Підготувала Катерина Золотухіна

19-22 березні у виставковому центрі RAI Amsterdam у Нідерландах відбулася провідна виставка рішень для цифрового та широкоформатного друку FESPA. Одночасно проходило ще декілька виставок, пов’язаних з друком — European Sign Expo 2024 для виробників вивісок та індустрії візуальних комунікацій.

Насиченою була ділова програма форуму. Це три нові ініціативи: Digital Signage Lounge, Personalize Make Wear і Sportswear Pro Conference, а також більш звичні Personalize Experience Conference, World Wrap Masters, Sustainability Spotlight і Club FESPA Lounge.

У рік drupa (чимало учасників FESPA братимуть участь у виставці в Дюсельдорфі та, вірогідно, відклали свої прем’єри «на потім») важко було очікувати демонстрації аж надто великої кількості новинок, але все ж вони у Амстердамі були.

                                         

Ідеологія

У European Sign Expo 2024 взяли участь 115 експонентів: площа 2024 р. збільшилася більш ніж на 1000 м², що на 56% більше, ніж у European Sign Expo 2023.

European Sign Expo пройшла за підтримки кількох партнерів: Apametal, EFKA, Navori Labs, і MWM.

Фахівець з багетування EFKA на стенді E30 у залі 5 представила свій новий веб-магазин: «шлюз у світ, повний необмежених можливостей». Інший партнер, Navori Labs, розробляє програмні продукти для цифрових вивісок для управління наскрізними операціями, охоплюючи такі ключові аспекти, як керування вмістом, відтворення та вимірювання аудиторії за допомогою ШІ.

Zhanyu представила нові матеріали PET/PC, додавши їх до своєї вже великої колекції акрилових листів, які вона постачає на ринок понад 35 років.

У виставці ще взяли участь 1Vision, Baltled, Buth, Cosign, Domino Sign, Harmuth CNC-Frästechnik, LucoLED, NSELED, Roffelsen, ROSEN-Lichtwerbung GmbH, X-Module. 20% експонентів, вкл. Navori Labs, Pro-Media PLus та SignAgent, були для European Sign Expo новими.

На виставці відвідувачі ознайомилися з останніми інноваціями у форматних, цифрових вивісках, системах відображення, гравіруванні та травленні, освітлених дисплеях, світлодіодних, неонових, зовнішніх медіа та інструментах для вивісок (ріжучі плоттери, машини для лазерного гравірування та різання).

Керівник FESPA Global Print Expo та European Sign Expo Майкл Райан коментує: «Наша подія European Sign Expo приймає тисячі відвідувачів щороку, щоб дослідити незліченну кількість можливостей у сфері вивісок та візуальних комунікацій. Це ідеальна платформа для спілкування з далекоглядними професіоналами в галузі вивісок і відкриття останніх тенденцій і розробок у технологіях вивісок, ПЗ, витратних матеріалах і програмах».

                                         

В рамках European Sign Expo 2024 відбувся абсолютно новий захід Digital Signage Lounge, створений, щоб відвідувачі могли досліджувати безліч бізнес-можливостей, пов’язаних із цифровими вивісками. Партнерами цієї лаунж-зони, де висвітлювалися досягнення в секторі цифрових знаків та демонструвалися найновіші цифрові екрани та ПЗ, були Navori Labs (партнер з ПЗ), Grupo Metal (Johnson Group) та APA Metal (партнер з апаратного забезпечення).

Відвідувачі Digital Signage Lounge отримали безкоштовний онлайн-доступ до «Посібника FESPA How to Guide», який варто прочитати будь-якій друкарні, що виготовляє цифрові вивіски, щоб надати додаткові бізнес-пропозиції для своїх клієнтів.

                                         

Personalization Experience (20 березня 2024 р.), що проводилася другий рік поспіль, дала змогу відвідувачам дізнатися більше про можливості персоналізації, типи продуктів і методи, поширені на цьому ринку. У цьому спеціальному розділі заходу учасники мали змогу спілкуватися з профільними експонентами, кожен з яких приділяє значну увагу персоналізації. Однією з таких компаній є Antigro Designer, яка надає клієнтам розширене ПЗ для персоналізації для друку, що може підтримувати практично всі персоналізовані друковані продукти. Компанія також демонструвала DTF Gang Sheet Builder, інструмент для принтерів DTF, і Sticker Builder, який дає змогу клієнтам створювати наліпки попередньо визначеної форми та користувальницькі параметри висічки.

Також у експозиції Personalization Experience брала участь Kit Builder – розробник платформи SaaS для 3D-налаштування, яка підтримує клієнтів, допомагаючи їм отримати вигоду від попиту на персоналізацію. Використовуючи вдосконалену 3D-графіку, платформа спрощує створення індивідуальних продуктів, надаючи безліч варіантів дизайну, кольору та налаштування. Відвідувачі також дізналися про нове рішення у вигляді Squad Stores, що дозволяє користувачам створювати вітрини для клієнтів.

                                     

Конференція Sportswear Pro (21 березня 2024 р.) призначалася для професіоналів у галузі виробництва спортивного одягу та товарів, з акцентом на нові технології, екологічність та ефективність. Чимало експонентів з Personalization Experience також будуть представлені на Sportswear Pro через перетинання між двома ринками.

На Sportswear Pro дебютувала Cre8iveskills, що, маючи понад 25 років досвіду роботи в галузі, спеціалізується на оцифровуванні вишивки, конвертації векторної графіки. Cre8iveskills також є однією з перших агенцій, яка почала пропонувати клієнтам послуги оцифрування Coloreel відповідно до їхніх вимог.

В обох заходах також брала участь PunchCloud OU, яка понад 20 років надає послуги оцифрування та векторизації, розробляючи файли вишивки в популярних форматах машинної та векторної графіки. Досвідчена команда графіків у PunchCloud ретушує та векторизує зображення клієнтів, щоб забезпечити найвищу якість перед початком вишивки.

                                           

Також новою подією 2024 р., стала «розумна фабрика» Personalize Make Wear, яка є частиною Personalization Experience і Sportswear Pro. В рамках цієї ініціативи, організованою представницею FESPA Деббі МакКіган, демонструвалося наскрізне виробництво персоналізованого спортивного одягу за чотирма робочими процесами:

  • пряме виробництво тренувальних топів з поліестеру з використанням друку та ПЗ від Antigro та Kornit;
  • рулонне виробництво штанів для йоги з використанням дизайну, друку та оздоблення від Antigro, Caldera, Coldenhove, Dekken, Greentex, Kleiverik, MS Group, Tajima;
  • прямий друк на пляшках з водою за допомогою рішень від InkCups;
  • перенесення зображень на спортивні штани безпосередньо з плівки з використанням рішень для дизайну, друку та обробки від Antigro та Stahls.

Відвідувачі взяли участь в екскурсіях та дивидлися щоденні покази на подіумі. Крім того, Деббі МакКіган проводила чати біля каміна.

                                       

У 2024 р. організатори відновили популярну експозицію Sustainability Spotlight (її спонсорами стали Carbon Quota та Reboard). В рамках цієї експозиції демонструвалося понад 100 екологічно чистих графічних і текстильних підкладок. Наприклад, натуральні та целюлозні типи волокон, які в рамках соціальних ініціатив в Африці та Азії роблять менші обсяги споживання економічнішими.

Це особливо корисно, оскільки, незважаючи на те, що Європа є ключовим виробником нових типів волокон, труднощі в їхньому масштабуванні в інших країнах є складними. Кожен представлений субстрат мав інформаційну картку, а учасники могли дізнатися про його екологічні властивості та про те, як його можна використовувати для виробництва інноваційних, екологічно чистих продуктів. Відвідувачі також отримували доступ до безкоштовного каталогу Sustainability Spotlight після відвідування: це блоги, подкасти та інтерв’ю від світових брендів і експертів, які досліджують теми сертифікації, зниження енергоспоживання тощо.

                                   

Фінали конкурсів автостайлінгу

На FESPA відбувся фінал World Wrap Masters Europe та World Wrap Masters Series під патронатом Arlon, Hertz, Mimaki, Newline, Orafol, Steinel, Teckwrap the Wrap Institute і Wrapstock. 19 та 20 березня 23 учасники з Швеції, Японії, Бельгії, Мексики, Близького Сходу, Нідерландів та деяких європейських країн змагалися в серії раундів: вони оклеювали різні частини автомобіля Polestar 2, використовуючи засоби зміни кольору (спонсор — Arlon), захисну плівку для фарби (спонсор — Teckwrap) і друковані засоби (спонсор — Orafol), щоб отримати шанс пройти до глобального фіналу, який відбувся 21 та 22 березня (переможці регіональних змагань World Wrap Masters із Бразилії, Данії, Норвегії, ОАЕ, Японії потрапили до фіналу напряму). Також учасники оклеювали дитячі скейтборди під час творчого раунду, який перевіряв не лише їхні навички, але й креативність.

                                         

Малюнок 1. Переможцем World Wrap Masters Series став Білал Усманов з T58 Wrapping AB зі Швеції, Луїс Карлос Рамірез з Extreme Toys з Мексики посів друге місце, а Хірокі Кавакамі з Японії посів третє місце

Білал Усманов прокоментував: «Під час змагань я неймовірно нервував! Але я надзвичайно радий своїй перемозі, я довів собі й усім, що я кращий! Я не маю наміру зупинятися, прагнутиму постійно вдосконалюватися і сподіваюся знову взяти участь у фіналі у Берліні у 2025 році. Моя особиста мрія — тричі виграти фінал World Wrap Masters! Це буде кульмінація моєї кар’єри, якщо вдасться цього досягти!»

                                     

Малюнок 2.Переможцем World Wrap Masters Europe став Мартинас Бертуліс

Мартинас Бертуліс, переможець World Wrap Masters Europe, зазначив: «Кожен раунд змагання складний, оскільки ви змагаєтеся з найкращими оклеювачами світу в стислі терміни. Найскладнішими були творчі раунди. Щоразу, коли я беру участь у змаганнях World Wrap Masters, стає очевидним, що рівень майстерності інших оклеювачів стає дедалі вищим».

Катрін Клауден з BSM Reklame була єдиною жінкою-учасницею змагань й виборола третє місце.

Другий рік поспіль тренери-експерти з Wrap Institute проводили серію живих демонстрацій і навчальних семінарів під час заходу:

  • «Протокол для ідеальної підготовки транспортного засобу до оклеювання»;
  • «Найсучасніші інструменти для PPF, PVC і Tint»;
  • «Навіщо і як робити інкрустації» та багато іншого.

Компоненти, ПЗ

                                           

Малюнок 3. ONYX 24 

Onyx Graphics на FESPA 2024 представив ONYX 24 (мал. 3) і довгоочікувану ONYX Sync

Onyx Graphics, Inc. Версія 24 підтримує такі функції, як багатошаровий друк, повна інтеграція з мобільними пристроями та розширена гарантія якості друку. Ці інновації демонструють здатність упроваджувати наступне покоління автоматизованих рішень для операторів друку.

ONYX 24, остання версія ПЗ RIP компанії, має значні оптимізації, які вирішують ключові проблеми галузі з автоматизації та ефективності друку. У версії 24 виробник досяг серйозних проривів, вкл. автоматизовану багатошарову підготовку для плашкових кольорів і ефектів, калібрування мобільного спектрофотометра та вбудовані робочі процеси для перевірки кольорів.

Основні технічні моменти ONYX 24:

  • легкий багатошаровий друк завдяки автоматизованому створенню шарів на основі плашкових кольорів, лаку чи інших спеціальних ефектів друку. Ця функція оптимізує складну підготовку файлу, усуваючи ручне розділення елементів між шарами, заощаджуючи дорогоцінний час, забезпечуючи якість;
  • підтримка бездротового зв’язку для пристроїв NIX Spectro 2 і Spectro L через Bluetooth. Забезпечує наступне покоління вимірювання кольору, уможливлюючи бездротове зчитування та калібрування за доступною ціною;
  • перевірка точності кольору — користувачі можуть додавати базовий зразок ColorCheck до щойно створених профілів, щоб перевірити точність майбутніх відбитків. Це досягається шляхом включення ColorCheck Strip під час створення профілю, що згодом встановлює базову якість для принтерів. Коли в майбутніх завданнях друку використовуватиметься ця функція управління процесом, можна виміряти ті самі ділянки, щоб переконатися, що відбитки продовжують відповідати стандартам якості кольору, дозволяючи виявляти відхилення з часом і запобігати помилкам.

ONYX Sync — це найновіший REST API, розроблений, щоб дати змогу постачальникам послуг друку розвивати та автоматизувати свій бізнес. Рішення дає змогу друкарням повністю оптимізувати та узгодити процеси друку з різними бізнес-інструментами, а також підключити ONYX Thrive до наявного ПЗ для управління бізнесом користувачів для підвищення ефективності робочого процесу.

Ця інтеграція API дає змогу друкарням уникати ручних завдань, мінімізувати операційні помилки та заощаджувати важливий час виробництва, що забезпечує такі переваги:

  • відгуки про виробництво та оновлення статусу в реальному часі через інтуїтивно зрозумілий API;
  • повна інтеграція з існуючим ПЗ для управління бізнесом, виключаючи ручне втручання;
  • автоматизовані засоби подання завдань і управління для підвищення ефективності та масштабованості;
  • покращене спілкування та сповіщення про статус роботи для кращого обслуговування клієнтів.

                                 

Метт Кроуфорд, генеральний директор Onyx Graphics, Inc.:

«ONYX Sync значно покращує сталість завдяки ефективності автоматизованого виробництва. Бездоганна інтеграція з ONYX Thrive оптимізує робочі процеси для мінімізації відходів, створення циклічного використання матеріалів і забезпечення надійної аналітики для управління викидами вуглецю та впливу на довкілля. Використовуючи технології API та IoT для зменшення інтенсивності ресурсів друку, ми твердо віримо, що ONYX Sync створює екологічнішу модель для майбутнього».     

