tech друкарня, досить високий. Й якщо у напрямку широкоформатного друку компанія має неперевершений Epson SureColor SC-S80610, то у цифровому друці та рекламно-сувенірному напрямку тиск, звичайно, дещо сильніший.

Основною конкурентною перевагою Ярослав називає колектив друкарні – це команда переможців, в яких горять очі, й які здатні робити подвиги. Адже робота в царині реклами – це робота з термінами (завжди на позавчора), відповідно, це щорічні виклики, особливо під час всесвітньої пандемії. Власникові друкарні вдалося зберегти колектив. А співробітники впевнені у завтрашньому дні.

«Я думаю, десь в глибині душі нас поважають. А якщо заздрять, то це ще краще – мабуть, ми просуваємося у вірному напрямку», — говорить Ярослав.

Та й за кількістю, різноманітністю та рівнем устаткування у друкарні, за словами її власника, конкурентів в регіоні немає. Якщо за напрямком цифрового друку щодо рівня технологічного оснащення ще можна сперечатися (хоча наявний парк цифрового устаткування цілком задовольняє й власника друкарні й клієнтів), то унікальні одиниці устаткування – широкоформатний десятифарбовий екосольвентний Epson SureColor SC-S80610, струменевий БФП Epson WorkForce Enterprise WF-C20590D4TWF, принтер для прямого друку на текстильних виробах Epson SureColor SC-F2100, обладнання для спецвидів друку забезпечують друкарні справжні конкурентні переваги.

 

Вибір Epson SureColor SC-S80610

Сьогодні один з трендів ринку зовнішньої реклами — друкувати багато, дешево й швидко: відповідно, прихильники такого погляду на розвиток бізнесу купують китайські принтери. Але це був шлях не для Ярослава Кільдішова. Він прагнув друкувати якісно та дорого й знайти свою нішу, тому обрав саме Epson SureColor SC-S80610.

І якщо за напрямком зовнішньої реклами як альтернативу Epson SureColor SC-S80610 підприємець розглядав китайське устаткування, то в сегментах друку етикетки та холстів, банерів, плакатів Epson SureColor SC-S80610 взагалі не має конкурентів, вважає Ярослав.

Втім, обираючи принтер, він все одно виходив з певних критеріїв.

Перший з них — Epson SureColor SC-S80610 – обладнання, унікальне для ринку України. У принтері реалізовано можливість друку десятьма кольорами та, зокрема, білим.

 

Epson SureColor SC-S80610 – обладнання, унікальне для ринку України. У принтері реалізовано можливість друку десятьма кольорами та, зокрема, білим. Власник друкарні прагнув придбати не таке устаткування, як у всіх, а таке, якого ніхто не має. За великим рахунком, Epson SureColor SC-S80610 повністю відповідає філософії компанії та підкреслює унікальність та статус передової компанії в регіоні.

Маючи певний кількамісячний досвід експлуатації Epson SureColor SC-S80610, в друкарні чудово розуміють, які саме застосування для цього пристрою найбільш доцільні. За напрямком широкоформатного друку краще за Epson SureColor SC- S80610 може бути лише новий Epson, вважає керівник компанії.

 

Друкарень, які друкують на банерній тканині чи плівці, — мільйон. А на Epson SureColor SC-S80610 це робить єдина компанія — Приазовська Hi-Tech друкарня, і от відповідь на всі питання.

Важливий критерій, який Ярослав брав до уваги, – надійність устаткування. Адже всі компанії, що друкують на широкоформатних принтерах, добре розуміють, що таке струменевий друк, й які проблеми можуть раптом виникнути з друкувальними голівками.

 

Клієнти платять за якість!

Незважаючи на відносно нетривалий термін експлуатації принтеру, друкарні вдалося сформувати пул клієнтів на широкоформатний екосольвентний друк. Споживачі готові платити, й коли вони отримують по одній і тій самій вартості якість Epson та якість Mimaki, то бачать різницю. Зокрема помаранчевий колір на Epson – справжній помаранчевий — аж виїдає очі. Й це показник!

Epson SureColor SC-S80610 використовується здебільшого для друку на банерах, плівці, холстах, а також на папері. Очікування власника друкарні щодо спектру матеріалів цілком виправдалися. До речі, через Інтернет компанія продає художні холсти з зображеннями на всю Україну, й замовникам дуже подобаються кольоровідтворення зображень на холстах та якість друку.