                                     

Малюнок 4. JK-Group представила на FESPA Color Pack - нове ПЗ для калібрування та управління кольором

 JK-Group представила на FESPA нове ПЗ для калібрування та управління кольором - пакет Color Pack (мал. 4), що складається з трьох основних блоків. Color Match допомагає точно відтворювати потрібні відтінки, Color Boost дає змогу розширити колірне охоплення, Еcolor оптимізує витрати чорнил завдяки запатентованому алгоритму Color Algorithm.

Color Pack може вбудовуватися в наявний виробничий процес і працювати з RIP, що вже використовується у клієнта, і, за словами виробника, робить калібрування простим і інтуїтивно зрозумілим, балансуючи характеристиками основних змінних друкованого процесу.

Обладнання

Agfa представила розширене та оновлене портфоліо систем струменевого друку на виставці FESPA.

                                       

Малюнок 5. Agfa Jeti Condor RTR5200

Таблиця 1. Технічні характеристики Agfa Jeti Condor RTR5200

Параметр

Значення

Друк

З рулону в рулон

Швидкість

До 460 м²/год. (версія S, два ряди голівок), до 672 м²/год (версія HS, три ряди голівок)

Ширина друку

До 528 см

Кольори

CMYKcm – додатковий світло-блакитний, світло-пурпуровий, світло-чорний, білий і лак

Роздільна здатність

До 1200 dpi

Розмір краплі

До 7 pl

Jeti Condor RTR5200 (мал. 5, табл. 1) - новітнє доповнення до лінійки систем струменевого друку Agfa. Цей рулонний принтер завш. 5,2 м встановлює нові стандарти на ринку рулонних принтерів за швидкістю (до 672 м²/год) та якістю зображення. Condor може друкувати на різних гнучких носіях на трьох рулонах одночасно. Принтер можна модернізувати на місці, підключивши світлі кольори, а також білі чорнила та лак. Система також відрізняється від конкурентів різноманітними рішеннями для роботи з великими та важкими рулонами.

                                 

Малюнок 6. Agfa Jeti Bronco H3300

Таблиця 2. Технічні характеристики Agfa Jeti Bronco H3300

Параметр

Значення

Принцип роботи

Гібридний

Швидкість

До 248 м²/год

Ширина друку

До 330 см

Кольоровість

CMYKcm & білий, ґрунтовка (опціонально)

 

Нова гібридна система друку Jeti Bronco H3300 (мал. 6, табл. 2) заснована на перевіреній апаратній платформі Tauro. Ця швидка високопродуктивна система струменевого УФ-світлодіодного друку завш. 3,3 м друкує різні види вивісок та дисплеїв у шести кольорах плюс білий та опціонально з ґрунтовкою. Безперервна подача листів підвищує продуктивність, а незалежний дворулонний друк дає змогу одночасно друкувати на рулонах різних розмірів або різних носіях. Спочатку Bronco буде доступний з двома рядами друкувальних голівок. Але його продуктивність може бути підвищена на місці до чотирирядної версії.

                         

Малюнок 7. Agfa Ciervo 3.2

Таблиця 3. Технічні характеристики Agfa Ciervo 3.2

Параметр

Значення

Продуктивність

До 130 м²/год. (експрес-режим), до 66 м²/год. (виробничий режим), до 35 м²/год. (стандартний режим), до 18 м²/год. (режим високої якості)

Макс. ширина друку

320 см

Макс. довжина поверхні

140 см

Товщина носіїв

1-45 мм

Максимальна вага носіїв

10 кг/м²

Макс. товщина гнучких медіа

0,2 мм

Друкувальні голівки

Konica Minolta

Чорнила

CMYKcm + біле

Якість зображення

720x1400 dpi

Габарити, вага

177x572x193 см, 2800 кг

 

Новий гібридний принтер Ciervo 3.2 (мал. 7, табл. 3) - ідеальне рішення для поліграфічних компаній, яким потрібна універсальна система друку для широкого спектру завдань. Швидкість друку у виробничому режимі - майже на 70% вища.

На додаток до трьох нових представників родини струменевих принтерів, Agfa демонструвала на FESPA ще дві системи друку.

                                       

Малюнок 8. Agfa Onset Grizzly X3 HS

Таблиця 4. Технічні характеристики Agfa Onset Grizzly X3 HS

Параметр/модель

Agfa Onset Grizzly X1 HS

Agfa Onset Grizzly X2 HS

Agfa Onset Grizzly X3 HS

Кольоровість

4 канали — CMYK

6 каналів — CMYK + 2 x W

6 каналів — CMYK + cm

8 каналів — 1 x CMYK + cm + 2 x W

 

8 каналів — 2 x CMYK

10 каналів — 2 x CMYK + 2 x W

12 каналів — 2 x CMYK + 2 x cm

14 каналів — 2 x CMYK + 2 x cm + 2 x W

12 каналів — 3 x CMYK

14 каналів — 3 x CMYK + cm

14 каналів — 3 x CMYK + cm + 2 x W

 

Продуктивність

614 м²/год.

835 м²/год.

1449 м²/год.

Макс. ширина матеріалів

3220 мм

Макс. довжина матеріалів

1600 мм

Автоматична робота

 

Мін. довжина

Макс. довжина

Мін. ширина

Макс. ширина

Один аркуш

Подвійний робот

Розкладний стіл

805 мм

 

700 мм

3220 мм

 

3220 мм

800 мм

 

800 мм

1600 мм

 

1600 мм

Чотири аркуші

Розкладний стіл

700 мм

790 мм

800 мм

1600 мм

Товщина матеріалів

До 48 мм (за ручної подачі), 18 (за автоматичної).

Мін. товщина – 1,5 мм (подвійний робот), 0,2 мм (розкладний стіл)

Макс. висота стосу (завантаження/розвантаження роботів)

1400 мм

Макс. вага матеріалів

До 80 кг (за зниженої швидкості при ручній подачі), до 10 кг (при автоматичній)

Друкувальні голівки

CMYKcm – п’єзоструменева Dimatix QS14. White: п’єзоструменева Dimatix QSR40  (з рециркуляцією фарби)

Кольори

CMYK – опціонально Light cyan, Light magenta, White

Ефекти обробки

Глянець, сатин та на замовлення

Onset Grizzly X3 HS (мал. 8, табл. 4) – це надзвичайно швидка планшетна система струменевого друку (до 1450 м²/год.). Завдяки швидкому налаштуванню та численним опціям автоматизації, вкл. роботів для завантаження та розвантаження, принтер дає змогу поліграфічним компаніям економічно управляти навантаженням та приступати до виконання великих обсягів графічних та пакувальних робіт.

Grizzly працює з чорнилами Agfa, сертифікованими GreenGuard Gold, які характеризуються чудовою якістю друку, широкою кольоровою гамою та низькою витратою чорнил завдяки запатентованій технології Agfa «Тонкий шар чорнила». Завдяки новому режиму білі чорнила наносяться на 40% швидше, ніж при використанні чорнил сторонніх виробників.

                         

Малюнок 9. Agfa Jeti Tauro H3300 UHS

Таблиця 5. Технічні характеристики Agfa Jeti Tauro H3300 UHS

Параметр

Значення

Швидкість

До 905 м²/год.

Роздільна здатність

635x1200 dpi

Варіанти комплектації

4-колірна версія для найвищої продуктивності, досягнення комерційної якості продукції (друк у 2 або 3 проходи);

6-колірна версія забезпечує виняткову якість друку (додатково — білий або білий + ґрунтовка)

Можливості

Лак, розширена автоматизація, посилений вакуум для друку на картоні, додаткова камера для точного двобічного друку автоматизована система розвантаження

Agfa також показала на FESPA найшвидшу гібридну широкоформатну струменеву систему Jeti Tauro H3300 UHS (мал. 9, табл. 5). Надійна конструкція принтера дає змогу друкувати 24 години на добу, 7 днів на тиждень, з визначною якістю при ширині до 3,3 м і швидкості до 905 м²/год, а численні можливості автоматизації ще більше підвищують ефективність виробництва. Tauro H3300 здатний одночасно друкувати на гофрованому картоні та наносити лак. Всі системи друку повністю контролюються ПЗ Agfa Asanti, яке автоматизує весь процес друку. Крім Asanti, на FESPA будуть представлені додаткові інструменти, такі як StoreFront (Інтернет-друк) та PrintTune (стандартизація та моніторинг друку).

Компанія Brother показала на FESPA Global Print Expo 2024 широкий та інноваційний асортимент продуктів, окрім типових принтерів для одягу, щоб підкреслити свою здатність підтримувати успіх клієнтів як «постачальник універсальних рішень». 2024 - для Brother рік інновацій, які принесуть безпосередню користь її клієнтам, а FESPA стала для компанії першою можливістю представити серію нових концепцій продуктів і наскрізних рішень. Brother позиціонує себе як ідеального партнера для всієї текстильної та поліграфічної промисловості не лише завдяки машинам DTG, але й ширшому асортименту продукції.

Текстильна та поліграфічна промисловість динамічно змінюється. Потреби кінцевих користувачів урізноманітнилися, а попит на автоматизацію та інструменти для створення більш широких пропозицій продуктів сильніший, ніж будь-коли. Поєднуючи, модифікуючи, налаштовуючи та вдосконалюючи високоякісну продукцію в різних вертикалях друку, Brother розробив нові рішення.

Brother представила на FESPA продукти за чотирма темами: інновації, чудова якість, підключення та компактні настільні рішення. На стенді були представлені великі друковані зразки японських коміксів і анімації в зоні чудової якості.

                                               

Малюнок 10. Brother WF1-L640

Таблиця 6. Технічні характеристики Brother WF1-L640

Параметр

Значення

Роздільна здатність друку

1200x1200 dpi

Друкувальні голівки

П’єзо, 2 од.

Чорнила

Пігментні на водній основі

Габарити, вага

2886x836x1550 мм, 266 кг

Один із представлених продуктів — латексний широкоформатний принтер WF1-L640 (мал. 10, табл. 6). Цей принтер було обрано для виготовлення оригінальних копій для виставки, присвяченої 50-річчю Куніо Окавара, легендарного дизайнера-механіка, який зробив значний внесок у культуру японської анімації.

У зоні підключення демонструвалися комплексні рішення Brother для автоматизації та ПЗ для управління робочим процесом Myze – передові інструменти для максимального підвищення продуктивності для кінцевих користувачів.

У зоні інновацій відвідувачі могли випробувати прототипи для друку на плівку (DTF).

У зоні Compact Desktop Solutions Zone Brother демонструвала вишивальні машини та універсальні принтери на вимогу.

ColorJet представила на FESPA Global Print Expo оновлену серію Earth – Earth 32i (мал. 11, табл. 7). Це рішення усуває потребу в додатковому обладнанні для попередньої та подальшої обробки, що призводить до значної економії води та енергії.

                                                 

Малюнок 11. ColorJet Earth 32i

Таблиця 7. Технічні характеристики ColorJet Earth 32i

Параметр

Значення

Технологія друку

П’єзоелектрична струменеві, крапля-на-вимогу

Кількість друкувальних голівок

32

Роздільна здатність

До 1440 dpi

Регулювання висоти

До 30 мм

Кількість кольорів

8

Система подачі чорнил

10 літрів, система масової подачі чорнила з вбудованою дегазацією

Матеріали

Бавовна, віскоза, поліестер, поліамід, шовк, вовна

Макс. товщина тканини

До 20 мм

Макс. ширина тканини

До 1850 мм

Швидкість

238 м² (2 прогони, 720х720 dpi), 136 м² (3 прогони, 720х1080 dpi), 103 м² (4 прогони, 720х1440 dpi),

Габарити, вага

4898x2250x1850 мм, 3250 кг

Завдяки використанню у Earth 32i насадок Superfine Nano забезпечується значний стрибок у різкості та роздільній здатності друку. Функція турбонаддуву в поєднанні з прокачуванням сопел для максимальної продуктивності підвищує швидкість і ефективність процесу друку, забезпечуючи оптимальні результати з безпрецедентною швидкістю.

На додаток до універсальності, Earth 32i має опцію Variable Drop Printing, яка дає користувачам змогу налаштовувати розмір крапель чорнила для підвищення точності відповідно до конкретних потреб.

                                   

Малюнок 12. ColorJet Vulcan Hybrid X

Таблиця 8. Технічні характеристики ColorJet Vulcan Hybrid X

Параметр/модель

V2001Y

V2001R5

V2001R6

Технологія друку

П’єзоелектрична струменеві, крапля-на-вимогу

Друкувальні голівки

Kyocera, Ricoh G5 & G6

Кількість голівок

2-6 (3,5 пл)

2-9 (7 пл)

2-9 (5 пл)

 Медіа

Товщина — 1-30 мм, ширина – 2000 мм

 Чорнила

УФ-чорнила, CMYK/LC/LM+WX, CMYK/LC/LM+W+V,

CMYK/LC/LM+W+V

Роздільна здатність

1200 dpi

Швидкість друку

30 м²/год. при 3 голівках Ricoh 6, друці у 8 прогонів за роздільної здатності 635x1200 dpi

Габарити, вага

4450x1400x1400 мм, 1800 кг

Також ColorJet демонструвала УФ-принтер Vulcan Hybrid X (мал. 12, табл. 8), пристрій 2 в 1, розроблений для задоволення різноманітних потреб переробних підприємств. Цей двометровий високошвидкісний гібридний принтер вирізняється винятковою точністю.

Vulcan Hybrid X друкує на широкому спектрі матеріалів, вкл. ACP, пінопласт, дошку, рифлену дошку, скло, керамічну плитку, дерево та різні вінілові та гнучкі носії.

                                     

Малюнок 13. ColorJet Verve Mini

Таблиця 9. Технічні характеристики ColorJet Verve Mini

Параметр/модель

KB6622

KB7622

Технологія друку

П’єзоелектрична струменеві, крапля-на-вимогу

Друкувальні голівки

6 голівок, 2 ряди

7 голівок, 3 ряди

Матеріали

Розмір — 1050x1650 мм, товщина – 65-100 мм

Площа друку

1000x1600 мм

Сушіння

Дві лампи УФ-LED

Чорнила

УФ-LED CMYK + W + V

Роздільна здатність

1800 dpi

Продуктивність

5,57 м² при друці в 6 прогонів та за роздільної здатності 720 x 900 dpi, 4,45 м² при друці у 8 прогонів та роздільної здатності 720x1200 dpi,

Габарити (з пакувальником), вага

2700x1400x1700 мм, 635 кг

Доповнював експозицію ColorJet компактний планшетний світлодіодний УФ-принтер Verve Mini (мал. 13, табл. 9).

Асортимент УФ-продуктів є свідченням прихильності ColorJet до інновацій, якості та сталого розвитку.

                                                       

DGI і d.gen представили на FESPA два сублімаційні принтери. FESPA в Амстердамі - це перша виставка, в якій DGI брала участь після того, як DGI та d.gen стали однією родиною. Корейські виробники представили сублімаційні принтери Poseidon II та Hercules II.

                                                 

Малюнок 14. DGI Poseidon II

Таблиця 10. Технічні характеристики

Параметр

Значення

Друкувальні голівки

Kyocera, 4/8

Тип чорнил

Сублімаційні на водній основі (жовтий, пурпуровий, блакитний, чорний, Lc, Lm, Fm, Fy), пігментні на водній основі (CMYK)

Кількість кольорів

4/8

Макс. роздільна здатність друку

600х1800 dpi

Макс. ширина друку

1820 мм

Швидкість друку

760 м²/год. (1 прохід, 300х600 dpi), 500 м²/год. (1 прохід, 600х600 dpi), 350 м²/год. (2 проходи, 300х1200 dpi), 280 м²/год. (2 проходи, 508х1200 dpi), 155 м²/год. (3 проходи, 600х1800 dpi)

DGI Poseidon II (мал. 14, табл. 10) — це новий високошвидкісний сублімаційний принтер, в якому використовується 4 або 8 промислових друкувальних голівок Kyocera останнього покоління, що забезпечує високошвидкісне виробництво поряд зі зниженням виробничих витрат за рахунок використання легшого сублімаційного паперу. DGI Poseidon II дає змогу друкувати з макс. швидкістю 760 м²/год. і забезпечує стабільне відтворення кольорів.

                                                 

Малюнок 15. DGI Hercules II

Таблиця 11. Технічні характеристики

Параметр

Значення

Друкувальні голівки

Epson, 4 голівки

Чорнила

4 коліри, сублімаційні на водній основі

Макс. роздільна здатність друку

720х2400 dpi

Макс. ширина друку

1600 мм

Швидкість друку

130 м²/год. (2 проходи, 360х1200 dpi), 95 м²/год. (3 прохід, 360х1800 dpi), 80 м²/год. (4 проходи, 360х2400 dpi), 40 м²/год. (8 проходів, 720х2400 dpi)

DGI Hercules II (мал. 15, табл. 11) - це сублімаційний принтер, в якому використовується 4 друкувальні голівки Epson. Макс. швидкість друку DGI Hercules II - 130 м²/год., макс. роздільна здатність — 720×2400 dpi.

                                                   

Малюнок 16. Digitran®FlexLine DTF600 MK-II

Таблиця 12. Технічні характеристики

Параметр

Значення

Чорнила

На водній основі OEKO-TEX

Макс. роздільна здатність

720x2400 dpi

Особливості

Колірні профілі для різних застосувань. Друк, порошок і сушіння в лінії. Рециркуляція білого. Автоматичні цикли очищення

Ефективна ширина друку

600 мм

Швидкість

До 14 м²/год.

Режими друку

4, 6 і 8 проходів

Габарити

1,4 х 2,5 м

Digitran® від DekorTech GmbH демонстрував на FESPA 2024 рішення для друку DTF (Direct-To-Film). Відбулася прем’єра DTF-друкарської машини Digitran®FlexLine DTF600 MK-II (мал. 16, табл. 12). Ця вдосконалена система друку забезпечує швидкий друк із високою роздільною здатністю для різних застосувань — від футболок до сумок.

Крім того, компанія представила новітні витратні матеріали, спеціально розроблені для DTF-друку: фарби, плівки та клеї. На стенді також були представлені трансферні преси, зокрема електричний прес DuoVolt, який працює повністю без компресора. Рівномірний розподіл тепла та контактний тиск із функцією автоматичного запуску гарантують безпечну та зручну роботу.

Два нещодавно випущені принтери Epson вперше були показані на Fespa. За словами Кріса Девіса з підрозділу комерційного та промислового друку Epson Europe, керуючись темою персоналізації через мікровиробництво, Epson прагне показати, як її технологія може підтримувати бізнес у виробництві яскравих, індивідуальних продуктів, які покращують життя: «Різноманітність представлених технік друку демонструє багато вдосконалених гнучких застосувань лінійки цифрових принтерів Epson, вкл. найновіші сублімаційні принтери, принтери для прямого друку на одязі (DTG) і ультрафіолетові (УФ) принтери».

На стенді Epson на Fespa Global Print Expo вперше були представлені новий планшетний УФ-принтер ф. A4 SureColor-V1000 (мал. 17) і принтер початкового рівня SureColor-F1000 DTG.

                                                               

Малюнок 17. Epson SureColor-V1000

SureColor-V1000 (CMYK + лак + Wh) та його старший брат - десятикольоровий SureColor-V2000 (додатково Gy, LC, LM, Red) - були розроблені, щоб задовольнити потреби підприємств у галузі рекламних товарів. SureColor-V1000 - дуже компактний і доступний пристрій, який друкує на широкому діапазоні підкладок товщиною до 70 мм, вкл. акрил, полікарбонат, ПВХ, алюміній, метал, поліестер, пінопласт, стирол, дерево та камінь.

                                             

Малюнок 18. Epson SureColor-F1000 DTG

Таблиця 13. Технічні характеристики Epson SureColor-F1000 DTG

Параметр

Значення

Друк

Гібридний – DTG/DTF

Макс. розмір друку

25,4х30,5 см

Друкувальна голівка

Micro TFP

Роздільна здатність

2400 dpi

Чорнила

UltraChrome DG2

Товщина матеріалів

До 2,54 см

Особливості

ПЗ Epson Creator 2: Windows і MAC. Не потребує обслуговування завдяки системі очищення голівки та циркуляції чорнила. Хмарне рішення PORT: моніторинг виробництва та розрахунок замовлень

Габарити

89x72x44 см

Принтер Epson SureColor-F1000 DTG (мал. 18, табл. 13) є першим DTG-принтером початкового рівня, який може друкувати безпосередньо як на темних, так і на світлих тканинах. Він підходить для любителів, роздрібних торговців і підприємств, «яким потрібне економічно ефективне рішення з гнучкістю друку на широкому діапазоні типів тканин».

Принтер наносить білі чорнила, що дає змогу друкувати безпосередньо на темному одязі та на плівці. Це дає змогу користувачам друкувати на таких предметах, як футболки, товстовки, сумки, світшоти та подушки.

                                                 

Малюнок 19. Epson DTG SureColor F2200

Таблиця 14. Технічні характеристики Epson DTG SureColor F2200

Параметр

Значення

Розмір робочого столу

Large Platen (406x508 мм), Medium Platen (356x406 мм), Small Platen (254x305 мм)

Кількість кольорів

CMYK + білий

Роздільна здатність друку

1200х1200 dpi

Друкувальна голівка

Epson MicroPiezo TFP

Розмір краплі

12,8 пл

Швидкість друку

52 сек. на 1 футболку

Ємність картриджів

600 мл

Додаткові особливості

Три чистячі картриджі. Набір для обслуговування. Повітряний фільтр. Комплект для попередньої обробки тканин. Комплект для захоплення текстилю. Прямий друк на текстилі, майки, футболки, сумки тощо

Вага

94,5 кг

Також на стенді Epson демонструвався гібридний DTG SureColor F2200 (мал. 19, табл. 14) для компаній-початківців або підприємств середнього обсягу, яким потрібен високий рівень гнучкості, точності та швидкої роботи.

Крім того, були представлені фото- та художній принтер SureColor-P5300, компактний сублімаційний принтер SC-F100 A4 для друку різноманітних подарунків і рекламних товарів, а також сублімаційні принтери SC-F500 і SC-F6400H.

Стенд Epson був оформлений як вітрина магазину з багатьма яскравими прикладами персоналізованих і рекламних товарів, починаючи від футболок, фотографій і полотняних аплікацій на замовлення, до блокнотів, чохлів для телефонів, магнітів, підставок і пляшок для води.

EFI представила на FESPA нові принтери - високошвидкісний гібридний VUTEk Q3h XP і EFI Pro 33r шириною 3,2 м для друку з рулону на рулон.

Малюнок 20. EFI VUTEk Q3h XP

Таблиця 15. Технічні характеристики EFI VUTEk Q3h XP

Параметр

Значення

Макс. ширина друку

3,3 м/1,6 м (з двох рулонів)

Макс. товщина носія

5 см

Вага носія

10 кг/м², аркуші — 200 г/м²

Макс. вага рулону

450 кг, 700 кг (два рулони)

Новий гібридний планшетний/рулонний світлодіодний принтер VUTEk Q3h XP завш. 3,3 м (мал. 20, табл. 15), який дебютував на виставці, створений для промислового друку високоякісних зображень. Принтер доступний із чотирма (CMYK) або шістьма (CMYK, lc, lk) кольорами та додатковими білими та прозорими чорнилами.

VUTEk Q3h XP розроблений для багатозмінної роботи та цілодобового друку, виробляє до 96 плит на годину (до 905 м² на годину), має вдосконалену обробку плит/аркушів і рулонних носіїв, а також варіанти швидкісної автоматизації, які є критично важливими з урахуванням сучасних трудових проблем та ініціатив щодо скорочення витрат.

                                       

Малюнок 21. EFI Pro 33r

Таблиця 16. Технічні характеристики EFI Pro 33r

Параметр

Значення

Технологія друку

П’єзоструменева технологія, крапля за вимогою

Друкувальні голівки

Ricoh Gen-6, 12 штук з розмірами крапель 5 пл + 6 додаткових голівок для білого або прозорого

Роздільна здатність

До 1100 dpi

Макс. ширина друку

3,2 м

Макс. вага носія

200 кг

Макс. швидкість

343 м²

Чорнила

3M Superrange, 5 л

Габарити, вага

190х114х590 см, 3350 кг

Новий 3,2 м рулонний світлодіодний принтер EFI Pro 33r (мал. 21, табл. 16) базується на дуже успішній платформі Pro 32r+ із помітними покращеннями загальної продуктивності (збільшення швидкості до 35% в режимі POP) і вищою якістю зображення, надійністю і точністю завдяки новим друкувальним голівкам Ricoh Gen-6 на 5 пк. Стандартні функції, які підвищують ефективність процесу, включають інтегрований комплект для друку на пористих підкладках, аналізатор зморшок, щоб уникнути пошкоджень друкувальної голівки, вбудований цифровий інтерфейс Fiery (DFE).

Опції, які додають ще більше універсальності та ефективності процесу, включають білі та прозорі (UltraClear Coat) чорнила, автоматичне блокування та друк із підсвічуванням тощо.

                                           

Малюнок 22. EFI VUTEk Q3r

Таблиця 17. Технічні характеристики EFI VUTEk Q3r

Параметр

Значення

Технологія

П’єзоструменева, «крапля-на вимогу»

Друкувальні голівки

24 шт., 7 пл

Роздільна здатність

До 1200 dpi

Кольори

CMYK, опціонально LC, LM, LK, білий

Макс. ширина друку

350 см

Варіанти друку

З рулону на рулон, вільне падіння, 2 рулони по 160 см

Продуктивність

558 м²/год.

Чорнила

3M™ SuperRange, XF світлодіодні УФ-чорнила

Габарити, вага

210х690х180 см, 7000 кг

EFI також демонструвала рулонний світлодіодний принтер EFI VUTEk Q3r (мал. 22, табл. 17) завш. 3,5 м, який забезпечує повний робочий процес, від друку до готової графіки, від RIP до готового продукту. Це найшвидше суперширокоформатне рішення «з рулону на рулон» у своєму класі друкує до 558 м² на годину. Принтер, який може одночасно друкувати як білими, так і прозорими чорнилами, має справжню вихідну роздільну здатність до 1200 dpi.

Прозорі чорнила EFI UltraClear Coat можна використовувати для декоративних високоякісних ефектів на відбитках або як кінцеве покриття для захисту графіки від стирання, хімічних речовин і вицвітання. UltraClear наносяться одночасно із повноколірним зображенням – без уповільнення швидкості виробництва в деяких моделях принтерів – і створюють глянсове або матове покриття. Fiery DFE (цифрові інтерфейси) керуватимуть усіма локальними принтерами на стенді, даючи змогу відвідувачам відчути відмінності Fiery DFE у покращенні ефективності та забезпеченні яскравих кольорів у різних програмах друку.

Відвідувачі стенду EFI на FESPA Global дізналися, як вийти на нові прибуткові програми за допомогою розширених можливостей повного портфоліо цифрових струменевих принтерів EFI. Вони могли ознайомитися зі зразками вивісок і графічних зображень, виготовленими на однопрохідному струменевому EFI Nozomi 14000 SD. Демонструвалися й зразки друку на EFI Reggiani ecoTERRA – рішенні для пігментного друку водними фарбами, яке спрощує весь процес текстильного друку до одного кроку.

EFI також анонсувала новий інструмент оцінки життєвого циклу (LCA), розроблений агенцією Clear для користувачів цифрового друку Nozomi, потенційних клієнтів, роздрібних продавців і брендів, щоб обчислити вплив на довкілля завдань друку та порівняти його з іншими технологіями друку.

Розрахунки за допомогою інструменту LCA свідчать, що друк гофрованих матеріалів на ЦДМ EFI Nozomi зменшує потенціал глобального потепління (GWP) приблизно на 50% у порівнянні з аналоговими технологіями друку. Новий інструмент додає стійкої репутації, яку створила технологія Nozomi, оскільки вже є єдиною однопрохідною пропозицією для струменевого друку, яка сертифікована на придатність до повторної переробки та повторного використання старих гофрованих контейнерів (OCC) Пілотним заводом із переробки, паперу та покриття Університету Західного Мічігану.