Звичайно, зазначає Ярослав, хотілося б, щоб відбиток був дешевшим. Але варто розуміти, що за якість треба платити – як виробникам, які купують якісні чорнила, так і клієнтам, що отримують справді, якісний продукт, який має презентабельний вигляд. На Epson SureColor SC-S80610 Приазовська Hi-Tech друкарня дуже якісно відтворює зелений колір однієї відомої політичної партії.

Зокрема друкувався зелений колір, якого немає в розкладці Oracal. Тому довелося заливати суцільною плашкою плівку іншого коліру, після чого нею оклеювався фасад будівлі. Всі, хто бачив цей фасад, впевнені, що плівка надійшла з заводу-виробника в цьому кольорі.

Перевагами Epson SureColor SC-S80610 Ярослав називає якість, надійність, ексклюзивність: коли замовник бере до рук відбиток з Epson SureColor SC-S80610, йому не варто пояснювати, чому вартість цього відбитку висока, все зрозуміло без зайвих пояснень.

 

Особливості пристрою

Epson SureColor SC-S80610 — продуктивний екосольвентний десятикольоровий принтер з шириною друку до 162,6 см. Низька вартість володіння і висока швидкість друку роблять його ідеальним рішенням для друку найрізноманітніших матеріалів: постерів, покажчиків, банерів, виставкових панелей, POS-матеріалів для зовнішнього та інтер’єрного використання.
Завдяки двом продуктивним друкувальним голівкам Epson PrecisionCore TFP принтер друкує якісні зображення зі швидкістю понад 95 м2/год. Додаткова система сушки прискорює готовність відбитків для подальшого використання. В основі технології — друкувальна голова Epson PrecisionCore TFP.
Також у пристрої використано інноваційні екосольвентні чорнила Epson UtraChrome GS3 Red, які містять червоний колір, що відповідає вимогам багатьох брендів і корпоративних клієнтів.
Набір чорнил Epson UtraChrome GS3 Red включає, крім кольорів CMYK і червоного, світло-блакитний, світло-пурпуровий, світло-сірий і помаранчевий. Подібний набір дає змогу отримати найширше колірне охоплення і коректно відтворювати насичені кольори та плавні переходи відтінків.

Використання білих і металізованих чорнил розширює можливості застосування принтера для створення чудових відбитків на різноманітних носіях (включаючи прозорі плівки).

Принтер друкує на найрізноманітніших носіях: вінілі, полотні, плівках, папері і багатьох інших (завширшки до 162,6 см).


Таблиця 2. Основні технічні характеристики Epson SureColor SC-S80610

Параметр

Значення

Ширина друку

1626 мм

Макс. швидкість друку

95,1 м2/год.

Друкувальна голівка

Epson PrecisionCore TFP

Роздільна здатність

1440x1440 dpi

Мінімальний обсяг краплі, пк

4,2

Кількість кольорів

10

Ширина рулонного носія

300-1626 мм

Параметри рулону

Мін. довжина – 279 мм, мін. товщина – 0,1 мм, макс. вага – 45 кг

Габарити

2620х1090х1311 мм

Вага

279 кг

 

 

Зробити Маріуполь центром реклами

Ярослав мріє, щоб Маріуполь став столицею реклами. Й Приазовська Hi-Tech друкарня, як передове підприємство у царині реклами, має все задля цього зробити й просувати ринок уперед. Відповідно, друкарня прагне стати локомотивом, за яким потягнуться конкуренти, що завозитимуть нове устаткування й розвиватимуть ринок. Ринок Маріуполя за чотири роки, поки друкарня на ньому працює, значно змінився. У цьому промисловому центрі представлено сучасне обладнання, відповідно, у регіоні збереглося чимало коштів, які б інакше осіли б в інших містах України.

Амбіційна мета – зробити Маріуполь центром реклами – передбачає постійні інвестиції в додаткові напрямки. Для власної друкарні Ярослав Кільдішов бачить три напрямки розвитку:

  • промисловий сублімаційний друк на тканині;
  • УФ-друк;
  • офсетне виробництво.

Саме за двома першими напрямками Ярослав потенційним стратегічним партнером вважає Epson – адже компанія є лідером з продажу рішень струменевого та текстильного устаткування на ринку України, крім того, японський виробник постійно удосконалює та розширює професійний сегмент обладнання).