                                         

Малюнок 23. Flora X20 UV

Таблиця 18. Технічні характеристики Flora X20 UV

Параметр

Значення

Друкувальні голівки

П’єзоелектричні струменеві Konica, Ricoh G6, з розміром краплі 6 пл

Продуктивність

Експрес-режим — 122 м²/год. (Konica), 78 м²/год. (Ricoh).

Режим виробництва — 80 м²/год. (Konica), 58 м²/год. (Ricoh).

Режим якості — 62 м²/год. (Konica), 36 м²/год. (Ricoh)

Роздільна здатність

540х720, 540х1080, 726х720, 726х1080, 726х1440 dpi

Кольори

Flora UV, 6 кольорів: C+M+Y+K+W+V, C+M+Y+K+CM+LM

Матеріали

Вініл, PET, плівка, блокаут, бекліти, синтетичний папір, банер тощо

Макс. ширина матеріалу, вага

330 см, до 100 кг

Габарити, вага

790х200х190 см, 5000 кг

Ricoh на FESPA Global Print Expo 2024 представив перший компактний гібридний принтер Flora X20 UV (мал. 23, табл. 18), розроблений спільно з Flora після минулорічної угоди про партнерство. Використовуючи технологію друкувальної голівки Ricoh, ПЗ ColorGATE RIP і профілі ICC, Flora X20 UV може працювати з жорсткими та гнучкими носіями завш. до 2 м і завт. до 5,1 см на підкладках, починаючи від банерів з ПВХ до вінілових і твердих дощок.

Основні характеристики гібридної пропозиції Ricoh/Flora:

  • якість з «першого дня», завдяки струменевим друкувальним голівкам Ricoh MH5320 нового покоління зі змінною точкою;
  • гнучкість чорнил завдяки трьом конфігураціям – CMYK, CMYKWW і CMYKWClear;
  • плавна робота з носіями з автоматичним визначенням носія, управління розташуванням і товщиною;
  • зменшення споживання енергії завдяки лінійному двигуну, який підтримує високу швидкість і плавний рух каретки;
  • точність і автоматизація з Select Ricoh Hybrid Edition сервера ColorGATE;
  • попередній перегляд якості друку за допомогою системи світлодіодних лайтбоксів;
  • спеціальний портал профілю ICC із Ricoh Colorbase;
  • стабілізована подача носія за допомогою педалі та регульованого вакууму.

                                                                   

Анджело Манделлі, старший менеджер із розвитку продуктів і бізнесу відділу маркетингу продуктів великого формату та планшетних плотерів у регіоні EMEA, Ricoh: Graphic Communications Group: «Flora X20 UV поєднується з нашою унікальною універсальною пропозицією, що включає листові, високошвидкісні струменеві, широкоформатні, текстильні та програмні рішення. Ми з нетерпінням чекаємо на подальше розширення портфоліо продуктів гнучкими великоформатними системами, які відповідають новим вимогам графічного мистецтва, інтер’єрного декору та промислових ринків».

УФ-гібридний принтер Flora X20 доступний у країнах EMEA з квітня. Демонстрації можна замовити в центрі обслуговування клієнтів Ricoh у Телфорді (Велика Британія).

Inkcups представив на FESPA Global Print Expo асортимент спеціалізованих рішень для цифрового друку та ПЗ. Компанія також взяла участь у розумній фабриці Personalize Make Wear на виставці Personalization Experience.

                                                       

Малюнок 24. Helix® ONE

Таблиця 19. Технічні характеристики Inkcups Helix® ONE

Параметр

Значення

Тип виробів

Циліндр або конус (друк на 360°)

Діаметр виробів

45-120 мм

Довжина виробів

51-330 мм

Тип лампи

Світлодіодна, 8 Вт

Тип чорнил

УФ-світлодіодні

Фарбова конфігурація

CMYKW (лак — опціонально)

Макс. роздільна здатність

600x1200 dpi

Габарити

1227х825х950 мм

                                                                   

Малюнок 25. Inkcups XJET Switch

Таблиця 20. Технічні характеристики Inkcups XJET Switch

Параметр

Значення

Тип виробів

Плоскі та з незначною кривизною

Розмір столу

650x350 мм

Висота виробів

203,2 мм

Лампи

УФ-лампи 16 Вт зі змінною потужністю

Чорнила

УФ-світлодіодні, CMYKWW

Габарити, вага

2,75x2,01x2,3 м, 1452 кг

Нещодавно Inkcups запустила два нових продукти, вкл. компактний настільний циліндричний принтер Helix® ONE (мал. 24, табл. 19). Наразі Inkcups внесла значні зміни в чимало областей ПЗ та роботи Helix® ONE, вкл. оновлення людино-машинного інтерфейсу (HMI), які були представлені на виставці FESPA 2024. Рішення для циліндричного друку початкового рівня особливо цікаве компаніям, які прагнуть зробити перші кроки у створенні індивідуального посуду для напоїв.

Окрім оновленого Helix® ONE, Inkcups демонструвала повний асортимент принтерів для  промислового цифрового друку:

  • планшетний УФ-принтер XJET Switch (мал. 25, табл. 20), здатний створювати високоякісні повні CMYKWW (високонепрозорі білі) зображення безпосередньо на багаторазових пакетах та твердих товарах;
  • флагманський циліндричний струменевий принтер Helix® для друку високоякісних повнокольорових (CMYKWW + лак) зображень на прямостінних і конічних циліндрах;
  • циліндричний струменевий принтер Double Helix® (мал. 26, табл. 21) із двома пристосуваннями для друку для подвоєння обсягу виробництва циліндричних об’єктів;
  • планшетний цифровий УФ-принтер X5-T;
  • ArtPrep® — ПЗ для підготовки ілюстрацій, розроблене для компаній, які щоденно працюють із великою кількістю творів мистецтва.

                                                           

Малюнок 26. Double Helix®

Таблиця 20. Технічні характеристики Double Helix®

Параметр

Значення

Тип виробів

Циліндр або конус (друк на 360°)

Діам. виробів

51-114 мм

Довжина виробів

76-305 мм

Тип чорнил

УФ-світлодіодні

Фарбова конфігурація

CMYKWW (лак — опціонально)

Макс. роздільна здатність

1200 dpi

Режими друку

4, 6, 8, 12, 16, 24 прогони

Танки для чорнил

3 л

Габарити

2209,8x711,2x1574,8 мм

Машини на стенді Inkcups демонстрували можливості у створенні високоякісної повнокольорової графіки на різних виробах: поліестерових сумках на шнурках, бавовняних сумках, прозорих концертних сумках, акрилових стаканах, пляшках для води з нержавіючої сталі, пляшках з тритану та ручках.

Inkcups також вперше взяла участь у Personalization Experience. На фабриці Personalize Make Wear був представлений циліндричний струменевий принтер Inkcups Helix® у поєднанні з ПЗ для підготовки ілюстрацій ArtPrep®. Helix® призначений для повнокольорового друку найвищої якості (CMYKWW) і покриття лаком циліндричних об’єктів з прямими стінками та звужених (пластикові пляшки, барний посуд, стакани з нержавіючої сталі, свічки та посуд з порошковим покриттям).

                                                         

Боббі Грауф, керуючий директор Inkcups Europe:

«Минулий рік був знаменним для Inkcups, з двома великими прем’єрами – XJET Switch і Helix® ONE – і оновленнями для наших флагманських циліндричних принтерів Helix®. Ми також дуже раді продемонструвати, на що здатні наші рішення для циліндричного друку, у рамках першої ітерації розумної фабрики Personalize Make Wear на FESPA 2024».

                                                       

Малюнок 27. Jetrix LXa5

Таблиця 21. Технічні характеристики Jetrix LXa5

Параметр

Значення

Матеріали

Тверді носії 2500x1300 мм і завт. до 100 мм

Швидкість

До 37 м²/год. (4 прогони)

Кольори

4-канальний (CMYK), 6-канальний (CMYK, білий x2) або 8-канальний (CMYK, білий x2, лак і грунтовка)

InkTec Europe на FESPA продемонстрував Jetrix LXa5 та Jetrix XGR320.

Jetrix LXa5 (мал. 27, табл. 21) - це світлодіодний ультрафіолетовий планшетний принтер з розміром робочого столу 2,5x1,3 м, який може працювати на швидкості до 37 м².

Другою новою машиною від InkTec Europe є Jetrix XGR320 (мал. 28, табл. 22), дещо більший, з шириною 3,2 м, УФ-світлодіодний рулонний принтер із друкувальними голівками Ricoh Gen6. Він має макс. швидкість друку 114 м²/год і підтримує багаторулонний друк

                                                               

Малюнок 28. Jetrix XGR320

Таблиця 22. Технічні характеристики Jetrix XGR320

Параметр

Значення

Розмір носія

3,2 м

Швидкість

До 114 м²/год.

Кольори

CMYKWW, CMYKLcLmWW

Матеріали

ПВХ, флекс, банер, підсвічування, текстиль, віконна плівка

Друкувальні голівки

Ricoh GEN6

Kornit Digital LTD на FESPA Global Print Expo 2024 демонструвала нові можливості для брендів і роздрібних торговців, виробників індивідуального спортивного одягу, домашнього декору та дизайнерів.

                                               

Малюнок 29. Kornit Atlas MAX Plus

Таблиця 23. Технічні характеристики Kornit Atlas MAX Plus

Параметр

Значення

Кількість зображень на годину

125

Чорнила

NeoPigment Eco-Rapid CMYKRG + W + Q.fix + модифікатор, фіксація Eco-Fix Enhancers Intensifier і Q.fix

Друкувальні голівки

Dimatix StarFire Twinflex

Макс. площа друку

60х90 см із Super Grand Pallet

Роздільна здатність друку

До 1200 dpi

Матеріали для друку

Бавовна, поліестер, бавовняно-поліестерові суміші, лайкра, віскоза, шовк, шкіра, денім, льон, вовна тощо

Додаткові можливості XDi D

вишивка без ниток, вініл і ефекти трафаретного друку

Габарити, вага

2,5х3,3х1,8 м, 2200 кг

Бренди та ритейлери змогли отримати вигоду від пропозиції Kornit Atlas MAX Plus (мал. 29, табл. 23), обладнання наступного покоління від Kornit, розробленого для забезпечення найвищих стандартів якості, надійності та яскравості кольорів у текстильному бізнесі.

Kornit також представила систему MAX Transfer, яку компанія описує як «одне з перших у галузі промислових рішень, призначених для прямого друкування на плівці». MAX Transfer дає змогу, за словами компанії, робити сотні відбитків на годину без використання клейового порошку.

                                                                   

Ронен Самуель, виконавчий директор Kornit Digital:

«На FESPA ми зміцнюємо лідерство за допомогою наших останніх рішень, забезпечуючи клієнтам креативність, гнучкість і продуктивність, потрібні для вирішення ключових завдань щодо швидкості виходу на ринок, скорочення запасів і сталого розвитку».

Kornit MAX Plus + Kornit MAX Transfer - це комплексна система для декорованого одягу, яка включає інтелектуальне сушіння, автоматичне калібрування та незрівнянну постійність кольорів. Система виводить перевірену платформу Atlas MAX на новий рівень із продуктивністю до 150 одиниць одягу на годину.

Інтегроване рішення забезпечує гнучкість виробництва, послідовність і якість. Kornit MAX Transfer – проривне вдосконалення лінійки Atlas MAX Plus, бо є одним із перших у галузі промислових рішень для друку безпосередньо на плівку. Це рішення забезпечує неперевершені тактильні відчуття, якість друку та довговічність, дотримуючись прихильності Kornit до сталого розвитку.

                                               

 

Малюнок 30. Kornit Atlas MAX Poly

Таблиця 24. Технічні характеристики Kornit Atlas MAX Poly

Параметр

Значення

Продуктивність

90 чорнильних каналів, 4 кольори + 2 неонові + білі + PG + Qfix + PE

Друкувальні голівки

Dimatix StarFire 1024 Twinflex

Макс. площа друку

60х90 см

Роздільна здатність друку

До 1200 dpi

Чорнила

Olympia, 4 л

Фіксація

Poly Enhancer і Q.fix Humidity System

Матеріали

Поліестер та суміші на основі поліефіру

Додаткові можливості

Неонові кольори, XDi 3D декорування: вишивка без ниток, висока щільність зображення, вініл та ефекти трафаретного друку

Габарити, вага

2,5х3,3х1,8 м, 2200 кг

На супровідному заході FESPA Sportswear Pro 2024 було представлено Kornit Atlas MAX Poly (мал. 30, табл. 24) в поєднанні з Orion Smart Curing. Рішення для сегменту спортивного одягу перетворює професійний і спортивний одяг для відпочинку, командний одяг і ліцензоване спорядження на яскраві витвори мистецтва.

                                               

Малюнок 31. Kornit Presto MAX

Таблиця 25. Технічні характеристики Kornit Presto MAX

Параметр

Значення

Ширина друку

До 180 см

Товщина матеріалів

7,5 мм

Макс. ширина рулону

180 см

Макс. вага рулону

50 кг

Продуктивність

60/115 м²/год. (Presto MAX/Presto MAX S) у якісному режимі за 1000х800 dpi;

105/210 м²/год. (Presto MAX/Presto MAX S) у виробничому режимі за 1000х800 dpi;

140/270 м²/год. (Presto MAX/Presto MAX S) в якісному режимі за 800х400 dpi;

242/475 м²/год. (Presto MAX/Presto MAX S) у виробничому режимі за 800х400 dpi

Вага

4500 кг

Дизайнери, виробники та творці домашнього декору могли подивитися Kornit Presto MAX (мал. 31, табл. 25), який може наносити яскравий білий друк на кольорові тканини. Нові чорнила NeoPigment™ Vivido створюють темніший і насичений чорний і глибокі кольори, завдяки пігментному процесу.

Компанії трафаретного друку ознайомилися з віртуальними демонстраціями Kornit Apollo, який забезпечує масштабоване виробництво на вимогу, скорочуючи бар’єри для входу на ринок. Kornit повідомила, що рішення Apollo для прямого друку на одязі успішно пройшло бета-тестування і готове до виходу на ринок. За підсумками періоду бета-тестування, один клієнт вже розмістив замовлення на шість нових систем.  

Компанія також впроваджує наступне покоління ПЗ Kornit для обробки растрових зображень (K-RIP). Рішення розроблено, щоб допомогти брендам і виробникам легко задовольнити вимоги клієнтів щодо точності та відповідності кольорів.

Liyu International на Fespa Global Print Expo 2024 продемонструвала два нові широкоформатні принтери. Вперше в Європі було представлено Platinum KCXL+ (мал. 32, табл. 26) — новий флагман у лінійці планшетних УФ-принтерів. Як і попередня модель KCXL він випускатиметься у двох «розмірних» версіях: 2500х1250 мм і 3050х2050 мм. На борту - 24 або 32 друкувальні голівки Ricoh Gen6, які генерують краплі об’ємом від 5 пл. Макс. кількість колірних каналів - 8.

                                                   

Малюнок 32. Liyu Platinum KCXL+

Таблиця 26. Технічні характеристики Liyu Platinum KCXL+

Параметр

Значення

Кольори

CMYK + White + Lc + Lm + Varnish

Друкувальні голівки

Konica Minolta 1024І, Ricoh GEN6, до 32 шт.

Розмір краплі

5 пл

Фарби

УФ-LED

Роздільна здатність

2880 dpi (Konica Minolta 1024І), 2400 dpi (Ricoh GEN6)

Швидкість друку

180 м²/год.

Розмір друку

2500x1520/ 3050x2050 мм

Габарити

2200x5220x1530 мм (2500х1250 мм), 3000x5800x1530 мм (3050х2050 мм), 1370/2500 кг

Крім CMYK доступні лайти, а також білі та прозорі чорнила. Однією з ключових відмінностей Platinum KCXL+ від попередньої моделі KCXL є більш висока продуктивність: макс. швидкість новинки на 25% вища.

Серед інших особливостей можна назвати:

  • каретку з розміщенням до 32 друкувальних голівок у 6 слотах для якіснішого друку;
  • використання магнітних лінійних двигунів, які забезпечують дуже плавний та швидкий рух порталу та каретки, мінімізують вібрації та рівень шуму;
  • можливість поділу столу на дві зони - на одній може виконуватися друк, а інша залишиться доступною для знімання задрукованих чи завантаження чистих аркушів;
  • можливість використання ручних пінів позиціонування у будь-якому місці столу для друку кількох аркушів одночасно;
  • вакуум підвищеної потужності з функцією зворотного потоку;
  • просте обслуговування машини, у т.ч. очищення друкувальних голівок;
  • захисні системи оператора на рівні найвищих європейських стандартів із можливістю продовження друку.

                                                               

Малюнок 33. Liyu Platinum Q3XL

Таблиця 27. Технічні характеристики Liyu Platinum Q3XL

Параметр

Значення

Друкувальні голівки

 

Koniсa Minolta 1024i/Ricoh GEN 5/Ricoh GEN 6 (16/16/24)

Об’єм краплі

13/7/5 пл

Кількість кольорів

4-8, CMYK, LC, LM, W, V

Тип чорнил

УФ

Макс. товщина материала

50 мм

Ширина друку

3300 мм

Макс. роздільна здатність

2880/2400 dpi

Макс. швидкість 

До 270 м²/год.

Габарити, вага

6020х3732х1775 мм, 3500 кг

Крім планшетника Platinum KCXL+ на стенді Liyu International відбувся європейський дебют нової версії широкоформатного гібридного УФ-принтера Platinum Q3XL (мал. 33, табл. 27), який вперше представили широкому загалу в листопаді 2023 р. на Fespa Eurasia. Він працює із матеріалами завш. до 3,3 м, а макс. швидкість друку - 270 м²/год. Фарбовість у макс. конфігурації - CMYK, Light cyan, Light magenta, White та Varnish.

На виставковому екземплярі було встановлено 24 друкувальні голівки Ricoh Gen6 з краплею об’ємом від 5 пл. Серед особливостей цієї моделі - сегментна світлодіодна УФ-сушарка, поділена на 20 секцій. Кожна з них управляється індивідуально, що дає змогу оператору активувати потрібні секції, змінюючи їхню потужність у діапазоні від 0 до 100%.

За рахунок цього принтер може друкувати роботи з ефектом глянсового лаку за наявності цієї опції, а також ефективніше управляти полімеризацією чорнила, знижувати ефекти так званого оптичного бендингу.

За словами представників компанії, які були на стенді, щомісяця Liyu International продає у всьому світі 85-90 машин. Найближча мета – випустити 1200 одиниць обладнання впродовж року.

Mimaki Europe представив на FESPA Global Print Expo 2024 найновіші технології УФ-друку, вкл. абсолютно нові продукти. Як офіційний партнер FESPA Mimaki представила деякі з найдосконаліших, енергоефективних УФ-рішень на своєму стенді і у власному Experience Center, лише за 10 хв. від виставкового центру. Під час щоденних екскурсій Mimaki Experience Center відвідувачі мали можливість глибше ознайомитися із обширним портфоліо Mimaki, що охоплює рішення для поліграфії, друку на текстилі та технології 3D-друку.

Одна зі складових бачення Mimaki майбутнього на виставці знайшла відображення у демонстрації інноваційної системи промислового текстильного друку, яка була запущена в «Куточку сталого розвитку» компанії.

                                                 

Малюнок 34. Mimaki TRAPIS

Переваги Mimaki TRAPIS

Проста система текстильного друку, яка потребує лише друку та перенесення, тому нею може легко управляти оператор без спеціальних навичок чи знань.

Можна встановлювати в невеликому просторі, навіть в місцях продажу тканин (магазин, дизайнерські бюро тощо).

В рамках процесу утворюється майже нульова кількість стічних вод. І навіть враховуючи стічні води, що утворюються в процесі виробництва паперу для перенесення, кількість стічних вод скорочуються приблизно на 90% порівняно зі звичайними цифровими системами фарбування.

Друк на різних текстильних матеріалах одним типом чорнила.

Друк на трансферному папері усуває потребу в складному обслуговуванні конвеєрної стрічки тканини, як у випадку зі звичайним цифровим друком на текстилі.

Кольори такі ж гарні, як і при традиційному фарбуванні текстилю, а світлостійкість тканин відповідає стандартному рівню. Чорнила мають сертифікат ZDHC MRSL Lv.3*2. Безпека працівників і споживачів, екологічно чиста продукція.

Йдеться про комерційний випуск системи текстильного пігментного трансферного друку TRAPIS (мал. 34). Після попереднього перегляду технології на ITMA 2023, пізніше цього року буде доступна комерційна версія, яка є екологічно чистим та простим в експлуатації рішенням для друку на текстилі, заощаджуючи майже 90% стічних вод порівняно з традиційними методами.

TRAPIS забезпечує простий двоетапний процес: обраний малюнок друкується на струменевому принтері спеціальними чорнилами на сублімаційному папері, а потім переноситься на поверхню за допомогою каландра.

На відміну від традиційних аналогових і цифрових методів друку фарбою, TRAPIS майже не утворює стічних вод, лише ту, яка утворюється під час автоматичного обслуговування принтера. Оскільки не потрібні попередня обробка або прання тканини, це економить близько 14,5 л води на м² порівняно з цифровим друком барвником. Крім того, це усуває потребу в очисних пристроях для стічних вод, які можуть бути надто дорогими або їхнє відведення може бути ускладненим.

Завдяки компактному розміру систему TRAPIS можна встановити в обмеженому просторі. TRAPIS також пропонує постачальникам послуг друку просту у використанні опцію друку на текстилі. Оскільки процес включає лише друк і перенесення, то не потребує спеціальних навичок для роботи порівняно зі складнішою семи- або восьмикроковою системою для цифрового або аналогового традиційного друку.

Відсутність тканинного конвеєра в системі ще більше мінімізує потребу в інтенсивному технічному обслуговуванні. TRAPIS може друкувати на широкому спектрі матеріалів, вкл. натуральні (бавовна та шовк), а також змішані тканини, лише одним типом чорнил. Завдяки цьому процес може бути гнучким і адаптуватися до попиту замовника, навіть при малих накладах із кількох матеріалів. Чорнила, що використовуються, пройшли сертифікацію ZDHC MRSL Lv.3*2 і схвалені bluesign®, що гарантує, що вони безпечні як для працівників, так і для споживачів, а також є екологічно чистим продуктом.

Як і в існуючому портфоліо текстильних рішень Mimaki, принти, створені за допомогою TRAPIS, зберігають еластичність і стійкість кольору, не впливаючи на повітропроникність і водопоглинання, важливі для таких галузей, як домашній текстиль, спортивний одяг і мода.

                                                           

Ар’єн Евертсе, генеральний менеджер із продажу Mimaki Europe:

«Після позитивного досвіду, який ми отримали під час першої демонстрації технології торік, ми раді оголосити про комерційний випуск рішення TRAPIS на FESPA. Усвідомлюючи зміну стандартів сталого розвитку та вимог клієнтів, ми створили TRAPIS як інноваційну та бездоганну систему для постачальників послуг друку, які прагнуть створювати високоякісні та яскраві текстильні додатки, зводячи до мінімуму витрати, час і вплив на довкілля».

                                           

Малюнок 35. Mimaki JFX600-2531

Таблиця 28. Технічні характеристики Mimaki JFX600-2531

Параметр

Значення

Технологія

П’єзоструменева, крапля-на-вимогу

Друкувальні голівки

16 (4x4 рядки в шаховому порядку)

Роздільна здатність друку

600, 1200 dpi

Чорнила

УФ, LUS-120 (C, M, Y, K, Lc, Lm, W, Cl);

LUS-150 (C, M, Y, K, Lc, Lm, W), LUS-211 (C, M, Y, K, W, Cl);

LH-100 (C, M, Y, K, Lc, Lm, W, Cl), грутовка ПР-200

Циркуляція білого

За допомогою технології Mimaki Circulation Technology (MCT)

Розміри носія

2500×3100 мм

Макс. висота матеріалів

60 мм

Вага матеріалів

До 50 кг/м²

Габарити, вага

5400×4850×1700 мм, 1600 кг

Крім того, Mimaki Europe представила на виставці нове комплексне рішення для широкоформатного УФ-друку та різання. Воно включає планшетний УФ-принтер JFX600-2531 та ріжучий плотер CFX-2531.

JFX600-2531 (мал. 35, табл. 28) — збільшена версія попередньої моделі JFX600-2513. Макс. ширина матеріалу в них однакова і дорівнює 2,5 м, а ось довжина збільшена з 1,3 до 3,1 м, що відкриває широкі можливості для застосування в архітектурних компаніях, які потребують друку на склі та фанері, що мають стандартну довжину 3 м. Макс. товщина носія — 60 мм.

Крім CMYK доступні «лайти», а також білила та лак. На вибір пропонується три типи УФ-чорнил: стійкі до подряпин LH-100, LUS-120, що тягнуться, і сумісні з широким спектром матеріалів LUS-211, LH-100. Є функція 2,5D-друку, що дає змогу створювати текстури.

Макс. роздільна здатність — 600х1200 dpi. Швидкість друку – до 90 м²/год (CMYK, 600x600 dpi, 4 прогони). Однією з найцікавіших особливостей є функція Toggle Print Function. Вона дає змогу розділити робочу зону на дві частини та починати друк із будь-якої з них. Це дає змогу оператору зручно готувати нове завдання на одній частині столу, тоді як на іншій йде друк.

Малюнок 36. Mimaki CFX-2531

Таблиця 29. Технічні характеристики Mimaki CFX-2531

Параметр

Значення

Робочий діапазон

3190x2540 мм

Розмір матеріалу

3780x2570 мм

Габарити, вага

4050x2150x1500 мм, 440 кг

 

Що ж до нового плотера CFX-2531 (мал. 36, табл. 29), то це одна з трьох моделей нової серії CFX, яка прийшла на зміну серії CF3. Макс. ширина матеріалу, з якими можуть працювати нові плотери, дорівнює 2540 мм, а довжина залежить від моделі: 1300 мм для CFX 2513; 3190 мм для CFX 2531 або 5080 мм для CFX 2550.

                                             

Малюнок 37. Mimaki Kebab HS

 

Ще одна новинка компанії на FESPA Kebab HS (мал. 37), що забезпечує прямий друк на 360° на циліндричних об’єктах, який тепер поширюється як на похилі, так і на конічні форми, зокрема, склянки та чашки. Ця версія, названа «HS» через високу швидкість, утричі швидша за попередню Kebab MkII, що робить її ідеальним ефективним і високоякісним рішенням для обробки середніх накладів.

Kebab HS є останнім додатком до серії систем Mimaki Kebab для планшетних УФ-принтерів серії UJF. У регіоні EMEA вже встановлено понад 1600 пристроїв Kebab, і в середньому 1 з 5 користувачів UJF вирішив додати цю систему до свого робочого процесу.

Kebab HS виводить продуктивність на новий рівень. Він утричі швидший, ніж Kebab MkII, значно підвищує ефективність виробництва, а друк кожного виробу займає ≈10 хв., що ідеально підходить для користувачів, які обробляють замовлення середнього обсягу за допомогою одного принтера.

Kebab HS можна швидко встановити (потребує лише прикріплення головного блоку до принтера серії UJF). Поточні Kebab MkII і Kebab MkII L залишаться доступними та рекомендовані клієнтам, які друкують на матеріалах малого діаметру (50 мм або менше) і на матеріалах довше 280 мм.

                                                         

Малюнок 38. Mimaki UJV100-160 Plus

Таблиця 30. Технічні характеристики Mimaki UJV100-160 Plus

Параметр

Значення

Робоча ширина

1620 мм

Чорнила

CMYK + W + Cl, LUS-210

Швидкість друку

До 23 м²/год.

Роздільна здатність

1200х1200 dpi

Особливості

СБПЧ, циркуляція білого, розмотувальний/змотувальний пристрій, ПЗ RasterLink7

 

Енергоефективна лінійка УФ-технології Mimaki на FESPA була представлена нещодавно випущеними UJV100-160 Plus (мал. 38, табл. 30) та UCJV330-160. UJV100-160 Plus має надзвичайно низьке енергоспоживання, а також додаткові функції для підвищення прибутковості клієнтів. Інтегрований принтер/різак UCJV330-160 є новим доповненням до портфоліо продуктів Mimaki серії 330, що пропонує високошвидкісний і високоякісний друк для різних застосувань.

                                                         

Малюнок 39. Mimaki TxF300-75

Таблиця 31. Технічні характеристики Mimaki TxF300-75

Параметр

Значення

Технологія друку

П’єзоструменева, крапля на вимогу

Роздільна здатність

720 dpi, 1440 dpi

Чорнила

Трансферні пігментні PHT50 (C, M, Y, K, W)

600 мл (500 мл для білого)

Макс. ширина друку

800 мм

Макс. товщина матеріалу

1 мм

Габарити, вага

1965x700x1,392 мм, 126 кг

Після нещодавнього виходу Mimaki на ринок DTF, останнє рішення компанії, TxF300-75 (мал. 39, табл. 31), вперше демонструвалося на виставці в регіоні EMEA. Обидва принтери Mimaki (ще TxF150-75) для технології DTF задовольняють різноманітні вимоги до друку з високою якістю в поєднанні з високою продуктивністю.

                                               

Данна Дріон, генеральний менеджер з маркетингу Mimaki в регіоні EMEA:

«Цей визначний ювілей для Mimaki Europe є ідеальною нагодою відсвяткувати успіх, дивитися в майбутнє та визначити, як ми, як команда та бізнес, можемо зробити свій внесок у створення більш стійкого світу у наступні 20 років. Використовуючи нашу здатність до інновацій, ми намагатимемося застосувати їх до технологій та ініціатив, які сприятимуть досягненню цієї довгострокової мети. FESPA — чудова можливість повністю зануритися у всеосяжне портфоліо продуктів Mimaki як на виставці, так і в Experience Center Mimaki».

Procolored на FESPA 2024 представив широкий спектр інноваційних рішень для друку: різноманітний вибір принтерів Direct-to-Film (DTF) та UV-DTF, вкл. вдосконалений A3+ DTF Pro, надійний A3 DTF L1800, нещодавно випущений DTF L805 Roller Version, компактний A3 UV DTF mini, інноваційний новий УФ-принтер ф. A4 та універсальний ручний термопрес Procolored.

Ці продукти демонструють зосередженість Procolored на забезпеченні ефективних, високоякісних рішень для друку, які є зручними для користувача та відповідають широкому спектру потреб друку та вподобань користувачів. Серед представлених продуктів принтер DTF-PRO A3 DTF (Panda) – (мал. 40, табл. 32) особливо заслуговує на увагу завдяки своїм найсучаснішим функціям та інтеграції ексклюзивної технології Procolored.

                                                                       

Малюнок 40. Procolored DTF-PRO A3 DTF

Таблиця 32. Технічні характеристики Procolored DTF-PRO A3 DTF

Параметр

Значення

Друкувальна голівка

XP600х2

Ширина друку

330 мм

Швидкість друку

1,85 м²/год. (8 прогонів)

Висота друку

2 мм

Витрата чорнил

20-25 мл/1 м²

Кольорова схема

CMYKCM + WWWWWW

Габарити, вага

750х450х360 мм, 45 кг

Ключовою особливістю цього принтера є система Procolored Siphon Circulation®, запатентована інновація, яка значно покращує нанесення білого чорнила. Ця система виходить за рамки традиційного механічного перемішування чорнила, зводячи до мінімуму потребу в частому обслуговуванні та значно подовжуючи термін служби принтера.

Технологія сифона забезпечує постійну та стабільну подачу чорнила, що полегшує масштабні друкарські проєкти та робить досяжним безперервний друк до 32,25 м² на одному рулоні плівки реальною можливістю.

Roland DG представила на FESPA три нові продукти.

По-перше, VersaOBJECT MO-240 — планшетний УФ-принтер (мал. 41, табл. 33), який може друкувати на матеріалах завш. до 640 мм, завд. 488 мм і завт. 204 мм з макс. роздільну здатність друку 1200 dpi

                                                                       

Малюнок 41. Roland VersaOBJECT MO-240

Таблиця 33. Технічні характеристики Roland VersaOBJECT MO-240

Параметр

Значення

Спосіб друку

П’єзоелектричний струменевий друк

Розмір об’єктів

640х488х204 мм

Вага об’єктів

8 кг

Ширина/довжина друку

610×458 мм

Чорнила

ECO-UV (EUV5P), пакет 750 мл.

Вісім кольорів (блакитний, пурпуровий, жовтий, чорний, лак, білий, помаранчевий та червоний).

Сім кольорів (блакитний, пурпуровий, жовтий, чорний, білий, помаранчевий та червоний), праймер.

Сім кольорів (блакитний, пурпуровий, жовтий, чорний, лак, білий та червоний), праймер.

Сім кольорів (блакитний, пурпуровий, жовтий, чорний, білий x 2, помаранчевий та червоний), праймер.

Шість кольорів (блакитний, пурпуровий, жовтий, чорний, лак і білий x 2), праймер.

Шість кольорів (блакитний, пурпуровий, жовтий, чорний, лак x 2 та білий x 2)

Роздільна здатність

1200 dpi

Габарити, вага

1601×1267×760 мм, 211 кг 

 

Малюнок 42. Roland VersaSTUDIO BD-8

Таблиця 34. Технічні характеристики Roland VersaSTUDIO BD-8

Параметр

Значення

Спосіб друку

П’єзоелектричний струменевий друк

Розмір об’єктів

240х178х102 см

Вага об’єктів

До 3 кг

Макс. ширина/довж. друку

210×148 мм

Чорнила

ECO-UV (EUV5), картридж 220 мл.

П’ять кольорів (голубий, пурпуровий, жовтий, чорний, білий), праймер

Роздільна здатність

1440 dpi

Габарити, вага

768×586×580 мм, 61 кг

Також новинкою від Roland DG цього року був VersaSTUDIO BD-8 (мал. 42, табл. 34), перший настільний планшетний УФ-принтер виробника у серії VersaSTUDIO.

                           

Малюнок 43. Roland VersaSTUDIO BY-20

Таблиця 35. Технічні характеристики Roland VersaSTUDIO BY-20

Параметр

Значення

Спосіб друку

П’єзоелектричний струменевий друк

Ширина матеріалів

150-515 мм

Товщина матеріалів

1 мм з підложкою для друку; 0,4 мм з підложкою та 0,22 без – для різання

Чорнила

Блакитне, пурпурове, жовте, чорне, біле

Роздільна здатність

1440 dpi

Швидкість різання

10-150 мм/с

Габарити, вага

1069х617×622 мм, 62 кг

 

Крім того, Roland DG демонструвала нову VersaSTUDIO BY-20 (мал. 43, табл. 35), настільну систему Direct-to-Film (DTF).

                                                       

Малюнок 44. Стенд TexTek на виставці FESPA 2024

 

Компанія TexTek продемонструвала на виставці FESPA 2024 свої нові рішення в галузі DTF та UV DTF технологій (мал. 44). Абсолютно новою розробкою став настільний ультрафіолетовий (UV DTF) принтер TexTek UV3040 c робочою областю друку 30х40 см. Також на виставці були представлені рулонні UV DTF та DTF-принтери з оновленим дизайном.

                                       

Малюнок 45. Ricoh Pro D1600 Direct-to-Film

 

Ricoh на FESPA Global Print Expo 2024 продемонструвала Pro D1600 Direct-to-Film (мал. 45) — новий комплекс для DTF-друку, для декорування предметів одягу у промислових обсягах. Виробник стверджує, що це перше на ринку рішення у своєму класі. Він вважає, що їм зацікавляться друкарні трафаретного друку, а також інші середні та великі компанії, що наносять зображення на текстиль. Комплекс складається з широкоформатного струменевого принтера завш. 1,6 м та окремого пристрою, в якому об’єднані шейкер та сушіння. Макс. швидкість роботи – 20 м²/год.

Принтер оснащений трьома друкувальними голівками і використовує спеціальні чорнила Pro DTF Ink. Для роботи із комплексом Ricoh рекомендує «оптимізовані» плівки європейських виробників.

PrintingSPGPrints на FESPA продемонструвала переваги комплексних рішень для виготовлення спортивного одягу та купальників на основі сублімаційного друку. Йдеться про цифровий сублімаційний принтер Rose (мал. 46, табл. 36) та широкий асортимент чорнил.

                                                 

Малюнок 46. SPGPrints Rose

Таблиця 36. Технічні характеристики SPGPrints Rose

Параметр

Значення

Метод друку

Сублімація, з рулону на рулон

Кількість друкувальних голівок

8

Мін. щільність матеріалів

25 г/м²

Ширина друку

1860 мм

Роздільна здатність

До 1200 dpi

Швидкість друку

До 720 м²/год.

Чорнила

SPGPrints MORPHO-F

Завдяки надійній конструкції та конкурентній вартості володіння Rose допомагає клієнтам досягти ефективного виробництва. До переваг принтера належать швидкість у 420 м²/год. в режимі двох проходів, роздільна здатність 300×1200 dpi, яскраві кольори, градієнти та можливість відтворення дрібних деталей, що відповідає потребам у швидкому виконанні робіт і високій якості.

Rose також забезпечує екологічно чисте виробництво, яке відповідає зростаючим запитам сталого розвитку в усіх каналах постачання.

Удосконалення поліестерових тканин зробили чорнильні рішення SPGPrints (сублімайні, реактивні, кислотні, пігментні) більш придатними для модного одягу та привернули увагу модних брендів. Сублімаційні чорнила SPGPrints можуть допомогти текстильним друкарням покращити якість друку відповідно до зростаючого попиту. Поєднання інтенсивності кольору, плавної роботи, швидшого часу виконання та переваг для довкілля — пріоритети модних брендів і текстильних друкарень.

Сублімаційні чорнила SPGPrints на водній основі розроблені для підтримки струменевого трансферного друку на поліефірних тканинах, зокрема переробленому поліестері. Також підійдуть змішані тканини, що містять мінімум 80% поліефірних волокон. Компанія пропонує висококонцентровані чорнила, які водночас зберігають чудову плинність. Вони використовуються для виготовлення спортивного, модного одягу та домашнього текстиля.

swissQprint на FESPA Global Print Expo 2024 представила планшетні та рулонні УФ-світлодіодні моделі друку.

                                             

Малюнок 47. swissQprint Kudu

Таблиця 37. Технічні характеристики swissQprint Kudu

Параметр

Значення

Робоча область

3240×2030 мм

Макс. швидкість

304 м²/год.

Макс. якість друку

1350 dpi

Кольоровість

CMYK + 6 кольорів (CMYKLMLC, білий, лак, неоново-рожевий, неоново-зелений)

 

В центрі експозиції був планшетний принтер Kudu (мал. 47, табл. 37): зі швидкістю друку 304 м²/год. і вражаючою якістю друку модель відповідає промисловим вимогам виробників друку та пропонується у макс. конфігурації з десятьма кольоровими каналами. Kudu підходить для широкого спектру застосувань завдяки опції «з рулону на рулон» для матеріалів шириною до 3,2 м і лише за два роки після запуску досяг вражаючих успіхів на ринку.

                                                 

Малюнок 48. swissQprint Karibu

Таблиця 38. Технічні характеристики swissQprint Karibu

Параметр

Значення

Продуктивність

212 м²/год. (топ-швидкість), 110 м²/год. (продуктивний режим), 75 м²/год. (режим якості), 17 м²/год. (художній режим)

Ширина друку

3400 мм

Товщина матеріалів

До 3 мм

Ширина рулонів

3400 мм/2х1626 мм

Кольори

До 9 (Light cyan, light magenta, light black,

білий, лак, помаранчевий, неоновий жовтий, неоновий пінк, CMYKcmk), помаранчевий у 5 л контейнерах/білий, лак у 5 або 1 л контеййнерах/неонові, праймер – у 1 л контейнерах

Друкувальних голівок

До 18, 1 чи 2 друкувальні голівки на канал

Роздільна здатність

До 2540 dpi

Габарити, вага

1,36×6,36×1,65 м, 2100 кг

Karibu (мал. 48, табл. 38) від swissQprint для рулонного друку також був в центрі уваги відвідувачів FESPA. Забезпечуючи значні переваги постачальникам послуг друку завдяки операційній ефективності та різноманітності застосувань, модель може друкувати білим тонером і лаком. Не обмежуючись такими додатками, як рельєфний, лаковий і неоновий друк, Karibu також оснащений інтелектуальними функціями, які підвищують продуктивність (запатентований вакуумний перемикач типу матеріалів та вбудований набір для друку на сітці). Як і планшетні моделі swissQprint, Karibu оснащено запатентованою функцією Type Switch Vacuum для простого й енергозберігаючого управлінням вакуумом.

Друк неоновими кольорами дуже популярний на ринку, і на FESPA компанія навіть створила виставкову зону неонових програм.

Також swissQprint продемонструвала Nyala 4, гібридний принтер із опцією «рулон-на-рулон». Принтер має макс. робочу швидкість 206 м²/год. і підтримує п’ять кольорів на додаток до CMYK, дозволяючи користувачам розглядати такі варіанти, як білий лак і неонові ефекти. Як і Kudu, Nyala 4 має макс. роздільну здатність друку 1350 dpi. Саме ця модель є лідером продажів серед струменевих УФ-принтерів у Європі уже понад шість років завдяки поєднанню преміальної якості друку, багатофункціональності та ефективності.

                                                               

Малюнок 49. Vanguard VKR3200-HS

 

Новий вигляд, розширене зручне ПЗ та перша публічна демонстрація рулонного принтера VKR3200-HS у новому дизайні були основними моментами присутності Vanguard Europe на FESPA Global в Амстердамі. Vanguard Europe брала участь у виставці разом з регіональним стратегічним партнером Pixia BV, а їх доповнював дівізіон Durst Software & Solutions.

Модель оснащена 10,8 см друкувальною голівкою Kyocera KJ4A, яка підтримує два кольори одночасно. VKR3200-HS друкує краплями 4, 8 і 12 пк, що забезпечує щільне розміщення точок для «яскравого друку» на підкладках завт. до 2,5 см. VKR3200-HS також стандартно постачається зі світлодіодними полімеризаційними лампами з водяним охолодженням, можливістю друку на двох рулонах і колектором для сітчастих банерів, віконної плівки та інших пористих матеріалів.

Vanguard VKR3200-HS забезпечує високу якість банерів, настінних покриттів та інших гнучких матеріалів з макс. швидкістю 280 м²/год. Принтер здатний обробляти один рулон завш. 3,2 м або будь-яку конфігурацію з двома рулонами завш. до 1,6 м. Під час заходу використовувалися екологічно чисті матеріали, такі як перероблені дошки SignAgain і банер Kavalan без ПВХ з підсвічуванням.

Як і всі машини Vanguard Europe, VKR3200-HS розроблено в США та зібрано в європейській штаб-квартирі поруч зі штаб-квартирою Durst Group у Бріксені (Італія). Новий промисловий дизайн містить ПЗ з новим графічним інтерфейсом користувача, який дає змогу безперебійно обробляти замовлення незалежно для кожного з двох рулонів на машині.

Також на стенді Pixia.nl була дочірня модель VK3220T-HS, ще одне рішення Vanguard шириною 3,2 м. Особливості включають технологію світлодіодного затвердіння, іонізаційні смуги для усунення статичної електрики, вакуумні зони, розмір краплі 3,5 пк та підтримку CMYK, білих і лакових чорнил. Опція оновлення до 15 голів/трьох рядів дає змогу розширити можливості власників принтерів.

                                                     

Фабіан Сотцас, керуючий директор Vanguard Europe:

«Неймовірно раді бути на FESPA Global. Ми досягли значного прогресу за короткий проміжок часу. Лише за тиждень після підтвердження партнерства з Grup Transilvae у Румунії, ми готуємося поділитися новинами про нового партнера у Франції впродовж наступних кількох тижнів, доводячи, наскільки швидко та ефективно ми прагнемо розвивати наші операції. Наша місія полягає в тому, щоб продовжувати повторювати успіх нашої материнської компанії, яка встановила понад тисячу систем друку LFP по всій Америці».

Постпрес

AXYZ на FESPA Global Expo 2024 представила наживо AXYZ Trident 4010. Ця передова фрезерна машина революціонізує індустрію виготовлення вивісок завдяки інноваційній гібридній системі «фрезер-ніж».

                                                           

Малюнок 50. AXYZ Trident 4010

 

В основі AXYZ Trident 4010 (мал. 50), здатного обробляти різні матеріали (алюміній, акрил, піна та дерево), передова технологія та можливості точного різання.

Інше рішення компанії – WardJet — це система гідроабразивного різання, які використовуються в багатьох галузях промисловості для точного різання матеріалів. Компанія має низку моделей, розроблених для різних застосувань, і кожна з унікальним набором технічних характеристик і можливостей. Однією з ключових переваг систем гідроабразивного різання WardJet є їхня здатність до точного різання. Гідроабразивна машина високого тиску може з неймовірною точністю різати широкий спектр матеріалів, вкл. метали, композити та пластик. Системи також відомі високою швидкістю різання, що робить їх ідеальними для виробничих середовищ.

                                           

Малюнок 51. Digitran DuoVolt

 

Німецька Digitran представила на Fespa Global Print Expo новий електричний прес DuoVolt (мал. 51). Машина, яка вже є комерційно доступною, має дві робочі поверхні, що означає, що сушіння та підготовка можуть відбуватися одночасно — це значно підвищує продуктивність порівняно з одним пресом.

Завдяки рівномірно нагрітій поверхні та збалансованому контактному тиску можна використовувати всю поверхню. Крім того, нижній бік нагрівальної поверхні має антипригарне покриття. В автоматичному режимі можна встановити три окремі таймінги для попередньої теплової обробки, пресування та фіксації, а також швидкість для каретки. У цьому режимі машина виконує всі послідовності рухів відповідно до цих значень.

Підконструкція під опорними плитами залишає простір для футболок, сорочок поло та інших текстильних виробів, які можна легко затягнути. Завдяки великому вибору базових валиків можна друкувати різні текстильні матеріали та розміри зображень, від номерів на спині до емблем на шиї. А з макс. температурою 230° C термопрес можна використовувати як для перенесення, так і для сублімації.

                                                           

Малюнок 52. Fusion Galvo G100

 

Epilog Laser на FESPA Global Print Expo 2024 представив революційну машину для лазерного гравірування Fusion Galvo G100 (мал. 52). Також компанія представила на виставці широку лінійку планшетних лазерних гравірувальних і різальних верстатів. У Fusion Galvo G100 втілена новаторська технологія лазерного маркування, з неймовірною швидкістю та точністю на різних типах металів. Оснащений лінзами F163 і F254 Fusion Galvo G100 дає змогу операторам лазера легко переходити між областями гравірування 101,6x101,6 мм та 152,4x152,4 мм), пропонуючи неперевершену універсальність і ефективність.

                                                                   

Малюнок 53. Flexa Easy Plus

 

Італійський фахівець із постобробки накладів цифрового друку Flexa показав на FESPA 2024 два нових продукти.

Першим із них є Easy Plus (мал. 53), новий гарячий ламінатор із вбудованим підключенням до Wi-Fi та локальної мережі, за допомогою якого відвідувачі можуть переглядати живі демонстрації протягом усього заходу.

Також новинкою від Flexa є Miura Plus, автоматичний різак XY для гнучких матеріалів і шпалер.

                                                                           

Малюнок 54. Термопрес Insta1020

 

Insta Graphic Systems на FESPA Global Print Expo представила термопрес Insta1020 (мал. 54) від Insta Graphic Systems, з передовою технологією та елегантним дизайном для ефективного та точного друку на одязі.

Insta Graphic Systems має широку пропозицію термопресів: ручні, автоматичні, спеціальні, а також великоформатні та малоформатні термопреси. Ці машини застосовуються в різних сферах — від сублімації до DTF, а також для спеціальних завдань. Insta Graphic Systems також пропонує клієнтам докладні посібники з усунення несправностей обладнання, посібники та специфікації, таблиці порівняння передачі даних, навчальні відео та інформаційні блоги. Крім того, компанія підтримує спеціалізовані власні відділи ремонту термопресів і науково-дослідні відділи, підкреслюючи гарантію виняткового обслуговування.

                                                                           

Малюнок 55. Стенд Mefu на FESPA 2024

 

Mefu – один із світових лідерів з виробництва широкоформатних рулонних та планшетних ламінаторів для індустрії реклами, представив на FESPA 2024 свої новинки в галузі промислового обладнання (мал. 55). Також на стенді компанії були і популярні бюджетні моделі, такі як MF1700 Plus і MF1700-B5 Pro.

Summa брала участь у Fespa Global Print Expo разом Valiani, який є частиною групи Summa з червня 2022 року. Експозиція Summa була зосереджена на автоматизації робочого процесу.

Зокрема, компанія демонструвала два автоматизованих робочих процеси. Були представлені пристрої подачі для лазерного та планшетного різака. Автоматична подача текстилю відбувалася за допомогою Caron Cradle (мал. 56), нового пристрою подачі для лазерного різака L1810, який спрощує завантаження та перемикання носіїв, а також зменшує кількість відходів.

                                                                   

Малюнок 56. Лазерний різак L1810 з механізмом подачі Caron Cradle

 

Лазерні різаки (з механізмами подачі Caron) чудово підходять для різання м’яких вивісок, спортивного одягу, технічного текстилю та інтер’єру. Цей пристрій подачі без натягу ідеально підходить для автоматизованого текстильного процесу.

Також Summa демонструвала нове ПЗ GoData для серії лазерних різаків. GoData відображає всі конкретні дані різака та завдань різання. В його основі принцип відкритого API для інтеграції з інтерфейсами клієнтів.

Також Summa продемонструвала:

  • різак S Class 3 TC160 для вінілів (випущений у вересні 2023 р.), який демонструє швидку та ретельну технологію тангенціального різання ножем;
  • різак D160 для надійного різання самоклейних матеріалів, ідеальний для початківців-виробників вивісок;
  • планшетний різак F1612 із новим механізмом подачі та F1612 із подовжувачем конвеєра, що демонструє повний спектр можливостей планшетного різання;
  • Valiani Integra 160 для фрезерування, різання та бігування в одному рішенні.

Один із фрезерів Summa — F1612 на FESPA було підключено до нового альтернативного живильника для європейського ринку. Цей недорогий пристрій живлення має місткість штабеля 450 мм і вагу штабеля до 500 кг. Планшет з фідером чудово підходить для обробки картону, друкованих аркушів та інших графічних матеріалів. Цей кобот ефективно збирав та сортував нарізані фрагменти.

Zünd на FESPA Global Print Expo 2024 продемонстрував, як потужна технологія цифрового різання в поєднанні з інтелектуальним ПЗ і низкою додаткових рішень для автоматизованої обробки матеріалів може зробити цифрове різання ефективним і рентабельним.

Використовуючи рішення для різання Zünd, постачальники послуг друку будь-якого розміру можуть максимізувати час роботи, одночасно знижуючи витрати на виробництво. Це, у свою чергу, підвищує загальну рентабельність їхніх операцій різання та обробки. Лінійка продуктів Zünd є високомодульною, що дає змогу швидко та легко додавати додаткові інструменти та опції обробки матеріалів за зміни вимог. Можливість конфігурувати фрезери Zünd відповідно до конкретних вимог робить їх безпечною та економічно ефективною інвестицією у майбутнє.

Коли йдеться про підвищення економічної ефективності за допомогою інноваційних рішень, нове розширення для завантаження плит Zünd Undercam є яскравим прикладом. Undercam забезпечує напівавтоматичну подачу дощок, ідентифікацію та реєстрацію завдань під час виробничого процесу. Ефективність і гнучкість роботи різака заощаджує як час, так і кошти.

Система складається з розширення ножа зі скляною пластиною та Undercam для реєстрації завдань знизу. Це значно підвищує продуктивність навіть при застосуванні, яке передбачає різання та згинання на зворотному (верхньому) боці матеріалу.

Zünd також представив рішення для автоматизації робочого процесу для будь-яких вимог і застосувань. Одним із прикладів є PrimeCenter: це ПЗ забезпечує просту та автоматизовану підготовку файлів. Вкладені макети для друку та вирізання, готові до використання, можна створити лише кількома клацаннями миші.

Інший приклад — Zünd Connect, просте рішення для моніторингу та аналізу виробництва, відіграє ключову роль у визначенні потенційних областей для оптимізації виробничого процесу. Розраховуючи загальну ефективність різального устаткування Zünd, ПЗ для моніторингу та аналізу допомагає підвищити ефективність виробництва та надає важливі показники для сталої оптимізації виробництва.

Zünd також представив різні рішення для часткової та повністю автоматизованої обробки матеріалів. Спільним для них є здатність працювати без втручання людини та забезпечувати послідовне безперебійне виробництво.

                                                           

Малюнок 57. Robot PortaTable 130

 

Відвідувачі стенду Zünd мали змогу побачити, як використовувати повністю оновлений Zünd Cut Center — ZCC для управління роботами та автоматичного збирання та сортування готових деталей. Zünd демонстрував цей процес за допомогою Robot PortaTable 130 (мал. 57) від партнера Zünd Robotfactory. Це рішення складається з мобільного розвантажувального столу, оснащеного роботизованою рукою, яку можна гнучко налаштовувати та переміщувати з одного фрезера Zünd до іншого.

Опція візуалізації з оптичним маркуванням деталей і використанням друкованих QR-кодів пропонує більше способів полегшити виробничий процес і зробити його ефективнішим. Використання метаданих забезпечує наскрізне відстеження завдань і гарантує безперебійну та ефективну логістику.

                                                        

Малюнок 58. Стенд HF Hieco Import and Export Co на FESPA 2024

 

HF Hieco Import and Export Co – виробник популярних ріжучих плотерів Vulcan, демонстрував на виставці FESPA 2024, на стенді (мал. 58) свого європейського представника, найпопулярніші моделі Vulcan SC-350 та FC700VC.

Матеріали

                                               

Малюнок 59. Aerpanel Aerfly

 

Виробник легких панелей Aerpanel представив на Fespa Global Print Expo мономатеріальну панель Aerfly (мал. 59), яка на 100% придатна для переробки та не містить ПВХ. Aerfly, як для внутрішнього, так і зовнішнього застосування, має оптимальне поєднання легкості та жорсткості, що робить їх придатним для рекламних щитів, вивісок, POP-дисплеїв та написів.

Можливість прямого друку гарантує високий візуальний ефект, особливо для завдань цифрового друку, а також Aerfly підходить для лазерного або цифрового різання. Aerpanel зазначила, що панелі Aerfly у п’ять разів легші за ПВХ, що полегшує їхнє транспортування та встановлення.

Aerpanel також використала FESPA для презентації програми переробки. Легкі панелі Aerfly виготовляються з екструдованого полістиролу XPS, термопластичного матеріалу, який можна переробити. Вын повторно вводиться у виробничий цикл відповідно до точного процесу, що забезпечує відстеження та якість переробленого продукту. Завдяки партнерству з основними клієнтами Aerpanel переробляє обсяги матеріалів, еквівалентні виробленим.

Arlon Graphics на FESPA демонструвала набір інноваційних продуктів, спрямованих на розвиток бізнесу клієнтів і надихання на творчість: новий набір преміальних литих виробів без ПВХ. Це інноваційне рішення має змінити галузеві стандарти, пропонуючи неперевершену продуктивність, довговічність і екологічність. Ці нові продукти є першими доповненнями до нового асортименту продуктів Arlon без ПВХ.

                                                         

Малюнок 60. Arlon Premium Color Change

 

Йдееться про плівки Premium Color Change (PCC) – (мал. 60) із технологією FLITE®, вкл. представлення 10 нових кольорів PCC. Це розширення відображає прагнення Arlon пропонувати високоякісні матеріали, які найлегше застосовувати на ринку.

                                                                 

Малюнок 61. Berger Textiles представляв розширений асортимент текстилю EVO

 

Berger Textiles, постачальник текстилю для широкоформатного цифрового друку, інтер’єрного декору та одягу, на FESPA Global Print Expo 2024 представляв EVO, розширений асортимент текстилю, сертифікованого GRS, який охоплює всі програми Soft Signage (мал. 61).

Глобальний стандарт перероблених матеріалів (GRS) — це всесвітньо визнаний добровільний стандарт продукції для відстеження та перевірки вмісту та ланцюжка зберігання перероблених матеріалів у кінцевому продукті. GRS передбачає мінімальний відсоток переробленого вмісту 50% і додаткові соціальні та екологічні вимоги, пов’язані з обробкою та використанням хімікатів.

Асортимент EVO відповідає прагненню Berger Textiles до більш циклічного бізнесу. Йдеться про повний набір екологічно чистішого текстилю, виготовленого з використанням переробленої пряжі, сертифікованої GRS, без шкоди для продуктивності. Повний асортимент складається з таких товарів:

  • Lumina Evolution/Samba Evolution — для застосувань у рамах з підсвічуванням;
  • Mozaik Evolution — видатний чорний текстиль, ідеально підходить для виставок;
  • Revolution Evolution/Display Evolution — текстиль для дисплеїв для додатків з переднім освітленням;
  • Matisse Evolution — для художнього друку;
  • Aero Evolution/Wind Evolution — для прапорів;
  • Expandable Evolution — для застосувань, які потребують розтягування;
  • Fiber Evolution — нетканий банерний матеріал, придатний для рекламного використання на вулиці.

На додаток до асортименту Soft Signage, Berger Textiles також демонструвала на виставці функціональні архітектурні лінійки для дому та моди.

                                                 

Малюнок 62. Стенд Chemica на FESPA 2024

 

Французький виробник термоплівок Chemica демонструвала на FESPA 2024 (мал. 62) як свої вже популярні серії, так і новинки - бюджетні серії Winmark, Winmarkprint та світловідбивну плівку Reflex 497.

Плівки серії Winmark вже представлені на українському ринку, а Reflex 497 з’явиться в асортименті Media Print Ukraine найближчим часом. Плівки Winmark продемонстрували чудовий результат й мають дуже конкурентну ціну.

                                                     

Малюнок 63. Високоефективні чорнила Triangle® LY2, KH7 і T32

 

INX Europe представила три нові продукти преміум-класу (мал. 63) в сегменті чорнил, що отверджуються УФ-випромінюванням, і продемонструвала широкий спектр рішень на стенді № 1-D85 на Fespa Global Print Expo.

Стефано Рогора, менеджер з маркетингу INX Europe у регіоні EMEA, каже, що тріо високоефективних чорнил марки Triangle® LY2, KH7 і T32 розроблено для спеціальних промислових принтерів. Він вважає, що вони є бажаними доповненнями для клієнтів, які шукають конкурентні переваги.

Чорнила Triangle LY2 розроблені для використання на відкритому повітрі, оптимізовані для роботи при низьких температурах і створені для досягнення стандартів GRACoL із чудовою адгезією та гнучкістю на багатьох носіях для цифрового друку. Пристосовані для всіх принтерів Liyu® вони чудово підходять для струменевого друку з високою консистенцією, повторюваністю та стабільністю в системах із голівками Ricoh® Gen4, Gen5 та Gen6, Fujifilm® Dimatix Starfire, Konica Minolta 1024, Seiko 508GS та іншими моделями. Чорнила LY2 підходять для пристроїв зі світлодіодним та ртутним сушінням і доступні у восьми кольорах.

Triangle KH 7 забезпечують чудову продуктивність і універсальність високошвидкісного друку із рулону на рулон з вражаючою передачею кольорів, винятковою адгезією та неперевершеною надійністю.

Розроблені для пристроїв, оснащених друкувальними голівками Kyocera® KJ4A, вони використовуються в основному для гнучких матеріалів і показали добрі результати на ПВХ. Маючи найшвидше затвердіння в своєму класі, Triangle KH 7 доступні в п’яти кольорах.

Triangle T32 розроблені для принтерів, оснащених друкувальними голівками Epson® T3200 й створені для досягнення виняткових результатів із неперевершеною точністю та стабільністю.

Окрім представлених нових чорнил, відвідувачі стенду INX побачили інші рішення, які допоможуть їхньому бізнесу: від барвників і пігментних чорнил на водній основі для друку на необроблених тканинах до енергоефективності процесів друку та, зрештою, підвищення стійкості поліграфічної галузі.

                                                                                                 

Стефано Рогора, менеджер з маркетингу INX Europe у регіоні EMEA:

«Ми пишаємося тим, що пропонуємо повний асортимент УФ-, екосольвентних і водних чорнил. Це гарантує, що компанії мають доступ до ідеального рішення для своїх потреб у друці. Незалежно від того, чи йдеться про вивіски, паковання, текстиль чи щось інше, наше різноманітне портфоліо чорнил підходить майже для всіх можливих застосувань і щоразу забезпечує виняткові результати».

Kensun представив останні світлодіодні інновації на FESPA 2024. Компанія представляла на виставці світлодіодні дісплеї, мобільні HD LED-телевізори, світлодіодні вивіски, мобільні рекламні плакати, нескінченні дзеркальні світлодіодні дисплеї та відеостіни HD. Ці передові рышення призначені для різноманітних застосувань, від роздрібної торгівлі та реклами до розваг і не лише. Виставковий слоган Kensun влучно відображає суть прагнення розширювати межі візуальних технологій: «Ваше бачення, наші інновації».

                                                                         

Малюнок 64. Nazdar Ink Technologies на FESPA Global Print Expo 2024 демонструвала свій асортимент чорнил

 

Nazdar Ink Technologies на FESPA Global Print Expo 2024 демонструвала низку нових і існуючих цифрових струменевих, трафаретних і флексографічних чорнил, а також приклади інноваційного портфоліо спеціальних ефектів (мал. 64).

Nazdar демонстрував альтернативні чорнила для широкоформатного друку «plug and play», які дають змогу користувачам скоротити витрати без шкоди для якості.

Neschen Coating на FESPA 2024 представляв інноваційну технологію адгезиву. Інноваційна технологія easy dot® революціонізує застосування самоклейних носіїв, ефективно усуваючи бульбашки повітря. Це досягається за допомогою каналів, створених точковим клеєм, що дає змогу повітрю легко виходити. Захоплене повітря легко видаляється, забезпечуючи чудову адгезію.

Застосування easy dot® різноманітні: від короткострокових рекламних акцій на вікнах, стінах і підлозі до торговельних точок, заходів, виставок або громадського транспорту.

Річард Бачора, керівник відділу графіки компанії Neschen Coating наголосив: «Стійкість — в центрі нашої уваги. Ми пропонуємо альтернативи без ПВХ та представляємо екологічно чисті рішення, які відповідають найвищим стандартам якості».

                                                                   

Малюнок 65. Sappi представила на FESPA 2024 свій асортимент високоякісного паперу

 

Sappi представила на FESPA 2024 свій асортимент високоякісного паперу (мал. 65), зокрема, сублімаційний папір для цифрового трансферного друку, а також самоклейні етикетки та вкладиші для візуальної комунікації та етикеток. Також була представлена невелика колекція обраних зразків паковання. Сублімаційний папір Sappi вирізняється покращеним виділенням і щільністю чорнила, вищою швидкістю перенесення та меншим споживанням чорнил.

                                                           

Малюнок 66. Sun Chemical представила своє обширне портфоліо рішень для різноманітних застосувань на FESPA 2024

 

Sun Chemical на FESPA 2024 просувала серію екосольвентних струменевих чорнил Streamline для широкоформатних принтерів. Серія Streamline із низьким вмістом шкідливих речовин сертифікована GreenGuard Gold для використання у приміщенні.

2024 р. чорнила Streamline ESL 2 і Ultima були оновлені, щоб покращити сумісність із друкувальними голівками Epson i3200 і Brother, які використовуються з екосольвентними принтерами останнього покоління.

Sun Chemical рекламувала на FESPA технологію водних чорнил Streamline для друку на паперовій основі для ринків рекламних плакатів, гофрокартону, декору та настінних покриттів.

Водорозчинні чорнила Streamline доступні для друкувальних голівок Kyocera та Ricoh Gen 5, що забезпечує високу насиченість кольору, скорочення споживання чорнил та швидше висихання.

Зі зростанням популярності нових промислових 3,2 м струменевих екосольвентних принтерів компанія пропонує індивідуальні чорнильні рішення Streamline для підтримки друкарських машин із друкувальними голівками Konica Minolta, Spectra Starfire та Epson i3200. Останнім доповненням до асортименту є Streamline SGR – серія сольвентних чорнил для друкарських машин із голівками Ricoh Gen 5.

Sun Chemical демонструвала чорнила Xennia Jade для прямого друку на плівку (DTF). Асортимент включає CMYK і білі чорнила, а також смоляний порошок. Інші представлені продукти — сублімаційні чорнила ElvaJet Opal SB для друкувальних голівок Epson, а також гібридні сублімаційні чорнила ElvaJet Topaz SC для голівок Kyocera для використання для друку безпосередньо на тканині або у трансферному друці.

Крім того, Sun Chemical представила сублімаційні чорнила пігментні, реактивні та кислотні чорнила ElvaJet SR342 для друкувальних голівок для роботи з чорнилами високої в’язкісті.

Xennia Sapphire — це інноваційна лінійка пігментних чорнил для друкувальних голівок для роботи з чорнилами із середньою та високою в’язкістю, що забезпечують надійний процес друку завдяки простому сухому фіксуванню голівки з надзвичайно яскравими та стійкими відбитками на різноманітних підкладках.

Були представлені провідні реактивні чорнила Sun Chemical Xennia Amethyst Evo RC та кислотні Xennia Agate для Kyocera. Xennia Amethyst Evo передбачають нанесення з покращеною фіксацією барвника, що дає можливість розширити кольорову гаму та зменшити кількість барвника, що змивається з тканини після фіксації.

SunJet, глобальний бренд струменевих принтерів Sun Chemical і DIC, демонстрував останні розробки в хімії струменевих принтерів, для низки ринкових секторів (графіка, декор, текстиль, промисловість і паковання).

Нарешті, Sun Chemical висвітлив широкий асортимент традиційних і УФ-фарб для трафаретного друку та тампонного друку для використання в автомобільній, авіакосмічній промисловості, друкованій електроніці, пакованні.

                                                           

Малюнок 67. Texo Trade Services (TTS) на Fespa Global Print Expo представив нову лінійку Solar

 

Texo Trade Services (TTS) на Fespa Global Print Expo представив нову лінійку Solar (мал. 67), набір із шести продуктів, що на 100% не містять ПВХ, які пропонують стійку та економічну альтернативу друкованим матеріалам, що містять ПВХ. Продукти підходять для УФ, латексних або екосольвентних чорнил, а також для зовнішнього чи внутрішнього використання. Їх можна використовувати для великих банерів, а також для безшовних шпалер або згорнутих банерів. Деякі продукти в асортименті легко зварюються та доступні в ширині до 5 м.

Інша новинка — плоска еластична стрічка з переробленого ПВХ. TTS заявила, що знайшла технічне рішення для 100% кругової переробки стрічки ПВХ після використання. Плоску стрічку можна багаторазово переробляти, і вона має ті самі властивості, що й плоска стрічка з ПВХ.

Також TTS продемонструвала:

  • Blackback UV FR, матеріал із покращеними властивостями блокування, який підходить для УФ-друку та доступний у ширині до 5 метрів;
  • Blackback Soft Black FR, який має насичений чорний колір спереду та «чорну спинку» на зворотному боці. Чорне покриття на тильній стороні гарантує, що тканина непрозора, що робить її придатною для тих, хто потребує великої темно-чорної тканини без друку.

Unitrade, яка постачає теплообмінний вініл у 40 країн світу, показала на FESPA нові розробки: чорнила DTF, а також світловідбиваючі матеріали, що світяться в темряві, тіні з фольги, замшу та перламутр.

 

***

                                                                           

FESPA оголосила, що її головні щорічні події FESPA Global Print Expo та European Sign Expo повернуться у Messe Berlin, Німеччина (6-9 травня 2025 р.). Відбудуться також Personalize Make Wear, World Wrap Masters, Club FESPA та церемонія FESPA Awards, що вручаються двічі на рік.

                                                         

Майкл Раян, голова FESPA Global Print Expo:

«Після трьох успішних заходів та позитивних відгуків про місце проведення від усіх учасників ми раді повернутися до Берліна у 2025 році. Ми з нетерпінням чекаємо зустрічі з експонентами та відвідувачами на Messe Berlin у травні наступного року на заході, який, я впевнений, допоможе друкарям і виробникам вивісок відкрити для себе нові технології та рішення, щоб розширити бізнес і повністю розкрити потенціал».

Раніше FESPA тричі проходила в Берліні, у 2007, 2018 і у 2022. Відгуки після FESPA 2022 ще раз підтвердили, що Messe Berlin є популярним місцем як для експонентів, так і для відвідувачів. Місто - континентальний повітряний і транспортний вузол, і до нього легко дістатися з усіх великих європейських і міжнародних міст. Найновіший аеропорт – Берлін-Бранденбург – розташований лише за 30 хв. їзди від Messe Berlin і пропонує рейси до європейських мегаполісів і місць відпочинку, а також декілька міжконтинентальних напрямків.